Румънският модел се провали*

Румънският модел се провали*
Лаура Кьовеши при визитата си в София през месец март 2017 г. Посещението бе организирано от председателя на ВКС Лозан Панов, снимка: БГНЕС

В последните десетина години Румъния си спечели правото да бъде наречена страната, в която борбата с корупцията е за пример. Да, но както се казва в култовия сериал от средата на 90-те – "Туин Пийкс", "совите не са това, което са".

В Румъния от месеци ври и кипи. Там наистина става нещо. И това е тотално разбитият мит точно за същата тази борба с корупцията. Това, за което българите мечтаем да се случи и у нас, се оказа катастрофа. Разединена и съсипана държава, "управлявана от прокурори". Разбра се, че лицето на антикорупцията, както наричат г-жа Лаура Кьовеши (директор на Държавната агенция "Антикорупция" – ДНА), всъщност е осъществявала шантаж над политическия елит там. Само преди няколко дни Конституционният съд (КС) на Румъния излезе с решение, че президентът на страната Клаус Йоханис трябва да освободи госпожа Кьовеши от поста, който заема, а именно – главен прокурор за борба с корупцията в Румъния.

Във вторник последва ново извънредно заседание на КС, който реши да сезира най-висшите европейски и съдебни институции, председателя на Еврокомисията и Венецианската комисия, както и да поиска помощ от тях за "спасяване на демокрацията в Румъния, правовата държава и защитата на човешките права". Като мотив на съда да поиска помощ, се посочва, че "КС е подложен на жесток натиск от службите за сигурност и чуждо влияние да отменя решенията си в нарушение на Конституцията на страната".

Да видим защо се стигна дотук. След тринадесет години "антикорупционен експеримент" последствията за румънските граждани, демокрацията и върховенството на закона са катастрофални. Хиляди са осъдени след манипулирани съдебни процеси, изфабрикувани доказателства и на базата на секретни протоколи между новата Секуритате (Румънската разузнавателна служба – СРИ) – така вече я наричат в северната ни съседка, Националната дирекция "Антикорупция" и съдебната власт.

Сега след разсекретяването на част от тайните протоколи става ясно, че редица прокурори и цели съдебни състави са под контрола на СРИ и формално са участвали в съдебния процес, изпълнявайки указанията, давани им от офицерите в разузнавателната служба. В резултат на фалшива оперативна информация, подавана от там към съдиите, са осъдени хиляди граждани без те да имат достъп до тези данни и възможност да се защитят. За това разказа полковник Даниел Драгомир (той оглавяваше Дирекция "Антитерор" в СРИ преди сам да напусне службата) пред "Труд" още през януари, когато сподели за разкрити фрапиращи закононарушения, свързани с подслушвания в продължение на години – и то 24 часа в денонощието. Записи от тях са представяни пред съда на хартия, но променяни чрез обработка и така са манипулирани.

Наскоро се разбра, че всичко това е било възможно с активното съдействие и контрола на американското ЦРУ върху Румънската разузнавателна служба и Дирекцията "Антикорупция", казва още бившият топразузнавач. Последните разкрития доказват, че Лаура Кьовеши и бившият вече оперативен директор на СРИ – генерал Флориан Колдя, са получавали указания и съответно след това са давали отчети за изпълнените задачи директно на представителите на ЦРУ за региона. С това се обяснява и прикриването на скандала, относно разкритата наскоро информация за съществуването на секретни бази на ЦРУ на територията на Румъния, в които са малтретирани и изтезавани хора. Само преди дни Европейският съд по правата на човека осъди Румъния за това, че в тези секретни бази е измъчван и изтезаван саудитски гражданин.

Наяве излязоха и други фрапиращи факти, че в близост до Букурещ функционира една от най-големите секретни бази на ЦРУ в Европа, където са подслушвани политически лидери, крупни бизнесмени, обществени личности от Румъния и други европейски държави, включително и от България. У нас обаче не се появи никаква информация за това.

