Ръководителят на руските шпиони не бил просъветски, бил сталинист

Ръководителят на руските шпиони не бил просъветски, бил сталинист
Кадър на един от участниците в групата, на който се вижда как брои пари от подкупи

"Не съм просъветски настроен, а просталински". Това се чува на един от записаните и разпространени от държавното обвинение разговори между ръководителя на групата руски шпиони у нас, който е бивш шеф във Военното разузнаване и настоящ служител там, наречен от прокуратурата работно „резидент“.

Ръководителят на групата е провеждал конспиративни срещи с членовете, давал им е указания как да снимат класифицираната информация на служебните си компютри. Разследването е уловило това на записи с камери, монтирани в кабинетите им. Има и видео как броят пари от подкупи и обменят валутата в чейндж бюра.

Кадрите, представени от обвинението показват, че цели 4 часа един от задържаните за шпионаж в полза на Русия е снимал класифицирана информация от слюжебния си компютър във военното разузнаване. Той е използвал специален телефон, даден му от лидера на групата.

Дал им и мемори карти, за да не остава информация на апаратите. Посочил и в случай на издънка как да я счупят, за да не ги разкрият. Сниманата информация представлявала високотехнологични тайни от военен и високотехнологичен характер. „Ще видиш картата и ако нещо случайно стане, само ще щракнеш и ще я счупиш. Тя не може да се възстанови. Сега въпросът е къде да държиш този апарат? Дръж го вкъщи, в мазето и ако някой те види и те пита какъв е тоя апарат… “,  казва резидентът на един от участниците в групата. В отговор той допуска, че би могъл да излъже, че става дума за „нещо служебно“. Резидентът обаче го контрира: „Значи, аз друго си помислих. Някъде, в някое чекмедже да си го сложиш, като подарък, завит във фолио и отгоре да сложиш една бележка „подарък за Виктория“, все едно, че в бъдеще ще й правиш подарък“.

Ръководителят на групата давал и точни указания каква точно информация трябва да бъде доставена. На един участниците резидентът изрично казал в началото, след като получи телефона, определен за него, да не снима много интензивно, за да „видим как ще излезе“. „Сега какви материали? Значи материали, които засягат тука нашата обстановка, материали, които засягат Русия, Украйна, Нагорни Карабах, т.е. нещо актуално“, заявил ръководителят и продължил да нарежда: „…всичко, което касае Русия, Близкия Изток, Ирак, локални конфликти като Нагорни Карабах – той е много важен. Украйна –също, Беларус и тия 8% поляци, които са в основата на протестите. И ако има нещо, което да е секретно, можеш да снимаш, за да видят все пак, че имаш достъп до класифицирана информация“.

Логистиката на схемата предполагала и поредица от разговори на ръководителя на групата с източници на информация, която в последствие относно предават на руската страна. В единия от тях той казва: „Не, няма да ми звъниш. Ако ми звъниш, трябва да ти давам ракия. Нали водиш доста разговори… за да може евентуално да ми звъннеш нещо, ако нещо може да стане…знам ли? Сега нещо друго: ако нещо стане много сериозно положението…ти знаеш ли къде живея? Знаеш“.

Пълното видео от презентацията на прокуратурата, в която се съдържат извадки от разговорите между организатора на групата и част от членовете, както и снимки на част от задържаните, може да видите ТУК:

Още по темата

И регистратурата в СГС е блокирана заради COVID-19

Предишна новина

Момчето си отива: Лозан Панов не успя качествено да опозори директора на НИП

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  Ivaylo Radulov | нерегистриран
  4
  0

  За жалост сред нас Населението на страната ни е бъкано със такива съвеЦки болни , предатели , които са готови дори да сеят терор в страната ни в интерес на Кремълските си господари , подобно известните ни „Парашутисти и подводничари" … Още по жалко , че такива са допуснати на възлови позиции в органите ни по сигурността и администрациите ни...

 2. 12
  ?!? | нерегистриран
  1
  -1

  Значи Русия опряла до България да събира информация за Украйна, Беларус и Нагорни Карабах?!? Тая работа прилича на едни, също безпрецедентни, фалшиви банкноти...

 3. 11
  ГЪДЮ | нерегистриран
  7
  0

  КАКВО ДА КОМЕНТИРАМ,КАТО ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ.ТРИЕНЕТО Е НЕУВАЖЕНИЕ ПРЕДИ ВСИЧКО КЪМ КОМЕНТАТОРИТЕ,ТАКА И КЪМ ТЕЗИ,КОИТО БИХ ИСКАЛИ ДА ГИ ПРОЧЕТАТ.ТАКА ЧЕ...
  ОТНОСНО ШПИОНИТЕ ИЗВОДИТЕ МИ СА,ЧЕ СА ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ,ЩОМ СА ДОПУСНАЛИ ВИДЕОКАМЕРИ ДА ГИ ЗАСЕКАТ И ИЗОБЛИЧАТ. ДА ИМ ПИК.М НА ШКОЛИТЕ В КГБ И ТЕСКЕРЕТАТА,КОИТО СА ИМ ДАЛИ ОТТАМ.
  ШПИОНСТВОТО/НЕ ШПИОНАЖ/ Е СЕРИОЗНА РАБОТА,НО Е ПЪЛНА СМЕХОРИЯ ДА ТЕ ИЗОБЛИЧАТ ЧРЕЗ КАМЕЕРИ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ,КОИТО НАЙ-ВЕРОЯТНО НЕ СА СКРИТИ.
  ПРЕДИ ДОСТА ГОДИНИ ГЛЕДАХ ФИЛМ ПО ТВ ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО В ЛОНДОН-ТОГАВА,НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО СА ИМАЛИ ПОЛОВИН МИЛИОН КАМЕРИ ТАМ. СЛЕЕД ФИЛМА ИИМАХ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОТИДА В ЛОНДОН.ГЛЕДАХ ИЗРИЧНО И НАРОЧНО-НЕ ВИДЯХ НИТО ЕДНА-ЯВНО СА ДИСКРЕТНО ПОСТАВЕНИ. И КАТО СТАНЕ ПТП ТАМ,НАШИЯТ БГ КОЛИБАРИН СЕ ЧУДИ:"БРЕХ,МАМА МУ..... ПОЛИЦИЯТА ДОЙДЕ ЗА 3 СЕКУНДИ...

 4. 10
  Браво! | нерегистриран
  11
  -3

  От 9 коментара, един останал. Сигурно защото са много ласкави за прокуратурата - продуцент на клипчета

 5. 9
  RRR | нерегистриран
  30
  -1

  Дано да не стане като цирка преди ден, два, че в последно време много гръмки издънки цъфнаха.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.