Руски следователи искат от Германия разрешение да участват в разследването за Навални


Транспортната полиция в Сибирския федерален окръг на Русия ще поиска от властите в Берлин да бъде допусната до участие в следствените действия в Германия по повод инцидента с руския опозиционер Алексей Навални. Това съобщи пресслужбата на ведомството, предаде Франс прес.

Навални - един от критиците на Кремъл, бе преместен на 22 септември в състояние на кома от руска болница в берлинската клиника "Шарите" два дни след като се почувства зле по време на полет в Русия.

Във връзка с медийни публикации, според които Навални е излязъл от кома, и както предвижда Европейската конвенция за взаимна правна помощ наред с руското законодателство, следственото подразделение подготвя ново искане за правна помощ до компетентните органи в Германия.

Ще се иска по-специално руски следователи и руски експерт да присъстват, докато германските органи "извършват следствени действия с Навални, лекари и експерти, включително когато получават обяснения". Това ще им даде възможност да задават уточняващи и допълнителни въпроси, обяснява ведомството.

Съединените щати пък призоваха Русия да окаже пълно съдействие на международната общност при разследването на случая с отравянето на опозиционера. По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН американската страна заяви, че ще работи със съюзниците си за търсене на отговорност от имащите отношение по случая с отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небезня отговори, че Русия иска да знае какво се е случило с Навални, но властите в страната нямат основания да започнат разследване, защото не разполагат с никакво доказателство.

Представителят на Германия в СС на ООН заяви, че Берлин работи с Организацията за забрана на химическите оръжия по въпроса и призова Русия да направи същото.

Яница Петкова, „Галъп“: Управляващите губят като отказват оставка

Предишна новина

С маски в час. А в час ли сме с маските?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.