С удоволствие ще поемем дела от СРС, но при съответното кадрово обезпечение

С удоволствие ще поемем дела от СРС, но при съответното кадрово обезпечение

Настоящият и.ф. административен ръководител на Районен съд-Елин Пелин Росица Тодорова – Газибарова е новият титулярен председател на съда. Това решиха единодушно, с 9 гласа "за", членовете на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съдия Тодорова – Газибарова работи в РС-Елин Пелин от 12 години и 8 месеца и вече е била негов председател веднъж. "Имам самоувереност, че съм успяла да запазя положителните механизми в работата на съда, а при необходимост да работя за въвеждане на нови такива", заяви тя в началото на изложението на концепцията си и подчерта, че в момента на щат в РС-Елин Пелин работят трима магистрати, които, според нея, са напълно достатъчно при актуалната натовареност.

Запитана от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков за предложената от съдебните кадровици Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков реформа, с която някои дела от Софийски районен съд (СРС) да преминат в районните съдилища в Костинброд, Елин Пелин, Перник и Самоков, за да се облекчат от прекомерната натовареност столичните съдии, тя отбеляза, че подкрепя такава промяна, но само при условие, че РС-Елин Пелин бъде допълнително кадрово обезпечен. "Г-жа Даниела Марчева посети Елин Пелин в тази връзка. Ние с колегите се събрахме, когато получихме писмото, с което ни уведомяват за това предложение. Направихме Общо събрание по този повод. Всички колеги бяха съгласни, че с удоволствие бихме помогнали за разтоварването на столичния съд, не само откъм дела, а и разтоварване на столицата от потока от граждани. Съгласни сме с подобна реформа, да бъдат пренасочени гражданите, които живеят и се обслужват от СРС, към РС-Елин Пелин. Това обаче следва да стане след съответното кадрово обезпечение и материално обезпечение, в против случай ние ще се окажем в същото положение, в което се намират колегите в столицата и в положение, в което няма да можем да работим срочно и качествено", заяви съдия Тодорова – Газибарова.

В изложението си пред съдебните кадровици тя отчете още, че в момента няма проблеми със срочното произнасяне, а натовареността на съдиите е в рамките на нормалното, но има нужда от щат за системен администратор, чиято дейност в момента се обезпечава от външен човек, с когото се работи на граждански договор.

След изслушването на концепцията й, Цветинка Пашкунова първа взе думата за въпроси и я попита какви мерки е взела за бързото и качествено правосъдие, тъй като РС-Елин Пелин показва повече от отлични резултати в тази посока. "Това са честите срещи с моите двама колеги, с които обсъждаме възникналите проблеми. Събираме се и обсъждаме какви са процесуалните възможности да се игнорират проблемите. Колегите работят много добре и рядко се случва да има забавяния, а ако има – те са по обективна причина", заяви съдия Тодорова – Газибарова.

От своя страна Вероника Имова отбеляза, че прави впечатление, че в съда има 14 съдебни служители и я попита дали това е причината за добрите резултати и качественото администриране на работата в РС-Елин Пелин, както и дали това е оптималното съотношение между съдии и служители. "Съдебните служители имат изключително важна роля за обслужването на гражданите. Считам, че в случая тези 14 служители не могат да се определят като прекалено много. Отделно ние сме в една самостоятелна сграда, която се нуждае от ежедневна поддръжка. Всеки съдия има съдебен секретар, а останалите служители съвместяват няколко длъжности", отговори съдията и поясни, че в частност за РС-Елин Пелин към момента това е оптималният вариант.

В крайна сметка всички изказали се в рамките на дебата по кандидатурата й съдебни кадровици изразиха положително становище за качествата й като административен ръководител и съдия и напълно единодушно я подкрепиха за титулярен ръководител на РС-Елин Пелин за втори мандат.

Още по темата

Арестуваха надзирател от затвора в Ловеч

Предишна новина

Председателят на ВКС обжалва потвърдената от Районния съд в София глоба от 1000 лв.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.