Ръководителят на Специализираната прокуратура напусна

Ръководителят на Специализираната прокуратура напусна
Прокурор Димитър Петров

Ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров напусна. Това стана ясно от заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), по време на което кадровиците приеха молбата му и го преназначиха като редови обвинител.

Петров е начело на Специалиазираната прокуратура от 29 юли 2019 година, като преди това бе и.ф. ръководител.

Конкретните причини за избора на Петров да освободи поста не станаха ясни, но главният прокурор Иван Гешев коментира случилото се така: “Истината е, че той има ситуативен проблем, който в дългосрочен план му пречи да се концентрира върху ангажиментите, които трябва да изпълнява. В периода, в който той бе административен ръководител на Специализираната прокуратура, се подобриха съществено битовите условия, укрепна кадрово и видимо има подобрение в работата на тази прокруатура. Видими са действията на Специализираната прокуратура в периода, в който той я ръководите. Факт е, че работата в тази прокуратура е с доста по-голяма натовареност, която се отразява и на административния ръкояодител. Темпът на работа – 5-6 години е нормалният срок, в който един магистрат може да бъде полезен в тази прокуратура, защото обемът на работата няма как да не окаже влияние на дейността му и той да не се амортизира. Работата там е със специфики, които няма в други прокуратури и рискът там е много по-голям. Като казвам риск – имам предвид да си подложен постоянно на атаки, включително и от вербален характер, от обвиняеми лица, политически атаки и кръговете около тях, както и медийното им отражение. Другият момент е натовареността и определени специфики, които я правят доста тежка за работа. Поради това, което изложих, въпреки определените стимули, които от миналата година са налице в ЗСВ, няма много желаещи да работят в тази прокуратура. Аз имам своето обяснение. Имам и идея какво трябва да се случи, но това е резултат от законодателни решения, каквито виждаме в други страни, в които има такива структури. Ние сме много близко до модела на Испания. Благодаря на колегата Петров, той вложи много усилия и енергия и прокуратурата ще продължи да разчита на него”, посочи Гешев.

Междувременно, колегията назначи за временен административен ръководител на Специализираната прокуратура Ангел Илиев от Върховна административна прокуратура (ВАП).

“Познавам колегата Илиев от много години, включително и от периода, в който той бе мой административен ръководител. Г-н Илиев има необходимите качества, за да изпълнява функциите на административен ръководител на Специализираната прокуратура. Той има професионален опит и по никакъв начин не може да бъде поставена под съмнение професионалната му компетентност и административен капацитет. Въпреки, че през последните години той изпълнява дейност по надзора за законност, той има богат опит в наказателния процес, както и административен опит и ще се справи с тази нелека задача”, коментира Гешев.

Прокурорската колегия го подкрепи единодушно.

Големите адвокатски кантори се връщат към живота, макар и в пандемия

Предишна новина

Дойчин Дойчев е новият - стар окръжен прокурор на Ямбол

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  Ситуативен проблем? | нерегистриран
  6
  0

  А има ли проблем, който да не е такъв? Това е или оксиморон, или глупост.

 2. 3
  Много | нерегистриран
  8
  -10

  Много близко до модела на Испания ще станете, когато почнете да обвинявате действащи представители на висшата власт, а не селски кметове.

 3. 1
  | нерегистриран
  4
  -7

  ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.