Русия осъдена да плати $ 50 млрд. обезщетение за национализацията на ЮКОС

Русия осъдена да плати $ 50 млрд. обезщетение за национализацията на ЮКОС

Русия е изгубила делото в арбитражния съд в Хага, заведено от бившите съсобственици на петролната компания ЮКОС за незаконната ѝ национализация и е осъдена да плати на Group Menatep Limited (GML) сумата от 50 млрд. долара обезщетение, както и 65 млн. долара за разходи по делото. Това съобщават руските медии днес преди още решението да е обявено официално, като се позовават на свои източници. Според тях Арбитражният съд е приел, че Русия е нарушила международната Енергийна харта от 1991 г. и е извършила фактическа приватизация на активите на нефтокомпанията ЮКОС. Искът на GML е за 114 мрлд. долара, на колкото компанията оценява своите загуби, но съдът присъжда само $ 50,02 млрд. Плащанията трябва да започнат от 15 януари 2015 г., иначе върху сумата започват да се начисляват наказателни лихви.

Очаква се решението да бъде обявено по-късно днес, то е в обем от 500 страници и е постановено единодушно, съобщава "Коммерсант". От своя страна РИА Новости цитира изявление на външния министър на Русия Сергей Лавров, че "Москва ще използва всички правни възможности, за да отстоява своите интереси по иска на екс-акционерите на ЮКОС в Хага". Лавров припомня, че процедурата предвижда апелативно обжалване и заявява, че Русия ще направи необходимото, за да иска анулиране на решението. "Коммерсант" цитира неназовани източници, според които решението е политическо и Русия ще се опита да го анулира. Компанията GML пък е готова да изиска своето принудително.

Съдебният процес започна през 2005 г., след като през 2003 г. руската държава обвини ЮКОС в неплащане на данъци, а президентът и основен акционер Михаил Ходорковски бе арестуван, осъден за измама с цел неплащане на данъци през 2005 г., а след това, през 2013 г. той бе помилван и пуснат. Междувременно през 2004 г. започна разпродажбата от страна на държавата на активите на компанията, като за около 9,3 млрд. долара е продаден основният актив "Юганскнефтегаз", който сега принадлежи на държавната компания "Роснефт".

Искът срещу Русия от страна на съакционерите е заведен от GML, представляващи интересите на кипърски фирми на непосредствените владелци на акциите на ЮКОС. Сред тях обаче не е Ходорковски, който продаде своя дял на един от акционерите.

По делото юристите на Русия защитават тезата, че съдът в Хага няма компетенции да разглежда подобно дело и случаят ЮКОС може да се урежда единствено в руската правораздавателна система. Доколкото акционерите на ЮКОС са руски граждани, споровете си с държавата те могат да разрешават само в руски съдилища, тъй като в случая не е приложима Енергийната харта. Хартата е подписана от премиера Виктор Черномирдин през 1994 г., но тя така и не е ратифицирана от руската Държавна Дума и се прилага "временно" само доколкото не противоречи на руската конституция и закони, твърди руската страна.

От друга страна, Русия поддържа тезата, че в случая не може да се говори за национализация на ЮКОС, а за банкрут на компанията. Според съда в Хага обаче, руските власти са предприели пълномащабна атака срещу ЮКОС и неговите собственици с цел именно да фалират компанията.

Още по темата

Стотици искания за сваляне на банковата тайна гледат съдилищата

Предишна новина

Зинаида Златанова няма да предлага шеф на ВКС

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  kk | нерегистриран
  0
  0

  трудно ще вкарат руснаците в чужди за тях правила

 2. 3
  кк | нерегистриран
  0
  0

  един опит да измъкнат малко от русия

 3. 1
  гаврило принцип | нерегистриран
  5
  0

  Сега ще се извади изпълнителен лист и Русия ще плати веднага.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.