Руска правозащитна група прекрати дейността си заради репресивен закон


Известна руска правозащитна организация обяви, че прекратява дейността си заради приетия неотдавна репресивен закон, но смята да продължи да работи под нова форма, надявайки се така да заобиколи наложеното от закона ограничение, съобщи Асошиейтед прес.

Игор Каляпин, лидер на Комитета срещу изтезанията, заяви, че структурата ще бъде ликвидирана тази седмица, след като министерството на правосъдието я включи в списъка на т.нар. "чуждестранни агенти".

Приетият наскоро закон изисква неправителствените организации (НПО), които се финансират от чужбина, да се пререгистрират като "чуждестранни агенти".

Много НПО-та смятат закона за дискриминационен и че самият термин "чуждестранни агенти" предполага, че те се занимават със шпионаж.

Комитетът срещу изтезанията от 15 години осигурява правни консултации на жертви, претърпели мъчения, с което е допринесъл за осъждането на над 100 полицейски служители и следователи.

Каляпин каза, че той и екипът му ще продължат да работят чрез междурегионалната обществена организация, наричаща се Комитет за предотвратяване на изтезанията, създадена миналата година от група граждани в град Оренбург. Тя няма да приема външно финансиране. В същото време неговите сътрудници създават шест други НПО, които ще приемат пари от чужбина, което ще им позволи да продължат работа. Шестте нови групи няма да популяризират дейността си и ще избягват всяка публичност чрез медиите, за да не бъдат заподозрени в политическа дейност, с надеждата, че така няма да бъдат включени в списъка на "чуждестранните агенти".

АП, цитирана от БТА, нарича новата форма на дейност "преминаване в нелегалност".

Каляпин посочи, че миналата година около половината от бюджета на комитета от 44 млн. рубли (730 000 долара) е бил от чуждестранно финансиране. Някои от неговите донори закриват операциите си в Русия, други обмислят да направят същото.

Американец е осъден за опит да се присъедини към "Ислямска държава"

Предишна новина

Съдът потвърди спирането на туристическите дейности в Ропотамо

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.