Рокади в кабинета - пет министерства с нови лица

Рокади в кабинета - пет министерства с нови лица
снимка: БГНЕС

Кои са новите лица в кабинета?

Министерски съвет (МС) входира в Народното събрание (НС) предложенията с имената на новите министри. След като парламентът гласува и одобри кандидатите, те ще заемат съответните постове. Това ще се случи на заседанието на НС в петък, 24 юли 2020 година, като точката ще бъде внесена като извънредна в дневния ред.

Гл. ком. Христо Терзийски е предложен за министър на вътрешните работи.

Към момента той е директор на Главна дирекция "Национална полиция". Завършил е висшето си образование в Технически университет в София. През 1996 година е назначен на офицесрска длъжност в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР, където в продължение на няколко години заема длъжността на оперативен работник в секторите "Криминална полиция" и "Наркотици". Бил е и началник на група в сектор "Криминална полиция" и началник на сектор "Наркотици". Заемал е и поста на зам.-началник отдел "Криминална полиция" - СДВР. През септември 2009 година е назначен на длъжност заместник-директор на СДВР, а от 2015 година е директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

Лъчезар Борисов е номинираният за министър на икономиката.

Към момента Борисов заема длъжността на заместник-министър в същото ведомство. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Получава втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Докторант е във Висшето училище по застраховане и финанси. Публикувал е научни статии в сферата на антимонополното законодателство и моделите на пазарно стопанство, платежния баланс на страната и банковата ефективност при сливанията и поглъщанията. Утвърждава се като държавен служител, след като започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. е началник на отдел, като ръководи отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“. 

Кирил Ананиев е издигнат за министър на финансите.

Понастоящем Ананиев заема поста на министър на здравеопазването от 2017 година. През 1980 година започва работа в Министерството на финансите, след като завършва специалност „Финанси и кредит" в УНСС. Специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. От 2014 г. до 2017 г. е заместник-министър на финансите, като след това за период от три месеца заема постта на министър на същото ведеомство в служебното правителство с министър-председател проф. Огнян Герджиков. Избран е за министър на здравеопазването на 10 ноември 2017 г. от 44-ото Народно събрание в кабинета на премиера Бойко Борисов. 

Костадин Ангелов е предложен за министър на здравеопазването.

Към момента е изпълнителен директор на Александровска болница в София. Магистър е по медицина в Медицински университет - София, както и по обществено здраве и здравен мениджмънт и финанси в Университет за национално и световно стопанство - София. От 2004 до 2019 година преподава на студенти като заема и редица длъжности в експертни съвети към здравното министерство. 

Марияна Николова е кандидатът за министър на туризма.

Понастоящем тя е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика. Завършва висше образование - магистър по "Право" в Нов български университет и се утвърждава като юрист с опит в публичния сектор. Марияна Николова притежава и магистърски степени по "Публична администрация и административни практики" и "Право на Европейския съюз" от СУ „Свети Климент Охридски“,  както и магистратура по "Стопанско управление" от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Велико Търново. Има редица обучения и специализации в страни-членки на ЕС в това число диплом по „Право на Европейския съюз“, Франция; EIPA - Европейски институт по публична администрация, Холандия; “HAUS” - финландски институт за публичен мeниджмънт, Европейската академия за данъци, икономика и право, Германия, а също и в Австрия и Великобритания. През 2018 година беше избрана за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика от 44-ото Народно събрание.

Приемат се оставките на тримата министри. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в изявление след коалиционния съвет в Министерски съвет (МС), продължил близо четири часа. Така кабинетът напускат министърът на вътрешните работи Младен Маринов, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, а от днес стана ясно, от постта си ще бъде освободена и министърът на туризма Николина Ангелкова, рокада ще има и министерството на здравеопазването. 

Премиерът посочи, че новите предложения за министерските постове ще бъдат входирани още днес.

За мястото на вътрешния министър Младен Маринов се предлага гл. ком. Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция". За поста на икономически министър се предлага Лъчезар Борисов, настоящ заместник-министър. Кабинетът предлага във финансовото министерство да се върне Кирил Ананиев, досегашен министър на здравеопазването, а на негово място да бъде издигнат Костадин Ангелов, шеф на Александровска болница. Рокада ще има и в министерство на туризма, където за мястото на Ангелова се предлага Марияна Николова, настоящ заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, заела поста след като Валери Симеонов подаде оставка през 2018 година, след скандала с майките на деца с увреждания. 

