С още 3,8 млн. лева от днес и малко "понатискане", Военното НДК ще е готово след година

С още 3,8 млн. лева от днес и малко "понатискане", Военното НДК ще е готово след година

Сградата на столичния бул. "Скобелев" 23, известна като Военното НДК, в което трябва да се преместят наказателното отделение на Софийския районен съд (СРС) и Софийската районна прокуратура, може да е готова до една година.

В това увери премиерът Бойко Борисов, който днес огледа строителните работи в сградата, заедно с финансовия министър Владислав Горанов, министъра на правосъдието Христо Иванов, председателя на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. На обиколката присъстваха още шефът на СРС Методи Лалов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Преустройството на сградата в съдебна палата не може да приключи вече 3 години заради проблеми с авторски права в предишните години. В началото на годината правителството отпусна близо 11 млн. лева за строителни работи, а преди месец стана ясно, че са нужни още 3,8 млн. за ремонт на изолацията на покрива на сградата, както и за топлоизолация, тъй като подобни дейности не са заложени в започналото вече преустройство.

"Днес ще отпуснем необходимите 3,8 млн.лв. за довършване на сградата. 11 млн. лв. дадохме преди няколко месеца. Вече няколко плочи в голямата зала са направени, като в нея ще има общо 35 зали. Взехме решение с финансовия министър Владислав Горанов и министъра на правосъдието Христо Иванов, достатъчно представителна част от кабинета сме, на подпис да пуснем тези 3,8 млн. днес, за да може да края на годината да се подмени всичко, което е необходимо - стъклопакети, изолация, зали, кабинети. Паралелно с това Христо Иванов ще предложи на ВСС да пуснат двете обществени поръчки за обзавеждане и оборудване, а ние в приемането на новия бюджет през октомври ще им дадем тези пари. Ако приемем, че някъде март - април всичко е готово, ще понатиснем за май-юни, най-късно юли, да са преместени", обясни плановете Борисов.

По думите му, днес се установило, че всичко по Военното НДК е правено през пръсти и сега трябва да се маха - настилката в двора трябва да бъде подменена, стъклопакетите трябва да се сменят и нямало изолация, което означава, че няма и енергийна ефективност. Борисов каза още, че с Христо Иванов, Сотир Цацаров и Йорданка Фандъкова взели решение да се срещнат с магистратите, защото работели в отвратителни условия.

От своя страна министър Иванов каза, че въвеждането в експлоатация на Военното НДК ще има не еднократен, а верижен ефект, защото преместването на част от съда в тази сграда, ще позволи на първо време да се направи ремонт на сградата на бул. "Драган Цанков" и там да бъдат преместени други съдилища, вероятно Административният съд София-град и Административеният съд - София област, което ще позволи последователно разширяване на сградния фонд.

Относно други сградни проблеми на магистратите във Варна и Пловдив, Борисов отсече: "Да не бяхте правили експеримента "Орешарски". Не може да губим 10 млрд. за година и половина и да ме питате за проблем – има. В строителството не се рисува с боички. За един ден да нарисуваш всичко и на другия ден да е готово. Работи се на пълни обороти. Стиснали сме си ръцете - днес даваме парите и накрая на година е готова".

 

Борисов смъмри Реформаторския блок за референдума

Премиерът упрекна Реформаторския блок за отхвърлените два въпроса на президента Росен Плевнелиев за референдума. Във вторник депутатите подкрепиха  единствено допитване за електронното гласуване. Въпросите на държавния глава за мажоритарния избор и за задължителното гласуване, бяха отхвърлени.

"Подкрепяхме президента с всички сили за референдума, за съжаление партньорите – не. Договорки не сме правили с никой. Готов съм и трите въпроса веднага да ги подкрепя с две ръце, защото са и добри, а и чисто партийно говоря, изцяло устройват ГЕРБ", каза Борисов.

Той нямал претенции към депутатите на ГЕРБ, защото над 55 човека били в залата и прехвърли отговорността върху реформаторите.

"Просто вече нашите депутати започнаха да се дразнят на партньорите за това, че публично само чуваме претенции в същото време в залата ги няма, на комисии - също. Ще си седнат малко на столовете и ще работят. Много е лесно да се правиш на голям демократ. За реформите какво се оказа - първата реформа е на вицепремиера Ивайло Калфин и те не я и подкрепиха. Направихме я по-плавана, но мина и стана", допълни Борисов.

