С много шум за нищо и нулева конкретика депутатите подкрепиха ветото на президента за фалшивите новини и спекулата

С много шум за нищо и нулева конкретика депутатите подкрепиха ветото на президента за фалшивите новини и спекулата

Не мина безоблачно и гласуването на ветото на президента Румен Радев върху части от трудно приетия в петък Закон за мерките и действията в извънредно положение.

Въпреки очакванията, че прегласуването на закона ще мине тихо, особено след заявката на премиера Бойко Борисов от събота, че проблемните, според държания глава, текстове ще отпаднат, това не се случи, а дебатите, вместо да се концентрират върху оспорените от президента разпоредби, отново се разпростряха върху почти целия закон.

Макар че депутатите гласуваха с мнозинство за отпадането на по-високите наказания за фалшиви новини, свързани с коронавируса, и тавана на цените за основни стоки, услуги и лекарства, празните приказки и излишният патос не напуснаха парламентарната трибуна, а левицата отново не пропусна да върне разговора в сферата на "икономическите последици" от кризата – каквато и да е прогнозата за тях.

"Изправени сме пред предизвикателство, което ще промени света във всичките му аспекти. Затова с цялата си отговорност ще призова цялата ПГ на ГЕРБ да подкрепи ветото. Осъзнавам несъгласието и това на нашите привърженици, защото демаркационните линии и разделението бяха начертани именно от президента. Няма как да се забрави, че преди месец неочаквано и немотивирано сне доверието си от правителството. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3 март, също е ярък. Факт е, че предложеният текст за параграф 12 е на БСП и ние го подкрепихме след първоначално отхвърляне, заради желанието да се приведе по-бързо в действие Законът за извънредното положение. Факт е, че съветниците на президента са предложили отпадане само на разпоредбата, касаеща разпространението на невярна информация за заразна болест. В различни състави на Наказателния кодекс има формулировка на деяние за разпространение на невярна информация и почти 30 години няма противоречие или затруднение при дефинирането. Това сега не е важно", заяви Даниела Дариткова.

"Приоритетът трябва да бъде опазването на живота. Трябва да бъдем съпричастни с всички, но най-вече с тези, които стоят притихнали в тревожно очакване на пика на инфекцията, с лекарите, с медицинските сестри, лекарските асистенти, лаборантите, парамедиците, шофьорите, санитарите, доброволците, полицаите, социалните работници. Тяхната мисия е да спасят повече човешки животи. Нали и ние сме се клели с всичките си действия да се ръководим от интересите на народа. Да преодолеем тяснопартийното си его и да творим решения, създаващи условия за изход от кризата. Призовавам да приемем това вето, за да може законът да стане факт", допълни Дариткова.

Александър Симов от БСП благодари на колегите си от парламента, че споделят виждането, че "свободата на словото е ценност на ценностите" и че ще подкрепят отпадането на по-високите наказания в НК за спекулативни изказвания.

"Никога едно единение не трябва да намирисва на сделка. Никога не е имало по-малко парламентаризъм в тази зала, отколкото в това 44-то НС", коментира и Павел Шопов, но изведнъж неочаквано залитна в личностни нападки към ДПС, несвързани с извънредното положение и заразата.

Александър Сиди от ВМРО пък обяви, че групата няма да подкрепи отпадането на високите наказания за фалшиви новини, макар че е част от коалицията –партньор на управляващите и, че дори Народното събрание да отмени този текст, то депутати от Обединени патриоти отново ще го вкарат за обсъждане.

И Крум Заков даде заявка, че от левицата допълнително ще бъдат внесени текстове, свързани със спекулата с цените на стоки и лекарства, въпреки че първоначално внесеният законопроект за мерките в извънредно положение вече веднъж беше радикално изменен между двете четения. "Това е проблемът, господа управляващи, че вие не казахте нищо по темата. Когато говорите за единство и консенсус, ние трябва да знаем каква е вашата позиция", коментира Зарков.

"Днешните изказвания повтарят без не много големи разлики изказванията от петък. Това идва да покаже, че нищо не се е променило. Да, сбъркахме, особено по отношение на глупавия текст, който БСП предложи, за спекулата. Да – глупаво предложение беше. Спекула означава основно дефицит. Няма закон, който да спре спекулата. Спекулата е симптом, не е болест. Болестта е дефицитът. Убеден съм, че правителството ще вземе мерки в тази посока. Чуха се вопли за пореден път за раздаване на пари. Кой от вас може да каже колко ще продължи кризата, че да можем да кажем какви стимули ще дадем на обществото. Приели сме били закон, а още нищо не било станало. Ами, приехме го в петък, а в неделя му беше наложено вето. Той не е влязъл в сила. Нека една институция в тази държава да се държи спокойно. Ще бъде помогнато на тези, които имат нужда. Нека не опитваме да си правим някакъв евтин ПР на гърба на кризата", разгневи се Тома Биков от  ГЕРБ.

"Цяла седмица слушаме неща, които нямат нищо общо със съхранението на живота и здравето на гражданите. Министерски съвет работи и ще предложи всички нужни мерки за подпомагане на засегнатите, когато имаме прогноза. На 13 март се разбрахме, че ще търсим политически консенсус. Но ето президентът на БСП върна промените предложени от тях. Сигурно българското законодателство може да бъде подобрено, но с поведение, като това от днес, много трудно ще постигнем желания консенсус. Нека подходим отговорно", изказа се и Красимир Ципов.

Напрежението и нелепият вид на заседанието в пленарната зала взеха връх, когато на трибуната застана Спас Гърневски и подзе добре познатия репертоар за времената на комунизма, мъченията и тероризма. Изказването му бе съпроводено от подвиквания и подсвирквания от страна на БСП, а от цялата ситуация Гърневски и Стоян Мирчев от левицата се сдобиха с наказания "забележка" от председателя на НС Цвета Караянчева. Несериозното поведение и потресаващите сцени обаче не спряха дотук, след като Александър Симов се захвана с шеги и закачки и излезе на трибуната, за да чете подигравателни стихотворения в отговор на Гърневски. Последваха поредица от тиради и лични обяснения между депутатите.

Накрая, по същество, с много шум за нищо Народното събрание подкрепи ветото на президента и премахна спорните текстове от Закона за мерките и действията в извънредно положение, без никакъв коментар по конкретните текстове. 

Още по темата

Отмениха предсрочните парламентарни избори в Северна Македония

Предишна новина

Окръжна прокуратура - София разпореди проверки на аптеките в областта около столицата

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Хубаво ще е, ако депутатите не пият преди и по време на заседания | нерегистриран
  1
  0

  Но ако избраниците предпочитат алкохолици - значи това е лицето на народа!

 2. 2
  до RRR | нерегистриран
  1
  -1

  разсмяхте ме искрено:)

 3. 1
  RRR | нерегистриран
  3
  -1

  Нелечимо.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.