Румънската прокуратура разследва Франс Тимерманс за фалшифициране на Мониторинговия доклад за страната

Румънската прокуратура разследва Франс Тимерманс за фалшифициране на Мониторинговия доклад за страната
Франс Тимерманс с българския премиер Бойко Борисов, снимка: БНТ

Специалният отдел за разследване на престъпленията в съдебната система в Румъния разследва първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс за фалшифициране на доклада по Механизма за сътрудничество и проверка за страната, съобщава в. "Адевърул".

Обвиненията във фалшификация са отправени от сайта "Светът на правосъдието", основан от Ръзван Савалюк и Адина Ангелеску-Станку, които ежедневно коментират актуални проблеми по близката до управляващата коалиция телевизия Антена 3.

"Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар ще трябва да се явят в Отдела за разследване на престъпленията в правосъдието, за да се разпишат. Не само те, а и ръководителката на представителството на Европейската комисия в Румъния Анджела Кристя и европейският комисар за правосъдието Вера Йоурова", заяви вчера изданието "Светът на правосъдието".

В официално известие, изпратено до "Светът на правосъдието" и подписано от прокурор Адина Флоря, се посочва, че е образувана преписка срещу Тимерманс, съобщава "Адевърул" и припомня, че прокурор Адина Флоря бе предложена три пъти от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер за поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Президентът Клаус Йоханис обаче отказва да я назначи.

На 30 януари 2019 г. изданието "Светът на правосъдието" е подало сигнал срещу Франс Тимерманс, Вера Йоурова, Анджела Кристя и Аугустин Лазар за сформиране на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение, интелектуална измама и разпространяване на фалшива информация във връзка с фалшифициране на доклада за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Изданието се позовава на чл.7 от Кодекса за професионална етика на журналистите, според който "журналистът носи гражданската отговорност да работи за установяването на правосъдие и социални права".

В оплакването си "Светът на правосъдието" твърди, че докладът за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка е съставен чрез изопачаване на факти и обстоятелства и чрез пропускане на данни и съществени обстоятелства в пряка връзка с целите на механизма. В жалбата се посочва още, че са били използвани престъпни техники за деформиране на реалността и истината за състоянието на съдебната система в Румъния, с цел използване на доклада срещу интересите на румънската държава. Според жалбоподателите чрез действията на европейските представители е била засегната националната сигурност.

За разлика от Мониторинговия доклада за България за 2018г, който бе определен като обективен, този за северната ни съседка бе изключително критичен.

Франс Тимерманс е кандидатът на партията на Европейските социалисти (ПЕС) за председател на следващата Европейска комисия. Тимерманс е смятан за много близък до американския мизантроп Джордж Сорос.

Още по темата

160 лв. глоба за отказ от преброяване

Предишна новина

Телефонни измамници опитаха да приберат близо 7 000 лв. от варненска прокурорка чрез 80-годишна баба за муле

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Гран Плас | нерегистриран
  3
  -1

  Хе, хе, хе! Румънците ще разследват представител на една от най-демократичните държави в света- Белгия. Къде се е чуло и видяло това ?! За румънците важи приказката :"Кога станаха калайджии , кога им почерняха зад....те"

 2. 3
  | нерегистриран
  4
  -1

  На румънците сега като им спрат еврофондовете и изкарат 1 година само на мамалига, ще довършат започнатото с изправянето на Чаушеско до стената - сиреч да изправят и останалата част от ЦК на Компартията (понастоящем видни румънски бизнесмени и политици с много присъди) предсрочно на среща с бившия държавен и партиен ръководител.

 3. 2
  Румънският сайт | нерегистриран
  10
  -3

  Румънският сайт "Светът на правосъдието" дава на прокурор ЕК. Българският сайт "Правен свят" дава Лозан Панов на ЕК. Сложен е вътрешният свят на някои балкански правни сайтове.

 4. 1
  | нерегистриран
  8
  -4

  "Франс Тимерманс е кандидатът на партията на Европейските социалисти (ПЕС) за председател на следващата Европейска комисия. Тимерманс е смятан за много близък до американския мизантроп Джордж Сорос."  Трети признак за еднаквост на триъгълници: Ако страните на един триъгълник са съответно равни на страните от друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви.  Първо следствие:

  Ако ПЕС е близък до Тимерменс и ако Сорос е близък до Тимерманс, значи ПЕС е близък до Сорос.

  Второ следствие:

  Ако ПЕС е близък до БСП и пес е близък до Сорос, значи БСП е близка до Сорос.  Ами сега!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.