Ръководителката на Специалната прокуратура в Македония остава в ареста за 30 дни

Ръководителката на Специалната прокуратура в Македония остава в ареста за 30 дни
Ръководителката на Специалната прокуратура в Македония Катица Янева (в средата) бе задържана за 30 дни
Наказателният съд в Скопие наложи мярка задържане под стража от 30 дни на ръководителя на Специалната прокуратура Катица Янева, която е в оставка. Задържането беше поискано от Прокуратурата за борба срещу организираната престъпност и корупцията. Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски също поиска постоянен арест за Катица Янева. Според него има достатъчно данни, че "Катица Янева е извършила злоупотреба с власт" при аферата "Рекет" с цел облагодетелстване. Няма данни, че политици са замесени в тази афера, заяви Йовевски и уточни, че при обиска е иззет и компютъра на Янева.
 
Малко след 14.00 часа в сряда спецпрокурорката беше изведена от дома й, след като беше извършено претърсване на жилището й и офисите, в които тя е работила.
 
Във вторник Янева даде показания в продължение на четири часа по скандала "Рекет", който тресе Северна Македония в продължение на седмици. На 8 август аудио и видеозаписи, публикувани на сайта на италиански вестник разкриха, че македонският бизнесмен Орце Камчев, който е разследван за пране на пари и организирана престъпност, е бил рекетиран от двама души Боян Йовановски и Зоран Милевски, които са му поискали 8 млн. евро, за да бъде спряно разследването срещу него. Смята се, че двамата са използвали именно помощта на Катица Янева. В аферата бе замесено и името на премиера Зоран Заев. След публикуването на разговорите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че правителството на Заев е нарушило правната система в Северна Македония и е време за избори и смяна на властта. След като записите станаха публично достояние в началото на август, Катица Янева потвърди, че именно нейния глас присъства на тях, но защото разговаряла с Камчев за друго дело и действията й били изцяло легитимни.
 
Йордан Камчев, по-известен като Орце Камчев, е смятан за най-богатия македонец с интереси в енергетиката, медиите, медицината, спорта, хотелиерството и други. Той беше предложен за почетен консул на България миналата година, но властите в Скопие изразиха резерви и кандидатурата бе оттеглена.
 
През месец юли прокуратурата иззе телефоните на Янева и тя подаде оставка, с друг довод - неспособността на управляващите партии да постигнат консенсус за мястото на Специалната прокуратура в обвинението. Аферата "Рекет" подкопа авторитета на Специалната прокуратура, която беше създадена през 2015 г. на фона на политическата криза обхванала страната. Целта на институцията беше именно независимост и прозрачност при разследването на дела на високите етажи на властта, коментират наблюдатели.
 

 

Доживотната присъда без право на замяна ще бъде отменена*

Предишна новина

И полицаите от Благоевград, Добрич и Бургас застанаха зад кандидатурата на Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  Всички са достойни, | нерегистриран
  6
  -5

  Ако не в други балкански столици,поне в Пловдив.

 2. 2
  А, ДАНО ! | нерегистриран
  2
  -6

  Ама надали............!

 3. 1
  Tribus Verbis | нерегистриран
  10
  -7

  Днес в Скопие, скоро и в други балкански столици :-)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.