Румен Сираков поема втори мандат като районен прокурор на Хасково

Румен Сираков поема втори мандат като районен прокурор на Хасково
Съдебната палата в Хасково, снимка: haskovo.live

Румен Сираков поема втори мандат начело на Районна прокуратура-Хасково. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Негов опонент в процедурата бе Мария Кирилова, която е зам.-районен прокурор на града. Тя обаче не получи нито един глас в своя подкрепа.

„Осъзнавам напълно високата отговорност, която се гласува на административните ръководители с оглед ефективното управление на съдебната система. Предлагам своята кандидатура с ясното съзнание, че административният ръководител следва да е този, който има волята и решителността да поеме отговорността за собствените си действия, както и за действията на магистратите и служителите на ръководената от него структура, да има ясни и конкретни виждания за насоките на работа, за да може адекватно и навреме да отговори на високите изисквания, очаквани от цялото българско общество, като се съобразява своевременно с динамичните процеси в него и развитието на обществените взаимоотношения“, заяви прокурор Сираков.

Той отчете като позитив в работата на обвинението, че през предходните години няма постановена оправдателна присъда в съгласие с прокурорска пледоария в тази насока. „Основните причини за постановяване на оправдателни присъди са: Противоречива съдебна практика, промяна на доминиращата практика или други обстоятелства, свързани с тълкуването на закона, които не компрометират тезата на прокурора, внесъл обвинителния акт или поддържал обвинението. Различната оценка на събраните по делото доказателства от съда и прокуратурата, довела до различни изводи относно доказаността на обвинението по несъмнен начин, наличието на съставомерни признаци на деянието и за участието на подсъдимия в него“, обясни новият-стар районен прокурор на Хасково.

„Нивото на организация на работния процес и спазването на трудовата дисциплина в деловодството на РП Хасково е високо. Служителите са мотивирани в своята работа и изпълняват компетентно и ефективно служебните си задължения. Създадена е организация между тях за взаимно заместване при отсъствие, с цел запазване нормалния ритъм на работния процес. Създадени са условия за непрекъснато повишаване квалификацията чрез участието им в различни обучителни мероприятия, както и чрез придобиване на умения и знания от други по-опитни служители в прокуратурата“, отчете още прокурор Сираков.

Като основни цели в работата си в следващия мандат той поставя – съблюдаване на стриктно спазване на случайния принцип на разпределение на преписките и делата, продължаване на добрата организация по контрол от страна на административния ръководител за спазване на сроковете на извършване на разследванията, обезпечаване на законосъобразно и качествено разследване в разумни процесуални срокове, продължаване на усилията за запазване и увеличаване на броя на бързите производства, използване ефективно капацитета на Следствения отдел при Окръжна прокуратура Хасково и др.

На финала, кадровиците се обединиха около мнението, че представянето на другия кандидат - Мария Кирилова – не е било достатъчно убедително, както и че предвид успешните показатели на обвинението в предходния мандат на прокурор Сираков, то няма никаква причина да не му бъде гласувано доверие отново.

Още по темата

Неутрализираната банда за изборни измами плащала за гласове за Васил Божков

Предишна новина

Лаура Кьовеши настоява делегираните прокурор от България да са точно десет

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.