Румен Ненков - девет години голям комфорт

Румен Ненков - девет години голям комфорт
Румен Ненков - след девет години на "комфортното място", снимка: бТВ

Има решения на Конституционния съд, които са изцяло политически. За пример мога да дам решението по Истанбулската конвенция и делото "Пеевски(казусът от 2013 г., при който КС реши, че връщането на депутата в парламента не противоречи на Конституцията-бел.ред.). Това обяви пред бТВ на третия ден от приключването на мандата му като конституционен съдия Румен Ненков.

Бившият член на КС не се ограничи в атаките си към доскорошното си работно място само с тези два казуса. Между множеството коментари в подкрепа на Истанбулската конвенция, Ненков обясни, че в КС било "голям комфорт", заплатите били високи, а членовете му имали право и на служебни автомобили от НСО. Закъснели признания за регламентирани привилегии, направени не в началото на мандата, а на третия ден след края на деветгодишното пребиваване на "комфортното" място, включващо (почти) ежедневно продължително пиене на кафе в двора на Министерския съвет. 

И докато необосновано нападаше доскорошните си колеги от Конституционния съд и самата институция, Ненков побърза да обясни, че той нямал политическа обвързаност. Прехвърли на бившата си съпруга, с която от 30-години не живеели заедно (Юлия Ненкова – бивш зам.-кмет на София и настоящ председател на КЗК-бел.ред.), отговорността за влизането в политиката на сина му – Александър Ненков. Синът е почти девет години депутат от ГЕРБ, съсед на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, с когото сигурно и тази зима ще чистят сняг пред блока. 

Ако беше откровен, Ненков - баща не трябваше да пропуска да припомни, че преди да попадне на "големия комфорт", беше заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС), в мандата на покойния председател Иван Григоров, който за разлика от дясната си ръка, никога не се е притеснявал да признае: "аз съм Костовист!". Ненков - баща (случайно) пропусна да коментира, дали е имало политически натиск и когато ВКС оправда партийния началник на сина му по цели три наказателни дела.

Възрастта изисква уважение и предполага достолепност, но не е задължително, особено, ако сам дадеш повод за съжаление. Грозната атака на Румен Ненков към Конституционния съд със сигурност не е повод за гордост! Нападките срещу КС хвърлят петно върху паметта на най-достойните български юристи от последните три десетилетия. Но КС ще го има и след грозните думи на един "комфортно" престоял девет години негов член, който изглежда няма с какво друго да бъде запомнен.

И понеже тази атака на Румен Ненков към КС не е първата, публикуваме текст на журналиста Таня Джаджева във в-к "Дума" от 10 октомври 2013 г.:

Конституционният съдия Румен Ненков оспори публично вчера независимостта на Конституционния съд. Хвърли тежки клетви колко независим е самият той, найсе пъти повтори, че политици не познава, не е близък с политици, не се среща с политици, по партийни централи не ходи, въобще - в окафевения цирк сал той е в бяло. Много бяло, възможно най-бялото.

Ама няма как да стане. Смешна работа е да видиш как възрастен човек седи посред телевизионно студио и разчита, че всички, които го гледат, или са претърпели лоботомия, или са новородени. И до ден-днешен не сме чули Ненков със същата жар да отрича написаното през 2009 г. в "Сега" за кариерата на сина му Александър в ГЕРБ: "Развитието му в нея станало съвсем плавно, въпреки че баща му - известният съдия Румен Ненков, познава лично Бойко Борисов. Запознал се с Цветан Цветанов с помощта на майка си, която от години работи в Столичната община". Та така. Дали да върнем лентата и по-назад към връзката Иван Костов - Иван Григоров - Румен Ненков? Ко? Не!

Всъщност политическите дружки на Ненков ама хич не ни интересуват. Въпреки всичко сме склонни да приемем, че мнението му по казуса "Пеевски" е основано на професионална преценка. Важното е, че този човек, облечен с най-високата тога на българската държавност, стана жалък участник в политическите борби. 

Хвърлянето на кал по институцията Конституционен съд без нито едно доказателство по същество, намеците, твърде примитивни при това, клишетата за мафиотски сили и сценарии, произнесени от такъв човек по този начин, са недостойни, конюнктурни и затова долнопробни. Като включиш окафевения вентилатор, пръска навсякъде. Това е аксиома, съдия Ненков.

Майката на Деница: Пак убиха и нас, и децата*

Предишна новина

Ден на отворените врати се проведе във Военно-апелативния съд

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 20
  съдебни помощници- до №16 | нерегистриран
  1
  0

  някой знае ли с какъв конкурс са назначени въпросните съдебни помощници? Обявен ли е такъв? На какво правно основание?

