"Рубигейт" и "Мишо Бирата" – аналогии, които се налагат

"Рубигейт" и "Мишо Бирата" – аналогии, които се налагат

Съобщението, че бившият италиански премиер и лидер на управляващата партия "Народ на свободата" Силвио Берлускони е получил присъда от 7 години лишаване от свобода и пожизнена забрана да заема публични длъжности заради натиск върху полицията в опит да укрие престъпление, няма как да не повдигне аналогията с бившия български премиер Бойко Борисов. Но не защото и двамата са в челото на европейските лидери, определяни като отчаяни популисти. А заради скандала "Мишо Бирата", който гръмна у нас в началото на 2011 г., и чийто мащаби са доста по-сериозни от "Рубигейт", по който е осъден Берлускони. По едно съвпадение, и "Рубигейт" в Италия, и "Мишо Бирата" в България се развиваха по едно и също време. Разликата е, че у нас прокуратурата просто отказа да се занимае със скандала "Мишо Бирата". Затова той днес подхранва обществените протести срещу българската олигархия, която по същество е една и съща, независимо от смяната на правителствата.   

Злоупотреба с власт по италиански и по български

На 27 май 2010 г. миланската полиция арестува малолетната мароканка Карима Ел Махруг по подозрение в кражба и поради липса на документи за самоличност. Малко след това Берлускони се обажда по телефона на шефа на кабинета на полицейския началник и настоява Руби да не бъде изпращана в дом за малолетни, както междувременно е постановила прокуратурата, а да бъде предадена на грижите на областната съветничка от неговата партия Никол Минети. Полицията изпълнява искането на премиера. При разследването става ясно, че между февруари и май 2010 г. в резиденцията на Берлускони в Аркоре са били организирани купони, на които девойки от шоубизнеса, включително малолетната Руби, предлагали секс срещу пари и услуги.

Скандалът "Мишо Бирата" в България избухна в началото на 2011 г., когато бяха разпространени записи на разговорите на бившия премиер с шефа на митниците Ваньо Танов, в които Борисов в прав текст нарежда на Танов да спре митническа проверка срещу бизнесмена Михаил Михов (и проверката е преустановена). Самите разговори обаче се провеждат през февруари 2010 г.

И в двата случая става дума за злоупотреба с власт. Берлускони е обвинен в злоупотреба с власт, за да прикрие престъпление, в което е уличен - съучастие в малолетна проституция. Обвиненията са доказани и той е осъден и за двете престъпления (засега на първа инстанция, важно уточнение). Нещо повече – тричленният съдебен състав на съда в Милано е взел решение и да сезира прокуратурата с данни, че някои свидетели може би са лъжесвидетелствали.

В България обаче българската прокуратура така и не направи проверка на съдържанието на изтеклите разговори на бившия премиер Бойко Борисов с Ваньо Танов.

Ето какво накратко казва Борисов: Ало, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…  Поех ангажимент, аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам."

Самият запис, извършен с използване на специални разузнавателни средства, бе потвърден като автентичен, включително и от международна лаборатория. Косвено, провеждането на тези разговори бе потвърдено и от самия Борисов. Официално и до днес единственото производство във връзка със скандала "Мишо Бирата" е в издирване на този, който е изнесъл и разпространил скандалните записи.

Вече две години откакто разговорите станаха известни, под ръководството на двама различни главни прокурора, прокуратурата все така се прави, че няма никакъв хабер за тяхното съдържание. Въпреки, че обществото ясно артикулира въпросите си към нея във връзка с този случай.

Един скандал, в който прокуратурата, за съжаление, продължава да стои старателно заровила глава в пясъка.   

Мишо Бирата почина два месеца след началото на скандала - на 30 март 2011 г. Наскоро, малко преди да стане председател на антикорупционната и етичната комисия в парламента, Волен Сидеров обяви, че всъщност Мишо Бирата е бил убит именно заради неприятните разкрития на корипционни практики на толериране на определени бизнеси по договорки между най-високото ниво на властта.  