Преди няколко дни парламентарната комисия за контрол на Румънската разузнавателна служба оповести друга шокиращата информация, която сочи, че тази служба е подслушвала над шест милиона румънски граждани при активно население от около девет милиона. Румънски експерти анализират и сравняват посочената информация, като според тях издадените от съда разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства в Румъния, надвишават няколко пъти издадените разрешения за същия период в САЩ. Според тях това говори за мащабен план, създаден от Румънската разузнавателна служба и Дирекцията "Антикорупция" под контрола на ЦРУ, целящ отстраняването на неудобните лица чрез съдебни "екзекуции". В резултат на това румънският бизнес е напълно унищожен за сметка на големите международни корпорации и интереси. Голяма част от медийните босове са осъдени, а медиите им са отнети и сега са под контрола на СРИ. Срещу повечето политици има образувани дела, а всеки бизнесмен с оборот над 10 милиона евро е арестуван.

Събитията от последните месеци и всички разкрития, направени от бивши и настоящи участници в тези антидемократични процеси, показват мащабите на пораженията, нанесени върху демокрацията, човешките права и върховенството на закона в Румъния. Налице са факти, че румънското общество започва да разбира за какво става дума. Висши представители от политическите среди в северната ни съседка вече заявиха, че обществото "няма да търпи повече тези безобразия и престъпления, извършвани от група високопоставени държавни служители, служещи на чужди интереси". Вече има достатъчно случаи, в които част от съдиите отказват да се подчиняват на заповедите, давани им от офицерите на СРИ. Това е видимо от вълната оправдателни присъди, постановени през последните месеци на политици, бизнесмени, съдии и обществени личности. Сега на дневен ред се поставя въпросът как ще бъдат компенсирани всички тези хора, които са незаконно преследвани, отстранявани от длъжност, осъждани. Всички те са с унищожен имидж, съсипана кариера, семейство и живот. За това притеснения пред "Труд" изрази шефът на Сената там – Калин Попеску-Търичану. В края на февруари бе публикуван доклад от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, който показа без никакво съмнение, че госпожа Кьовеши е нарушила Конституцията многократно. Самата тя вече четири пъти игнорира решения на КС за явяването й в парламентарната комисия за контрол на службите. Очевидно, защото е… над закона. Президентът Клаус Йоханис обаче не се съобрази с изнесените данни, въпреки че е задължен.

Ето как Румъния, която бе емблематичен пример за страна с впечатляващи резултати в битката с корупцията по високите етажи, се превърна в "страна на прокурорите""Страната ни сега започва да прилича на Румъния от времето на Чаушеску." Това е констатацията на вторият човек в държавата г-н Търичану.

След решението на Конституционния съд преди дни за отстраняване на Кьовеши от поста предстои да видим ще посмее ли държавният глава да се съобрази с най-висшия правораздавателен орган в Румъния. От ДНА реагираха светкавично и във вторник беше образувано дело срещу президента Йоханис и съпругата му за "участие в престъпна група за имотни измами и укриване на данъци". Никой не се съмнява, че целта е той да бъде заставен отново да наруши основния закон на страната и да не освободи Кьовеши.

Според управляващите Клаус Йоханис няма да направи това, защото е прекалено "зависим от паралелната държава". Това от своя страна със сигурност ще предизвика започването на процедура по импийчмънт на президента.

Години наред европейските лидери умишлено си затварят очите за всички злоупотреби и престъпления, извършвани срещу румънското общество и погазването на човешките права. От няколко месеца в България функционира новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. България е добре да почерпи от горчивият румънски опит, за да не допусне реализиране на подобен експеримент "борба срещу корупцията". Който да се превърне в средство за отстраняване на неудобните лица, и прокарването на опасни чужди интереси.

Борбата срещу корупцията трябва да се води единствено от закона, без да се нарушава Конституцията на страната и човешките права. В противен случай рискуваме и България да се превърне в подобно на Румъния поле за експерименти, в които ще бъдат потърпевши много невинни граждани.

*Статията препечатваме от в-к "Труд"

Още по темата

Пеевски има роля единствено в разобличаването на финансовата пирамида КТБ и на опитите за вторично разграбване на активите*

Предишна новина

Италия затваря пристанищата си за кораб с мигранти, иска Малта да го приеме

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  еврака петьо главен редактор ваш | нерегистриран
  0
  -1

  корупцията е ценност за кочината ни

 2. 13
  Поне опитаха | нерегистриран
  2
  0

  Провали се,но поне опита. А ние цял живот,и в цялата си история-от турско робство,през комунизъм,та и днес само се лъжем,шмекеруваме,скатаваме и имитираме ценности и борба. У нас корупцията е основният стимул на всеки,борещ се за власт. И размерите и са чудовищни. Да,наистина е безумно,че румънците съсипаха стотици съдби,ние тук обаче от страх,шмекерия и бездействие съсипахме държавата си... И за тях надежда има,за нас тя е нулева...