Още по темата

Разследването срещу Таки е прекратено, няма основания Интерпол да го търси

Предишна новина

Деница Вълкова е новият председател на Бургаския апелативен съд

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  1
  -3

  Щом прокуратурата и съда са заедно-аз предлагам прокурорът да седи горе-до съдията, а адвокатът да защитава от мазето-чрез видеоконферентна връзка. Всеки да си знае мястото.

  Даже предлагам да няма съдебни заседатели-а съдът да се състои от състав-съдия, и двама прокурори, на столовете до съдията. Даже още по-добре-съдът да се състои от прокурорът внесал ОА.

 2. 7
  до 5 | нерегистриран
  4
  -7

  Ако прокуратурата и съда са заедно подсъдимия е жестоко прецакан от тази добре организирана група. ВЪН ПРОКУРАТУРАТА ОТ СГРАДАТА НА СЪДА! В отделна сграда!

 3. 6
  Кви сгради, кви 5 лв?! Топалов се изплющя! | нерегистриран
  15
  0

  Да сложиш съдия от СРС - Радостина Данаилова, командирована в СГС преди две седмици за и.ф заместник и ръководител на Търговско отделение, е все едно да сложиш първокласник за класен ръководител на 12 клас. Какво казва Топалов с това?! Че и съдия без грам опит в търговското право и без грам адм. опит може да ръководи отделението, т.е, че всеки може, така ли?! Или казва, че няма нито един годен от СГС, т.е. е..ти съдиите?! Или казва, че не може да сформира екип от СГС, т.е, че не е приет там?! Това ли е новият стил на управление? Или казва, че и без конкурс може да се качиш в СГС?! Това ли?! Малко, но не много, по-различно е положението с Биляна Балинова. А с какъв професионален морал тези светила на правото и адм. опит от СРС приеха да са ръководители на съдии от СГС с многократно повече опит и знания?! Хайде стига, бе!!! Радиииииии, мама, малко мяра имаш ли, та съдията не раздава ли всеки ден справедливост, за което трябва да може да отмерва?! Радииииии?! Топалоооооов?!

 4. 5
  А къде са прокурорчетата | нерегистриран
  11
  -1

  До коментар [#4: Прокураъурата върви структурно заедно със съда, няма как да е иначе - вж КРБ и ЗСВ и отиват в новата сграда. Макар че никога не казаха и дума в подкрепа на борбата на СРС за сграда, истински паразити. Жалко че и те са магистрати, повече проявяват милиционерски манталитет.

 5. 4
  | нерегистриран
  3
  -7

  Да не вземете да пратите и районна прокуратура в сградата на съда? Прокуратурата-да си остане на Драган Цанков-в отделна сграда.

 6. 3
  Статисти | нерегистриран
  12
  -1

  Доближавайки се до края на сградния проблем на СРС (а и на СРП, които само гледат от страни), все повече хора се бутат да се снимат до лентата за рязане. Днес на строежа отидоха и Цацаров и Панов и Топалов, макар че до вчера не казаха и дума в подкрепа на СРС. Ама не били на тези постове, на които са сега, ще каже някои. А не са ли граждани, не са ли съдии, не работиха ли до скоро последните двама в СРС?! Аман от статисти, аман от кариеристи! Отврат!

 7. 2
  Очевидец | нерегистриран
  11
  -1

  До коментар [#1: Че сградата е била недомислица е вярно. Но че след преустройството ще стане страхотна съдебна сграда няма съмнение. Друго приказват само разни кратуни, които не са стъпвали в нея.

 8. 1
  | нерегистриран
  6
  -5

  Защо изобщо беше построено това недоразумение-военното НДК. Министерството на отбраната нещо като министерство на културата ли се изживява,че милиони държавна пара отидоха за безмислена и грозна сграда-ако бяха купили калашници-това добре-това е работата на МО, но военното министерство да строи второ НДК на културата е смешно. И тази сграда не става за съд. За солариум-може би, но не и за съд.  Колко виновници са пратени да отговарят заради безмислената сграда? Зеро, нали.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.