Руски доктор получи доживотно наказание от спортния съд в Лозана


Бившият шеф на медицинската комисия към Руската федерация по лека атлетика д-р Сергей Португалов получи доживотно наказание от спортния арбитражен съд в Лозана (CAS).От CAS обявиха, че има "ясни доказателства", че д-р Португалов е давал забранени вещества на състезатели. "В резултат на това е наложена доживотна забрана да се занимава с дейности, свързани с леката атлетика, допълват от съда в Лозана.

През есента на 2015 г., когато Русия беше изключена от световната лека атлетика, в доклада на независимата комисия към Световната антидопингова агенция (WADA) Португалов беше посочен като "много активен в конспирацията за прикриване на положителни пробив в замяна на процент от парите, които атлетите печелят от наградни фондове". Тогава той бе препоръчан за доживотна забрана от WADA.Името на Португалов нашумя в серията документални филми на ARD за допинг схемата в руската атлетика. Информаторът на ARD - състезателката в средните и дългите бягания Юлия Степанова - обяви тогава, че въпросният лекар е доставял допинг препарати срещу 5% от приходите на спортистите.

През март миналата година Португалов се появи и в разследване на британския "Таймс", според което е имало допинг схема и в руското плуване.В материала се твърдеше, че ключовата фигура е бил Португалов, който по времето на СССР е оглавявал Центъра за медицински изследвания и е бил дългогодишен лекар на националния отбор по лека атлетика."От 2009 г., когато Португалов за пръв път е предложил "помощ" на руското плуване, 23 състезатели са били хванати със забранени вещества, а положителните проби на руснаци във всички плувни спортове надхвърля 40 за последното десетилетие", беше обявено от "Таймс".

Защо не трябва и не може да купуваме "само българско"?

Предишна новина

Имейл за дългове стряска получатели и заразява компютри

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.