 2. 19
  ************************************************************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 18
  Моля ? | нерегистриран
  6
  0

  Решението на КС за Истанбулската конвенция било политическо? А бе юнак я виж какво пише в Конституцията за половете и брака, па после ми разправяй приказки трансджедъризма и свободния избор на пол. Аз това и на пет ракии не мога да го приема за в съответствие с Конституцията. Крадеца вика дръжте крадеца.

 4. 17
  конституционен кът | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #8 от "666 | нерегистриран":
  Безсрамник!

  Е, ти пък чакаш баш пък от този да се засрами ! Едно време Аристотел е казал, че чувството на мярка и срам са едни от най-важните добродетели, наред със справедливостта. Но някак си е неудобно към самия Аристотел да го споменаваме редом с името на този човек.

 5. 16
  Милко Балев | нерегистриран
  17
  0
  До коментар #13 от "Българин | нерегистриран":
  Да попитам аз като обикновен гражданин какво е цифровото изражение на заплатата на конституционен съдия? Интересно е какво получават срещу едно дело на една две години.

  Получават към 8000 лв месечно. Като се пенсионират след 9 години, вземат 20 заплати накуп към датата на пенсионирането. След това те си определиха специални пенсии, равняващи се на 85% от заплатите им, т.е. пенсии към 7000лв до живот. Отделно- почивки в Евксиноград, дипломатически паспорти, имунитет, пътувания в чужбина за "обмяна на опит" на държавна сметка, банкети, конференции, командировки, секретарско и шофьорско обслужване, охрана. Делата им ги пишат съдебни помощници и сътрудници, те само ги прочитат и подписват. Имат работа по два часа на седмица. Едно време и членовете на Политбюро на ЦК на БКП не са живели така царски. Впрочем, настоящият председател на КС, ги знае тия работи от дядо си. "Демокрация ли ? Хи, хи, хи, хи...", както е възкликнал бай Ганьо.

 6. 15
  Румен Ненкоф | нерегистриран
  21
  -1

  Е кво като съм бил партиен секретар на БКП в Софийския районен съд бе. Кво като съм бил делегат на 14 конгрес на БКП. Имал съм качества, работил съм за народа, оценили са ме хората. След 90-та година минах към СДС. Те дойдоха на власт. Обслужвах костовиста - пияндето Иван Григоров. Пак работих за народа. Осъдих Тодор Живков на втора инстанция. След това СДС ме вкара в Конституционния съд. Но дойде ГЕРБ на власт. Тогава минах към ГЕРБ. Трябва да се живее. Оправих делата във Върховния касационен съд на едно момче от ГЕРБ. Много беше закъсало това момче. Пак работих за народа. Винаги съм работил за народа. И малко за себе си. Съвсем малко. Колкото да не умра от глад. И пак ще работя за народа. Имам сили. Знам как се прави. Не съм помияр. Търся си нов господар. Ослушвам се, кой ще дойде на власт, за да яхна вълната. Ако сегашните останат, аз съм с тях. Уредих сина си за депутат. Много е близък с Цецо. Нищо че навремето го арестуваха за хулиганство в Бургас.И пак работя за народа тапанари. А вие яжте ми гюдерията...

 7. 14
  Румен ЧЕРВЕНков | нерегистриран
  13
  0

  Високоплатен служител на олигархията, бивш комунист. А и децата знаят, че бивш комунист, бивше ченге и бивша проститутка няма. Жена му- на служба в общината и после в КЗК, синчето- в другата власт -"законотворец" , а бащата в новото Политбюро- т. нар. "Конституционен съд". Кръгът се затваря чрез приемствеността на др. Ненков- от делегат на последния партиен конгрес са неговата Партия- с главно "П" според указанията на ЦК на БКП-той ги знае тия работи- до пишман седесар и "демократ". Е, чини ли си масрафа-т.е. цената на човешкото достойнство- да се продаде човек за дългогодишно слугуване на дявола ?

 8. 13
  Българин | нерегистриран
  9
  -1

  Да попитам аз като обикновен гражданин какво е цифровото изражение на заплатата на конституционен съдия? Интересно е какво получават срещу едно дело на една две години.

 9. 9
  | нерегистриран
  29
  -2
  До коментар #1 от "Поводи за съжаление ..... | нерегистриран":
  Всъщност повод за съжаление е този тип "журналистика" залагащ на тотално оплюване без никакви аргументи . Какъвто и да е Ненков , кое от казаното от него не е вярно ??? На един конституционен съдия се пада по едно дело на година , срещу огромна заплата и абсурдни привилегии. За един бивш върховен съдия е фрапиращо колко малко се работи в КС и Ненков го е споделил. Това не е оплюване , а е реалност и се знае.