Макар че с това свое изявление Сидеров публично потвърждава, че има данни за извършено тежко престъпление, никой от прокуратурата не го е потърсил оттогава до днес. Няма и да го търси. Говорителят на Софийската окръжна прокуратурата Нина Панчева, на която "Правен свят" зададе въпрос дали са предприемани някакви действия във връзка с изявленията на лидера на "Атака", заяви, че няма да коментира думите на г-н Сидеров. "Делото е прекратено през 2011 г., което е окончателен акт. По-горната прокуратура може да го изиска и да го провери. Г-н Сидеров никога не е сигнализирал прокуратурата с такива данни престъпление – нито по времето, през което е текло розследването, нито след това", каза прокурор Панчева.  

А всъщност скандълът "Мишо Бирата" е един малък, но възлов епизод от историята на българското управление в периода на прехода. Един от тези епизоди, които генерираха енергията на днешните протести. Едно обяснение, защо мащабното омерзение, което предизвикаха БСП и ДПС още в началото на мандата на този парламент, по никакъв начин не може да върне ГЕРБ на позициите й от предишните избори. Още преди две години обществото научи, че лидерът на ГЕРБ Борисов обещал на президента, издигнат от БСП, Георги Първанов да сложи чадър над един бизнесмен. Някои българи може и днес да научават съдържанието на думички като "олигархия" и "плутокрация", но нагледни уроци всички сме получили в изобилие.

Още по темата

Прокуратурата образува дело за полетите на "Авиоотряд 28"

Предишна новина

Премиерът Пламен Орешарски предлага икономиста Даниела Бобева за вицепремиер, който да отговаря за икономическата политика. Министър-председателят обяви, че утре ще внесе предложението за Бобева на заседанието на Народното събрание. Позицията на Бобева ще

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  ккк | нерегистриран
  0
  -1

  До коментар [#11] от "До 888 и до коментар № 9":

  В случая не е проблемът как се преценява фактологията от пишещите във форума. А в това, че прокуратурата въобще не си е направила труда въобще да забележи, че има такъв проблем от наказателноправна гледна точка. Някой тук долу казва - Борисов безспорно е извършил престъпление. Не е ли редно да се образува една мааалка проверчица?

 2. 11
  До 888 и до коментар № 9 | нерегистриран
  3
  0

  Преценявате фактологията като на махленска седянка, а не от към доказателствената и процесуалната й страна. Не съм защитник на ББ.Напротив. Затова и писах, че според мен тези действия категорично осъществяват признаците на престъпление. Само че, законите ни са такива, че подобни "емблематични" случаи, които изглеждат елементарни, реално нама как да бъдат облечени с доказателства. И това умишлено се крие от обществото като удобно се сочи за виновник прокуратурата. Но, по същество. Първо - ББ действително призна, че е провел подобен разговор. Но го направи с уточнението, че разговорът е манипулиран, тъй като липсвали цветисти изрази по адрес на Първанов. Второ, дори ББ да потвърди изцяло този разговор, какво от това? Това потвърждаване би имало процесуална стойност, само ако е направено като обвиняем. Дали ще го направи? ББ може да е простак, но не е глупак. Трето - колкото и абсурдно да изглежда, тези СРС действително не могат да бъдат използвани за доказване на подобно обвинение. Ако уважаемият 888 си бе направил усилието да прочете чл. 172 от НПК и чл. 283 от НК, вместо да сипе хули и обиди, щеше да разбере защо. Мога да продължа и още, но основната ми идея е това, че след като за подобен ярък случай липсват процесуални средства за доказване на престъпна дейност, то явно има нещо сбъркано в законите. Нещо, което обслужва определени кръгова. Кръгове, които имат интерес общественото недоволство да бъде насочено срещу прокуратурата, за да се прикрият истинските проблеми. Помисли малко 888 и ще видиш, че съм прав. Защото всички, и ти включително, сме в тази помия, наречена "съдебна система".

 3. 10
  до Ирен | нерегистриран
  1
  0

  Публикацията е законен повод и в това няма спор. Тук става дума за конкретния случай и конкретния човек. Вие вярвате ли му?! Аз не . Ами ако хората са си свършили работата, тогава какво ще им кажете...а

 4. 9
  § | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#2] от "До автора на статията":

  Аз доколкото си спомням, Борисов призна, че е водил такъв разговор, Танов също. Освен това, доколкото се касае за преписка в АМ, по случая има и документи. В този смисъл записите не биха били нито единствени доказателства, нито в качеството им на СРС, разбира се. Би следвало да се разпита и Първанов, например...

