Русия налага цензура в интернет

Русия налага цензура в интернет

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия за възпрепятстване на правото на протест на двама руски граждани чрез забрана на събирания, както и чрез блокиране на съобщения в социалната мрежа "ВКонтакте". ЕСПЧ отдели исковете на двамата ищци - мъж, който е искал да организира протест през 2015 г. срещу задържането на няколко жители на Република Коми, и на жена, която през 2017 г. се е опитала да организира публична среща в столицата на Татарстан, Казан, за да призове за оставката на премиера Дмитрий Медведев, подозиран в корупция. И в двата случая властите са забранили събранията.
 
Тогава мъжът призовал населението да се присъедини към него за една "народна асамблея", но акаунтът му в популярната социална мрежа "ВКонтакте" (руския вариант на "Фейсбук ") бил блокиран от прокуратурата, а достъпът до блога му бил ограничен. Активистката от своя страна разкритикувала във "ВКонтакте" забраната за протеста й от властите, което довело до осъждането й за призив към населението за участие в неразрешена проява.
 
Съдиите на Съда в Страсбург са преценили, че Русия е нарушила и в двата случая няколко разпоредби на Европейската конвенция за правата на човека, по-специално, отнасящи се до свободата на изразяване и свободата на събранията. В двата случая съдиите от ЕСПЧ са подчертали, че публикациите в интернет са в сферата на общ интерес за ищците и не призовават нито към насилие, нито към нарушаване на обществения ред. Съдът постанови, че нищо не може да оправдае нарушаването на свободата на изразяване на двамата тъжители.
 

Още по темата

Артекс обжалва заповедта за спиране на строежа на сградата Златен век

Предишна новина

Изкуственият интелект - може ли да бъде заплаха за юристите?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.