  Да, Ненков не казва нищо ново, нищо, което ние да не знаем. Но защо се възмущава от това, след като 9 години не е имал против да участва в този срам?! Тук иде реч не за общоизвестните истини, а за наглостта да се правиш на партизанин след 9 септември.

 10. 8
  666 | нерегистриран
  28
  -5

  Безсрамник!

 11. 7
  Аргументум ад хоминем | нерегистриран
  20
  -2

  "...се нарича аргумент в логиката, реториката и критичното мислене, който е насочен към личността на опонента, а не към неговия аргумент" Както разбирате, цитирам. Като се атакуват личните качества на опонента, се отклонява вниманието от тезата му. Нещо като :"Кой, ти ли ще ми кажеш", или "Вижте само кой го казва". Любим похват в България. Като се почне от политици, медии и се стигне до банални разговори в кварталната кръчма, среща се всеки ден, на всяка кречка. Ужасно жалко.

  Кой е Румен Ненков, знаем много добре. Бил кариерист, партиен секретар и пр. и пр., комунистическо минало и герберско настояще. О.к. съм, няма да му ставам адвокат.

  Обаче. Няма нито една невярна дума в това, което е казал. Нито една. И нещата, за които говори, са много по-жалки. Ама много. И сега какво, така лесни ли ще се оставим да ни отклонят вниманието ???

  А пък колко е жалка статията ярко личи от това, че в началото се оплюва Ненков, че казал това три дни след края на мандата си, а после има препратка /пак цитирам:"...И понеже тази атака на Ненков към КС не е първата...", от която е видно, че същото е говорил и през 2013 год. Когато е бил в началото на мандата си.

  Не ме печелите. Отблъскващи се. Няма да ми отклоните вниманието.

 12. 6
  Как така?! | нерегистриран
  13
  -2

  По презумпция в КС трябва да се избират високоерудирани, независими и доказали се юристи, в края на своята юридическа професия.Но на такъв профил отговарят все по-малко хора, съответно се изваждат действащи добри магистрати и се "слагат" в КС, за да обслужват политическата класа в редките случаи, когато се допира до КС поради липса на политическа воля и отговорност да реши някакъв обществен проблем.Прав е в едно съдия Ненков- в България има фасадна демокрация и той това го знае още от това време, в което се наложиха промените.Въпросът е дали имаме шанс с наличния човешки ресурс да я подобрим леко, защото очевидно загиване като държава и ще си останем племе в голямото европейско семейство.

 13. 5
  мики | нерегистриран
  19
  -10

  Правен свят е най-големият вентилатор, по-голям дори от Ненков

 14. 4
  генерал Бонев | нерегистриран
  39
  -4

  Ненков зействително прави заявка за някой нов пост, за още облаги. Търси си нови господари. Но кой е Румен Ненков ? Партиен секретар на БКП в Софийския районен съд. Делегат на последния - 14 конгрес на БКП, избран между всички съдии, (заедно с Андрей Икономов), като най-големия слагач между съдии. След промените от 90-та година се записа в Партията на Николай Генчев, но бързо взе правилното решение и стана първи демократ, горещ привърженик на СДС и любиме на Костовиста Иван Григоров пияндето, който ръконводеше Върховния съд. Там Ненков се отличи като осъди на втора инстанция Тодор Живко. За благодарност СДС го турна в Конституционния съд, където основната му заслуга е за прекратяването на няколко дела на един човек. Синчето му е арестувано за хулиганство в Бургас. Г-н Ненков е смел човек, не се страхува да решава делата съгласно поръчката. Но срещу справедливо възнаграждение. Лайняна работа. Сега е към ГЕРБ, докато те са на власт.

 15. 3
  | нерегистриран
  29
  -5

  Руменчо преди семейното ГЕРБ-ерско настояще нямаше ли и едно комунистическо минало?

  Конституционен съд има в много държави и натовареността там е същата. Тъй че нека първо стигнем тези държави по заплати, пък после като почнем да ги задминаваме, ще смятаме дали е добре или не. В този смисъл оплюването на институцията по принцип е по-скоро гнусно изпълнение на политическа поръчка, отколкото изблик на съвест и честност.

  Що се отнася до това, че решенията на сегашния КС (вкл. и когато той беше в състава му) са политически, а не юридически (още по-малко грамотно-юридически), то това едва ли е кой знае каква тайна.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.