С какъв груб фалшификат в съда спестиха на "Инвестбанк" 9 млн. лева


С документ очевиден фалшификат, представен в съда от адвоката Фантомас Калин Чанков, Софийския апелативен съд в лицето на съдия Стефан Гроздев, прекрати иск за 9 млн. лева на варненска фирма към "Инвестбанк". Това става ясно от документа, изпратен до редакцията на в. "Галерия" от самата "Инвестбанк".

Банката е изпратила отговор до в. "Галерия", който също публикува описания от e-vestnik скандален случай в съда. Отговорът е придружен от частна графологична експертиза на няколко документа, поръчана от "Инвестбанк". Това с цел да се докаже, че Евгения Манджукова, наследила от убития си син Борислав Манджуков няколко фирми, сама се отказва от спечелените на първа инстанция приблизително 9 млн. лв., които Софийски градски съд е осъдил "Инвестбанк" да изплати на една от фирмите - "Месокомбинат Варна".

Сред документите има протокол от заседание на съвета на директорите на "Месокомбинат Варна" АД, на което решават да оттеглят иска, да оттеглят адвоката си и да го заменят с друг.
Документът е тотално менте, което се вижда и с просто око, и без никакви графологични експертизи.

В т. нар. съвет на директорите влизат майката на убития Манджуков, сестра му и друга тяхна роднина. И те уж решават да оттеглят иска срещу банката.
Протоколът обаче е с дата 24 март 2014 година. Това е датата на убийството на Манджуков, който беше убит същия ден вечерта.

Това съвпадение може да мине, но има една неприятна подробност - в документа пише, че оттеглят иска по опис на Софийски градски съд, и по опис на Софийски апелативен съд. Но към онзи момент, денят на убийството на Манджуков, фирмата още не е осъдила банката да й плати въпросните милиони. Софийски градски съд осъжда "Инвестбанк два месеца по-късно - през май. И още няма обжалване в Софийски апелативен съд, в него няма такова дело. Ако този документ е от 2014 г., той би трябвало да бъде внесен в Софийски градски съд, а не Апелативния. Такова нещо няма обаче.
Друга неприятна подробност - името на сестрата на Манджуков - Моника е сгрешено. Тя е разведена от близо 7 години и със съдебно решение си е възвърнала името Манджукова още преди 6 години. И по всички документи се води Манджукова, а не Стоянова. Очевидно човекът, който е фалшифицирал протокола, е объркал нещо, използвал е стари документи, от които е взел името и данните й.

Третата неприятна подробност е, че дори според частната графологична експертиза, поръчана от "Инвестбанк", има два фалшиви подписа. В заключението пише, че подписът на Моника Стоянова (Манджукова) под копие на протокола, не е положен от нея. И подписът на другия член на съвета на директорите, под пълномощното с което упълномощява Моника да я представлява в съвета на директорите, не е положен от него.

Според версията на "Инвестбанк", на базата на този фалшив документ, директорът на фирмата Евгения Манджукова е изпратила молба до съда да оттегли иска към банката, и е издала пълномощно на адвоката Чанков. И подписът на Манджукова бил истински под тези документи, пише в частната експертиза, поръчана от "Инвестбанк". Тя няма никаква правна стойност и е правена не по оригинални документи, а по копия. Банката се опитва да докаже, че Манджукова първо печели делото в Софийски градски съд и после безпричинно се отказва в Апелативния и подарява спечелените 9 млн. лева на банката.
Манджукова междувременно заяви, че никакво пълномощно не е давала на никакъв адвокат, нито е оттегляла иска си пред съда. И е подала сигнал до главния прокурор за измама.

Въпреки протестите на реалния адвокат на фирмата в съдебното заседание, че става дума за измама, съдия Стефан Гроздев, временен шеф на Софийския апелативен съд, веднага приема тези документи и веднага прекратява делото. Така спестява на "Инвестбанк" присъдените от Софийски градски съд да изплати на фирмата на Манджукова 9 млн. лева.

Както се казва, на печелившите - честито!
И както се вижда в правосъдието могат да се разиграват милиони с фалшиви документи и със сюжети като на кино.

Случаят "Бисеров" може да отвори политическата Кутия на Пандора

Предишна новина

Ако всички съдии бяха послушни

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.