Русия обяви български дипломат за персона нон грата

Русия обяви български дипломат за персона нон грата

Русия е обявила български дипломат от посолството в Москва за персона нон грата, съобщиха от Министерство на външните работи (МВнР). Българският посланик в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му е била връчена нота за решението.

"С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 година", посочват от ведомството.

След решението на Москва последваха реакции у нас. "Това, което се случи днес е реципрочно действие на наше действие във връзка с отзоваване на руски дипломати", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков. "Разговорът в посолството е бил съвсем добронамерен", уточни народният представител, след разговор с външния министър Екатерина Захариева.

"Отношенията между България и Русия нямат промяна. Добронамереността между двете страни остава", допълни Биков, като направи уточнението, че Турски поток не страда от тези действия.

Решението на Москва идват в отговор на действията на българското външно министерство от края на октомври тази година. Припомняме, че тогава МВнР обяви за персона нон грата руски дипломат, след подозрения в шпионаж. На 29 октомври заместник-министърът на външните работи Александър Грушко заяви, че Русия ще предприеме ответни мерки. "Разбира се ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика", коментира тогава Грушко.

По-рано от държавното обвинение у нас съобщиха, че първият секретар на посолството на Руската федерация в София е бил разследван за шпионаж. Фактите са били потвърдени, но обвинение няма как да бъде повдигнато, тъй като дипломатът е с имунитет. Установено е, че от септември 2018 г., в продължение на близо година, той е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта била придобиване на информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

На среща с посланика на Руската федерация Анатолий Макаров от българска страна бе отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа.

След ответната реакция на Москва българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

Още по темата

До края на декември земеделците избират как да облагат доходите си за 5 години напред

Предишна новина

Петима стажант–юристи започнаха стаж в Окръжен съд – Варна

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    вичо | нерегистриран
    4
    -1

    Време беше

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.