По-късно стана ясно, че Лилия Иванова е освободена от длъжността зам.-министър на икономиката, съобщиха от правителствената информационна служба. Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на поста се назначава Яна Топалова - магистър по „Бизнес администрация“ от Международно висше бизнес училище, Ботевград. Трудовият й стаж е в държавната администрация, притежава ръководен опит в областта на международното сътрудничество, европейски програми и проекти. 

"Промяната в политическия кабинет цели ускоряване на сроковете на изпълнение на мерките за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията от Ковид-19 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, провеждането на проактивна политика с малкия и среден бизнес и разработването на нови чуждестранни пазари за български стоки и производители", се посочва още в съобщението от МС.

"Освободени са и заместник-министри. В понеделник кабинетът ще предложи финансови, социални и икономически мерки, свързани с пандемията", заяви още премиерът Борисов.

Министър-председателят посочи и мотивите, с които още преди седмица поиска оставки. По думите му до смяната на вътрешния министър Младен Маринов се стигнало след ситуацията и протеста на плаж "Росенец", заради някои от действията на полицията.

"Аз съм убеден в това, което знам, че по някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. Второ, защото на „Росенец“ имаше заявен протест и те трябваше да осигурят протичането му така, че да не възникват подобни скандали, проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват“, обясни премиерът Борисов. 

Заниженият контрол на Комисията пи хазарта е причина за исканата оставка на финансовият министър Владислав Горанов. 

"Горанов е постигнал много като финансов министър. Въпреки това, аз много държах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен. Има въпроси, по които всички трябва да понесат политическите си последствия“, посочи още Борисов.

Раздадените грантове са в основата за рокдата в икономическото министерство. 

„Емил Караниколов се справи добре в много сфери като министър на икономиката, но започнах да чувам неща, които се случват в министерството. Искам там контролът да е изключително строг“, коментира премиерът относно оставата на Караниколов. 

Борисов обърна внимание и на укрепването на структурите на ГЕРБ и постигнатото от настоящото правителство.

"След края на мандата отивам да си ръководя партията, защото всички сега ръфат ГЕРБ отстрани, тъй като ние сме 100% ангажирани с правителството и се допускат грешки в самата партия, самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора или тези, чието мнение тежи, са ангажирани или с кметства, или с министерства, или са депутати. Договорените пари в Брюксел са пари, които при повече от 60 милиарда по-малък бюджет на ЕС, сме успели не само да ги запазим, но взе две от ключовите места. Чух коментари и за средствата за изостаналите райони, но те се изчисляват по една формула, където ние дори не попадаме в тях. В същото време се дадоха като знак от ЕС близо половин милиард лева за най-изостаналите райони. Близо половин милиард лева се дадоха за опазване на външната ни граница“, добави още премиерът.

Как се стигна до ремонта на правителството? 

Вече 15 дни протести огласят триъгълника на властта в София. В отговор на гражданското недоволство и на 7-мия ден от неговото начало, премиерът Бойко Борисов даде заявка за рокади в кабинета и поиска оставките на тримата министри: на вътрешните работи - Младен Маринов, на финансите - Владислав Горанов и на икономиката - Емил Караниколов. Ден по-късно, на 16 юли 2020 година, премиерът заяви, че трите оставки се отлагат до гласуването на вота на недоверие в парламента, внесен от БСП, а същевременно още тогава Борисов отчете и като важно извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което бяха разпределени средствата в новата бюджетна рамка до 2027 година. Хронологията на събитията следва с дебати по вота на недоверие в понеделник на 20 юли 2020 година  и неговото гласуване в пленарна зала - на 21 юли. Вотът беше неуспешен, а премиерът се върна в България. Последва нов коалиционен съвет на 22 юли, на който министър-председателят, заедно с вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и с председателя на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов, са обсъдили рокадите в правителството. След него стана ясно, че са набелязани и министрите, които да бъдат освободени или сменени, но преди това трябва да бъдат обсъдени и в отделните партии на управляващата коалиция. Така се стигна до днешния коалиционен съвет, продължил близо четири часа, след който станаха ясни и имената на самите министри.

До момента в кабинета "Борисов - 3" имаше 10 промени по министерските постове. С приемането на последните оставки и направени предложения за смени, рокадите стават общо 15. 

Още по темата

Прокуратурата иска да се проверят мерките за сигурност по случая със спирането на тока в метрото

Предишна новина

НАП с пълен контрол над хазарта, НС отхвърли промените, предложени от Валери Симеонов

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    25
    0

    Циркът е пълен, доктор Костадин, разбира се, с чувалите с труповете, кой друг?! Ананиев е колоса на вселената, МВР- традиционно тъпо решение, но най- същественото е, че фейсбук- коментатора ще пребъде!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.