 3. 12
  | нерегистриран
  7
  -1

  А колко ли човешки съдби са съсипали междувременно, преди да се провали!?...

 4. 11
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #10 от " | нерегистриран":




  Не си чувал такова сравнение, защото малко си чел книги! Корупцията са норма на поведение в демокрацията и капитализма, нещо неизменно свързано с тях.





  А при социализъмЪ нямаше такива работи, само "гражданска надценка" без която социалистическия труженик нямаше шанс да си купи дори сирене от празния квартален магазин (молим не го бъркайте с магазина на УБО, в който имаше всичко и то на народни цени; ако пък се чудите кои цени са народни - ами в момента върви една много интересна тема за една всс-ейка, дето получила голям апартамент с наем по цени на УБО за отговорни другари).

 5. 10
  | нерегистриран
  9
  -2
  До коментар #9 от "ташев | нерегистриран":
  интересна статия с интересен поглед върху нещата . Мнението на изписалият текста е , че като защитаваме корупцията , защитаваме демокрацията . Не бях виждал такова сравнение , демокрецията да е синоним на корупцията .





  Не си чувал такова сравнение, защото малко си чел книги! Корупцията са норма на поведение в демокрацията и капитализма, нещо неизменно свързано с тях.

 6. 9
  ташев | нерегистриран
  8
  -5

  интересна статия с интересен поглед върху нещата . Мнението на изписалият текста е , че като защитаваме корупцията , защитаваме демокрацията . Не бях виждал такова сравнение , демокрецията да е синоним на корупцията .

 7. 8
  | нерегистриран
  12
  -4
  До коментар #7 от " | нерегистриран":
  Разликата е, че едните са медии, а другите са помийни кофи. Всеки нормален и средно интелигентен може да направи разликата





  Всеки нормален и средно интелигентен може да схване, че ... разлика няма.

  А Бойкака да иде да му дадат някой банан на "Козяк" или в Дома на българо-съветската дружба, че от прегладняване не знае какво върши!

 8. 7
  | нерегистриран
  8
  -7
  До коментар #2 от "До 1 | нерегистриран":
  Преди не беше ли препечатки от Капитал,Дневник,Медиите .....Бойкикев пак ли ти бе?

  ?

  Разликата е, че едните са медии, а другите са помийни кофи. Всеки нормален и средно интелигентен може да направи разликата

 9. 6
  aaaa | нерегистриран
  10
  -9

  Снимката кърти мивки. Чебурашка, Дечони, Кодруца и Пано заедно в кадър! The best team ever!!!

 10. 5
  Черен лебед | нерегистриран
  8
  -5

  И ся мойто и.д. на кой ще носи папките? Че той за друго не става!

 11. 4
  възмутен | нерегистриран
  11
  -5

  Не ни обработвайте,"Правен свят".Кога ще има осъдени прокурори?Но не редови,а началници?Там е огромния проблем.Ала-бала ни говорите!Взимат пари по делата,направо са станали нагли безцеремонни.Подчинили са полицията,и ги имат като слуги.Погледнете пловдивския съдебен район.Има прокурори-бандити,и то на началническа позиция.

 12. 3
  | нерегистриран
  23
  -6

  Това с румънския модел беше страхотна бутафория и беше въпрос на време истината да лъсне. Още по-голяма бутафория беше лансирането й на българска почва. Беше страшно жалко и унизително за съдийската общност - на-малкото, че се прави от ЛП, на който това изобщо не му беше работа. Но Новото КОНПИ не е ли същото? Така че мислете сега, за да не плачем и плащаме по-късно за подобни експерименти. Нямаме нужда от клонинги, а единствено от нормална прокуратура и разследване, както е в нормалните страни с богат опит в демокрацията. Нищо повече.

 13. 2
  До 1 | нерегистриран
  15
  -10

  Преди не беше ли препечатки от Капитал,Дневник,Медиите .....Бойкикев пак ли ти бе?

  ?

 14. 1
  Препечатващите | нерегистриран
  13
  -8

  Препечатки от Труд, Монитор, Канал 3. И обратно

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.