Драган Николич, член на Изпълнителното бюро на Сръбския нотариат:

С активната си роля ние сме заслужили да бъдем част от международните събития

С активната си роля ние сме заслужили да бъдем част от международните събития
Драган Николич, член на Изпълнителното бюро на Сръбския нотариат

След проведената Четиристранна среща между нотариатите на България, Румъния, Сърбия и Унгария, на която бяха обсъдени перспективите и предизвикателствата пред нотариалната професия с оглед особеностите при прилагането на регламента за защита на личните данни на физическите лица, "Правен свят" публикува отзивите на Драган Николич, член на Изпълнителното бюро на Сръбския нотариат, от срещата с българските му колеги.

Ето какво каза нотариус Драган Николич:

Нотариус Николич, как оценявате провеждането на срещата на 4 нотариата в България и темите, които бяха разглеждани?

Срещата беше изключително успешна и важна за нас. Благодарни сме за поканата. Темите, които се разискваха, бяха интересни и чухме примери, които можем да използваме в нашия нотариат.

Сърбия все още не е член на ЕС. Има ли неща, които днес се дискутираха и бихте могли да приложите?

Да, въпросите са актуални. Ние очакваме да бъдем приети в ЕС. Чрез подобни срещи искаме да изгладим нашите различия и да научим нови неща. Идва период за промяна и в нашето законодателство. Трябва да установим нови правила. Сега и с новия Закон за лични данни в ЕС ще имаме много работа.

Сръбският нотариат е сравнително млад, скоро е създаден. Ползва ли се с доверието на обществото нотариусът?

Сръбският нотариат е най-новият от европейските нотариати. Но и в нашата страна и в международните организации вече ни признават и ние трупаме опит. Хората ни имат доверие, защото виждат, че работим качествено. Има и контрол на работата ни. Мисля, че с активната си роля, ние сме заслужили да бъдем част и от международните събития в сферата.

В хода на разговорите възникна идея за среща на сръбските и българските нотариуси в Ниш, какви са въпросите, които мислите, че трябва да се обсъждат?

Да, идеята дойде спонтанно. Моето предложение е да изградим трайна връзка между Камарата в София и колегите нотариуси в Ниш. Ние сме съседни държави и сме близки по дистанция. Подобна среща би била много полезна и за двете страни. Вече има много български фирми, които работят в Сърбия, а и обратното. Вие имате прекрасна природа, така че много сърби, вече си  купуват имоти в България, например в Банско. Добре ще е, ако направим така, че на хората да са ясни процедурите и необходимите документи, ако решат да придобиват имоти независимо дали сърби в България или българи у нас. Така ще бъдат спокойни и ще могат да си планират нещата правилно. Надявам се да направим тази комуникация и тя постепенно да прерасне в едно дългосрочно партньорство, така че да споделяме регулярно нашия съвместен опит.

КС най-сетне постанови безупречно спрямо Правото на ЕС решение и поради това е историческо

Предишна новина

Отбелязаха 20-годишния юбилей на апелативния съд в Пловдив

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.