Руски депутати съдят Горбачов за разпадането на СССР


Руски депутати възнамеряват да съдят Михаил Горбачов за разпадането на СССР. Парламентаристите са подготвили петиция до руския главен прокурор с искане разпадането на СССР да бъде обявено за незаконно и всички виновни за това, включително Горбачов, да бъдат привлeчени като обвиняеми, съобщи БНР.

Документът е подготвен от петима депутати от различни фракции в Държавната Дума - от партията на властта "Единна Русия", комунистическата партия и либералдемократите на Владимир Жириновски.

В своето обръщение те посочват, че на референдума през 1991 година мнозинството граждани на СССР са се обявили за запазване на държавата, но въпреки това ръководството е взело решение да бъде прекратено нейното съществуване.

Депутатите очакват прокурорската проверка да доведе до образуването на наказателно дело, по което Михаил Горбачов, като първи и последен президент на СССР, да бъде обвинен, че в нарушение на конституцията е създал Държавен съвет. Именно този орган впоследствие взема решение за признаване на независимостта на Балтийските съветски републики и така започва процесът на разпадане на съветската държава.

Един от инициаторите на петицията - Евгений Фьодоров от "Единна Русия", дори смята, че трябва да бъде дадена правна оценка дали е било законно излизането от състава на СССР на бившите републики и образуването на независими държави.

Документи уличават в лъжа ченге със скъсан пагон

Предишна новина

Пребиха поръчител на бърз кредит за 800 лв.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.