Румен Овчаров се обиди на председателя на АСНС Георги Ушев, че споменава името му и вдигна БСП за позиция

Румен Овчаров се обиди на председателя на АСНС Георги Ушев, че споменава името му и вдигна БСП за позиция
Румен Овчаров, снимка:БГНЕС/архив

Бившият министър на енергетиката и член на БСП Румен Овчаров се оказа обиден на председателя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев, че споменава името му, в интервю пред бТВ от 18 май.

Става дума за отговор на журналистически въпрос от страна на Ушев, в който той изреди различни случаи на осъдителни присъди, постановени от специализираните съдилища. Конкретният повод за разговора и за думите на председателя на АСНС бе дебатът относно закриването на тези структури и голословните обвинения от страна на депутати от „Демократична България“, „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън“ и БСП, че те не са ефективни и не постигат осъдителни присъди по върховете на властта.

Като опровержение на това твърдение, Георги Ушев посочи и делото срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и зам.-кметицата Биляна Петрова, които бяха осъдени ефективно и на първа, и на втора инстанция. „Признат за виновен на първа инстанция е и бившият министър Румен Овчаров. Делото му в момента е в Апелативния специализиран наказателен съд“, гласяха думите на Ушев, който междувременно изброи и влезлите в сила присъди на специализираните съдилища: началник група на Криминална полиция към РУП-Трън, прокурор на Районна прокуратура-Кнежа, съдия от Районен съд-Видин и др. 

Оказва се обаче, че само споменаването на делото срещу Овчаров е възбудило остро негативни емоции у него, макар че процесът е изцяло публичен и обществеността отдавна е информирана, че той притежава качеството на подсъдим, след което се стига и до цяла позиция на Националния съвет на БСП в негова подкрепа. От позицията на левицата става ясно, че подкрепилите Овчаров нейни членове са прочели в думите на председателя на АСНС „подчертано одобрителен коментар на невлязлата в сила присъда на бившия министър на икономиката и енергетиката и член на БСП – Румен Овчаров“. Макар че никъде в изложението си Георги Ушев не е заявил одобрение към присъдата или не я е квалифицирал по същество, от БСП смятат, че само споменаването на процеса в извадка измежду поредица други знакови дела, означава, че АСНС вече „не е обективен и безпристрастен“. (Текста на позицията може да видите в прикачения файл)

Прави впечатление и, че в самия край на позицията от Националния съвет на БСП като че ли се опитват да оправдаят гласовете си в подкрепа на закриването на специализираните съдилища, като без повод подчертават изрично, че те не са дошли заради делото срещу Овчаров. Съмнения, които обаче все още не могат да бъдат разсеяни в публичното пространство и в политическите среди.

„Независимо от внушенията, част от които е и споменато телевизионно интервю на Георги Ушев, становището на Българската социалистическа партия за закриването на специализираните съдилища няма отношение към конкретен казус, а има за цел гарантирането на еднаквост в процедурите и предвидимост в резултатите на всеки процес“, подсигуряват се накрая от БСП в позицията си.

Още по темата

Иван Гешев обсъди със зам.-главния прокурор на Турция и колегата си от Северна Македония борбата срещу организираната престъпност

Предишна новина

Служебният министър на МВР Бойко Рашков е с отнет допуск до класифицирана информация

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  3
  0

  Р. Овч си мисли, че още сме в 80-те години на миналия век, когато присъдата му можеше да не се обсъжда.

 2. 1
  | нерегистриран
  1
  -1

  "Правен свят" защо не искате информация от Ушев за тъй наречените от него "влезли в сила присъди" на шефа на ИАРА и прокурора от Кнежа , които Ушев спомена в същото интервю. Можем да ви помогнем- напр.ВНОХД 398/2018 година и ВНОХД 347/2020 година на апелативния специализиран съд

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.