 5. 8
  ирен | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар [#7] от "МАГИСТРАТ":

  Това означава ли, според вас, че ако с две годишна давност в публичното пространство се появи публично признание/изявление/твърдение, че е извършено престъпление, на това признание не трябва да се обръща внимание? Освен това, доколкото зная, все още е валиден принципът, че публикации в медиите са законен повод прокуратурата да се сезира

 6. 7
  МАГИСТРАТ | нерегистриран
  0
  0

  Делото за "Мишо бирата" беше известно в публичното пространство, още когато започна,т.е преди няколко години 2или 3. Защо тогава Волен не подаде тези данни, а сега .Странно. При това нали той е участва в законодателната власт и би следвало да знае най добре какъв е редът за подаване на сигнали. Вместо да ходи по улиците и да дразни хората да беше отишъл където трябва. Всички граждани трябва да съдействат на правораздавателните органи. Това се прави по установен ред, начин и ВРЕМЕЕЕЕ.

 7. 6
  минаващ | нерегистриран
  2
  -3

  Тая история с Мишо Бирата е позор за прокуратурата

 8. 5
  минаващ | нерегистриран
  2
  -3

  Тая история с Мишо Бирата е позор за прокуратурата

 9. 4
  888 | нерегистриран
  0
  -2

  До коментар [#2] от "До автора на статията"
  Очевидно е, че имаш лични проблеми, но на всичкото отгоре - не си и прав. Първо, както сам казваш - Борисов е извършил престъпление. Второ - неизвестно откъде реши, че в случая единственото доказателство за извършено престъпление е СРС. Ако не си чувал, НПК допуска и доста други доказателства, стига ония с червените тоги да си размърдат мързеливите и страхливи задници. Трето, СРС може да се приобщи към всяко дело.
  Освен това, аз поне не прочетох в италианското дело да е използвано СРС като решаващо доказателство, въобще нищо не пише за СРС, така че не ми стана ясно защо го правиш този паралел
  И освен това, смятам, че да защитаваш прокуратурата специално в този случай, значи имаш лично участие в тая помия

 10. 3
  ??? | нерегистриран
  1
  -1

  На тази сътрудничката на Берлускони това второто фамилия ли й е или втора специалност и затова и е предадена малолетната.

 11. 2
  До автора на статията | нерегистриран
  6
  -1

  Скъпа Мирела, престани да показваш тенденциозността в статиите си. Все прокуратурата ти е виновна. Или може би не се дължи на тенденциозност, а просто на некомпетентност??? "Самият запис, извършен с използване на специални разузнавателни средства, бе потвърден като автентичен, включително и от международна лаборатория... Вече две години откакто разговорите станаха известни, под ръководството на двама различни главни прокурора, прокуратурата все така се прави, че няма никакъв хабер за тяхното съдържание. Въпреки, че обществото ясно артикулира въпросите си към нея във връзка с този случай." Ако имаше някакъв хабер от право щеше да знаеш, че Борисов действително и категорично е ивършил престъпление по чл. 283 от НК. Само че, скъпа Мирела, по нашето законодателство, за разлика от италианското, за доказване на подобни престъпления не могат да се използват СРС. Найс, а? Освен това, скъпа Мирела, по нашето законодателство, за разлика от италианското, не можеш да осъдиш когото и да било, за каквото и да било, само въз основа на СРС. Така че, скъпа Мирела, вместо да акцентираш върху аналогиите, концентрирай интелектуалния си потенциал върху разликите в двете правораздавателни системи. Защото те са част от препъникамъните в нашата система. И за това магистратите, включително и прокурорите, нямат вина... Насочи своя гибелен гняв към законодателя, скъпа Мирела... Ще бъдеш по - полезна на обществото. Остави за малко злобата си към прокуратурата.

  Един скандал, в който прокуратурата, за съжаление, продължава да стои старателно заровила глава в пясъка.

 12. 1
  гражданин | нерегистриран
  3
  0

  на 08.02 е отнет лиценза на мишо бирата....разговора бирата се води на 13/14 март при отнет лиценз

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.