Сачева иска дебат за регламентиране на правата и отговорностите на работодателите и служителите при дистанционна работа

Сачева иска дебат за регламентиране на правата и отговорностите на работодателите и служителите при дистанционна работа
Деница Сачева, социален министър, Снимка: БГНЕС, архив

Безопасните условия за труд и сигурността на работниците ще продължат да бъдат във фокуса ни при определяне на бъдещите политики за пазара на труда, заявява социалният министър Деница Сачева в профила си във фейсбук.

Според Сачева е необходим дебат за регламентиране на правата и отговорностите на работодателите и служителите им при гъвкавите форми на работа.

"Дистанционната работа като форма за съвместяване на личния и професионалния живот е възможна в някои сектори. Правилата за прилагането й обаче трябва да гарантират както производителността и добавената стойност на труда, от които зависят заплащането и запазването на работните места, така и безопасността и здравето на работещите", посочва министърът на труда и социалната политика.

''Пред Главната инспекция по труда в следващите години ще има редица предизвикателства, но съм убедена, че трудовите инспектори ще продължат да постигат отлични резултати'', заявява Сачева.

☑️ Безопасните условия за труд и сигурността на работниците ще продължат да бъдат във фокуса ни при определяне на...

Публикувахте от Деница Сачева в Четвъртък, 4 февруари 2021 г.


Министърът припомня, че само за последната година благодарение на намесата на трудовите инспектори бяха изплатени 5,5 млн. лв. забавени възнаграждения. По-рано ГИТ съобщи, че благоприятна тенденция е, че случаите на неизплатени навреме заплати намаляват с почти 40 на сто спрямо 2019 г. Министърът отбелязва положителната тенденция и допълва, че въпреки пандемията през миналата година 30 000 предприятия с близо 1,5 млн. работници бяха проверявани, като всяка втора проверка е била за спазване на противоепидемичните мерки. Установените нарушения са 154 000. Почти 80 000 от тях са свързани с безопасността и здравето на работещите.

Още по темата

Няма да питат всички подсъдими за съгласие при споразумение на един от тях с прокуратурата

Предишна новина

Баща наръга 2-годишното си дете и опита да се самоубие

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Къде е правото тук? | нерегистриран
    0
    0

    Просто рекламирате ГЕРБ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.