Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат като президент

Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат като президент
Румен Радев, президент, снимка:БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това стана ясно от думите му по време на отчета по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност. Държавният глава на България по закон се избира пряко от българските граждани за срок от 5 години, с възможност за едно преизбиране. Очаква се следващите президентски избори да се състоят през есента на 2021 г. "Този ранен анонс на нашата кандидатура цели да помогне на българските избиратели да имат информиран избор за статуквото и алтернативата", посочи Радев.

„Измина година на бурни и драматични събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма“, започна отчета си Радев.

„Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети и предвидимост в своите действия“, каза още държавният глава.

"Още в началото снех доверие от правителството, това беше акт на политическа отговорност срещу корупцията и разхищението и организираното настъпление срещу гражданските свободи", допълни Радев.

По думите му изригналите половин година по-късно протести потвърдили правотата на мотивите му.

"Президентската институция не се скри зад институционален комфорт. Подкрепи исканията на протестиращите с присъствие и настояване за оставки. Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и исканията им да бъдат удавени в разразилата се пропагандна война. Президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции по отношение на COVID-19. Честните избори са фундамент на демокрацията“, заяви Румен Радев.

„Твърдият курс в защита на конституционализма и сезирането на КС за временната комисия в Народното събрание разколеба вносителите на проекта за нова конституция и той набързо приключи още по-жалко, отколкото бе стартирал“, коментира още Радев.

„Президентството мобилизира силен експертен капацитет, разработи и предложи конкретни проекти в Плана за възстановяване и устойчивост на България, с цел да се преодолеят дефицити в плана на правителството. Очаквам от правителството да обясни ясно кои проекти ще бъдат приети, и ако се отхвърлят тези 5 проекта, с какви мотиви. Защото те имат важно значение за критични области в България - образованието, с перспективни решения за енергетиката, с много важни решения в областта на здравеопазването. Както и създаването на национален център за контрол и управление, който ще позволи ефективно наблюдение в реално време върху цялата територия на страната за замърсяване, състоянието на реките, пожари, за незаконна сеч, ефективност на селскостопанската дейност, така че всички да имат достъп до информация какво реално се случва в България“, изброи президентът.

На въпрос относно това дали ще наложи вето на приетите на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани със създаването на фигурата на разследващ главния прокурор, президентът индиректно обяви, че такова ще има. „Към това „екзотично“ предложение ще се отнеса с цялото подобаващо внимание. Моят правен екип ще получи истинско професионално наслаждение, докато се занимава с този казус“, подсказа Радев.

Още по темата

След проверка на ВАП: Над 1000 тона отпадъци от препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност са предадени за обезвреждане

Предишна новина

ВАдвС прати "обратната сила" на 10-годишната давност на дълговете в Конституционния съд

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  нерегистриран | нерегистриран
  0
  -1
  До коментар #1 от "Радевите три морета ,небета и земни кълбета | нерегистриран":
  Втория мандат се удави в трите морета на Радев, отлетя в трите небета без обратен билет !!

  Не бъди толкова сигурен :)

 2. 1
  Радевите три морета ,небета и земни кълбета | нерегистриран
  3
  -1

  Втория мандат се удави в трите морета на Радев, отлетя в трите небета без обратен билет !!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.