Руснаците отново могат да кандидатстват за български визи


На старта на новия летен сезон Черноморието ни остава без руски туристи. Причината - анулирани чартърни полети към България да края на месец май. От външното ни министерство обясниха, че са направили стъпки за възобновяване на полетите, но не са получили отговор от руска страна. Само преди дни британски и германски туроператори отмениха полетите към България, засега само за месеците май и юни. Същото е на път да се случи и с руските туристи, твърдят наши хотелиери. И смятат, че това се дължи на обтегнатите отношения между Москва и София.

Любов и Евгени са едни от първите руски туристи за сезона - имат свой апартамент в Поморие от 2 години.

„Имаме приятели, които също имат апартаменти, но не могат да пристигнат. Купиха си билети за май, но им отмениха полетите”, заяви Любов.

Повече от половината апартаменти в един от хотелите са собственост на руски граждани. От комплекса са поискали обяснение от авиокоманията за спрените полети, но не са го получили.

В сайта си руската авиокомпания S7, планирала 5 полета за Бургас през май, съобщaва, че те няма да се състоят на посочените дати, а ще бъдат пренасочени за юни. Причина не се посочва. От бранша подозират връзка с обтегнатите дипломатически отношение между Москва и София в последните седмици.

По-късно днес в официално съобщение от външното ни министерство обявиха, че службите ни възобновяват приема на документи за визи за руски граждани. За NOVA от ведомството коментираха и отменените полети. Причина била пандемията от коронавирус и че страната ни е сред държавите, до които Русия е спряла въздушния превоз. Тази забрана не била официално отменена и към момента, въпреки стъпките, предприети от България за възстановяване на полетите между двете републики. Дипломати обаче не изключват и меките действително да са свързани с обтегнатата дипломация.

Бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев напомни и случая със сваления руски боен самолет от турската авиация през 2015 г.

„Тогава близо 2 милиона туристи от Русия не посетиха Турция. Бяха анулирани чартърни полети, туроператорски фирми бяха затворени”, каза той.

Радев: Служебният премиер ще е мъж

Предишна новина

НАП обяви успешен край на данъчната кампания

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.