Руското посолство в Лондон подготви доклад за инцидента в Солсбъри


Руското посолство във Великобритания подготви доклад за инцидента в Солсбъри за годишнината от тези събития, по време на които, според британската страна, бившият полковник Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени, пише в. "Российская газета".
 
"На 4 март става една година от инцидента в Солсбъри, в резултат на който са ранени руските граждани Сергей и Юлия Скрипал. Досега британското правителство не е предоставило официалната версия за случилото се, подкрепена с доказателства. В същото време, в нарушение на международното право, изолира Скрипал и унищожи доказателства, така че в бъдеще ще бъде невъзможно да се провери британската версия. Днес (неделя) посолството публикува доклад от 50 страници (на английски език), в който се посочва цялата информация, с която разполага руската страна по този случай", се казва в съобщение, публикувано на интернет страницата на руското посолство в Лондон.
 
От руската дипломатическа мисия обърнаха внимание на факта, че през годината разследването се провеждаше зад затворени врати, а вниманието на британската общественост беше отклонено от различни информационни течове от специалните служби. В същото време британското външно министерство отказа да потвърди тази информация на руското посолство.
 
А на годишнината от инцидента, вместо резултатите от разследването, британските медии извършиха "безпрецедентна клеветническа атака" срещу руското посолство и лично срещу руския посланик във Великобритания Александър Яковенко с необосновани опити да установят принадлежността му към руските специални служби. Относно абсурдността на тези "версии", говори официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.
 
"Всичко това не може да не предизвика съжаление. Посолството призовава британското правителство да вдигне завесата на тайната за хода на разследването, да даде възможност да се срещне с руските граждани и да спре грубата антируска кампания в британската преса", се казва в съобщение на руското посолство.
 
На 4 март 2018 г. бившият полковник Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж в полза на Обединеното кралство, и дъщеря му Юлия, според британското разузнаване и медиите, са били отровени с нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Британските власти обвиниха Русия за отравянето и въпреки настоятелните искания на руската страна, те не предоставиха никакви доказателства в подкрепа на тази версия. Нещо повече, Лондон през цялото това време не показва жертвите и отказва да даде възможност на Скрипал да общуват със своите роднини и руски дипломати. Поведението на британците даде основание на майката на Сергей Скрипал да твърди, че синът й трябва да се счита за изчезнал.
 

Тръмп атакува разследването за руска намеса в изборите

Предишна новина

Българските съдии и българските медии

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.