Румяна Бъчварова вече е и вътрешен министър

Румяна Бъчварова вече е и вътрешен министър
Снимка:БГНЕС

Вицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова очаквано бе избрана от парламента за вътрешен министър след оставката на Веселин Вучков.

Кандидатурата ѝ бе издигната от премиера Бойко Борисов и днес получи подкрепата, както на управляващото мнозинство на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, така и на Българския демократичен център. За Бъчварова гласуваха общо 139 депутати, 68 бяха против, а един се въздържа. Срещу назначението ѝ за шеф на МВР бяха БСП, ДПС и "Атака".

Веселин Вучков подаде изненадваща оставка на 4 март, като обяснението му бе, че не е получил доверие и подкрепа от страна на Борисов за рокади в министерството с отстраняване на главния секретар Светлозар Лазаров, както и за избиране на нов шеф на ДАНС на мястото на Владимир Писанчев. Решението на Борисов да приеме оставката на Вучков, вместо да се съгласи с рокадите, бе изтълкувано като зависимост, което той отрича в последната седмица. В крайна сметка след оставката на Вучков, от постовете си се оттеглиха и Лазаров, и Писанчев. Днес Вучков също каза в парламента, че депутатите не бива да привиждат нищо мистериозно в решението му.

"Независимо от всичко изговорено, от сгъстената политическа обстановка, моята оставка беше породена от едно противоречие по повод професионалната съдба на главния секретар на МВР. Ставаше дума за реформата в министерството, включително и заради подкрепата към мен от депутатите", каза Вучков и отново подчерта, че оставката му е личен и суверенен акт. Депутатът от БСП Атанас Мерджанов обаче настояваше да чуе истинските причини за оставката на Вучков, като от левицата поставиха под съмнение възможностите на Бъчварова да се справи с работата в МВР, защото нямало да ѝ бъде разрешено.

"Кой натискаше Вучков да иска оставката на шефовете на службите, кой се опита да ги овладее с ченгеджийски номера - реформатор номер едно или гербер номер 2?", попита Мерджанов и каза, че службите били обезглавени заради конфликти и натиск. Според БСП изборът на Бъчварова означава, че на практика МВР ще се ръководи от Бойко Борисов.

Премиерът пък бе категоричен, че Бъчварова сама си е избрала главен секретар, който ще бъде обявен днес, а новият шеф на ДАНС ще стане ясен следващата седмица. Борисов се обърна днес директно към Вучков, за да го пита как оставането за още известно време на Лазаров в МВР е щяло да спре реформите. В обяснението си за оставката, преди дни Вучков каза, че оставането на Лазаров и Писанчев на постовете им ще доведе до юридическа каша и ще дискредитира реформата. По думите му те олицетворяват институциите бухалки и модел, срещу който той се е борил.

"Вучков, ти си министър, сложил си си трима заместници. Имаш главен секретар, а под него имаш зам.-главен, какво ще направи главният срещу реформите? И въпреки всичко, ти го внасяш на този ден", обърна се днес Борисов към него, като визира това, че вътрешният министър подаде оставка, когато в страната на посещение бяха шефът на ФБР Джеймс Коми и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

"В петък влязох на операция, до сряда бяха почивни дни, а ти предварително обяви, че ще предложиш нов главен секретар? Редно ли е да го правиш, без да ме уведомиш, при положение че тази партия, която аз съм я направил, очакваш да го гласува? Кога не съм ти вдигнал в друго време телефона?", попита още Борисов. От думите му стана ясно още, че той е уверявал Вучков, че Владимир Писанчев ще да подаде оставка, когато се докажело, че няма вина за разработката "Червеи".

"Казах му: добре, изчакваме за "Червеи" и КТБ - ако нямаш вина, тогава заставам зад тебе, дотогава работим. Ако от първия ден бяхме заявили, че ще ги сменим, докато сменим закона и придобием възможността да го направим, щяха да минат 4 месеца. Как щяха 4 месеца да работят тогава службите?", попита още Борисов.

Новият вътрешен министър Румяна Бъчварова пък каза, че се е запознала с всички възможности за главен секретар и избрала тази, която ѝ е направила най-голямо впечатление с автобиографията си. Предложението до президента е това да е сегашният заместник-главен секретар Георги Костов. Той бе назначен на поста през ноември от Веселин Вучков, а преди това беше шеф на полицията в Бургас. Изборът беше демонстрация на това, че тогавашният МВР-шеф не желае да работи със Светлозар Лазаров.

"Реформата на МВР с г-н Вучков сме я обсъждали и съм я приела. Тя ще продължи така, както е записана", заяви днес Бъчварова.

Още по темата

СГС да назначи предварително временен синдик в КТБ

Предишна новина

Правителството отпусна близо 11 млн. лева за Военното НДК

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  StefanStefanovMI | нерегистриран
  0
  -1

  MISLIA ,CHE MINISTERSTVO NA VATRESHNITE RABOTI

  SHTE RABOTI DOBRE POD RAKOVDTSTVOT NA RUMIANA BACHVAROVA

  OT SARCE J POGELAVAM USPEH!!!!

 2. 1
  111 | нерегистриран
  4
  -3  "Скандалът гръмна в края на миналата година след разкрития в медиите. Тогава министърът на правосъдието Иво Опстелтен бе привикан от депутатите, за да предостави подробности по споразумението между държавата и осъдения наркотрафикант Кеес Хелман, на когото са били върнати незаконно конфискувани около 2 млн. евро. Парите били прибрани от властите в хода на разследването срещу Хелман, но по време на делото прокуратурата не успяла да докаже, че средствата са от престъпна дейност. В резултат на това Холандия трябва да му върне парите. Изплащането на сумата е утвърдено от Фред Теевен, който по онова време е прокурор." Цитат от статия от в-к Сега... Холандците да се погледнат в огледалото, а и нашите НПО и ССБ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.