Само 15% от съдиите се обявиха в защита на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

Само 15% от съдиите се обявиха в защита на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман
Калин Калпакчиев, председател на ССБ и съдия в САС, снимка: бТВ

Само 15% от съдиите у нас се обявиха в защита на решението на тричленен съдебен състав на Апелативен съд-София за предсрочното условно освобождаване на убиеца Джок Полфрийман. Както още в сряда "Правен свят" анонсира, във вторник група върховни съдии, близки до ръководната върхушка на Съюза на съдиите в България (ССБ), са стартирали подписка в подкрепа на председателя – Калин Калпакчиев, бившата изпълнителна секретарка на организацията Весислава Иванова, която е била докладчик по делото, в опит да се противопоставят на силно негативния обществен отзвук от акта на съда, както и срещу принципната позиция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съпричастност с близките на жертвата и да поискат проверка по казуса от Инспектората на съдебната власт. 
 
След близо тридневно събиране на подкрепа – от над 2200 съдии у нас към подписката са се присъединили по-малко от 300 от цялата страна. По този начин политизираната съдийска организация всъщност е успяла да се преброи и да разбере каква е реалната й подкрепа сред магистратите у нас.
 
Голяма част от подкрепилите Калпакчиев, Иванова и Виолета Магдалинчева са магистрати от столичните съдилища, но под подписката не са се подписали тримата върховни съдии от Наказателната колегия, които предстои да се произнесат на 23 октомври по искането на главния прокурор за възобновяване на делото за освобождаването на Полфрийман. За сметка на това са се подписали цялата върхушка на ССБ, която в последните дни е заета да адвокатства на Калпакчиев, както и бившите председатели на организацията - Мирослава Тодорова, Атанас Атанасов, Борислав Белазелков и други съдии, участвали в редица събития на ръководения от Калин Калпакчиев съюз.
 
В позицията на съдиите напълно съзнателно не са коментирани фактите и доказателствата за наличието на конфликт на интереси на Калпакчиев и Иванова по делото, както и невъзможността, ако Джок Полфрийман напусне страната, неговото поведение да бъде контролирано, каквото е изискването при условно предсрочно освобождаване. За сметка на това се прави опит за ограничаване на свободата на изразяване на гражданите и за пореден път се правят опити за затвърждаване на усещането в обществото, че съдиите не са длъжни да отговарят за своите решения, дори и когато те са взети при наличието на външни фактори и лобистко влияние. Доказателство за това е и пълното мълчание, което иначе доста медийно активните Калин Калпакчиев и Весислава Иванова демонстрират вече цяла седмица, след като обществото научи за решението им да освободят шест години и половина предсрочно извършител на убийство и на опит за убийство.
 
Какво пише в позицията на съдиите, която само формално не идва от ръководения от Калпакчиев Съюз на съдиите в България
 
"Създаденото положение е нетърпимо в правова държава, защото освен съмнителни краткосрочни политически дивиденти не носи никаква обществена полза – нито укрепва независимостта на съда, нито просвещава гражданите за значението на върховенството на правото, нито повежда така необходимия разговор за наказателната политика и задачите на наказателната репресия, нито – в крайна сметка – носи утеха на близките на жертвите и им помага да продължат да живеят достойно с травмата", пишат в обръщението съдиите. Магистратите подчертават, че нямат намерение да обсъждат съдебния акт, защото нямат право. Те припомнят основни положения, които ако бъдат унищожени, съдът ще се превърне в декоративна фасада за налагане на волята на политически силните на деня, на тези, които имат икономически и властови ресурс да манипулират общественото мнение в своя полза чрез медиите или на по-агресивните обществени групи.
 
"Предсрочното освобождаване предполага влязла в сила присъда. То не представлява помилване, нито ревизиране на присъдата, нито намаляване на наказанието. Наказанието продължава да бъде с продължителността, с която е наложено с влязлата в сила присъда. Последицата е, че изпълнението му няма да бъде приключено в условията на затвор. Освобождаването от неизтърпяната част на наказанието е под условие – с изпитателен срок, в който осъденият не трябва да извърши друго умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода. Ако условието не бъде изпълнено, осъденият изтърпява и остатъка на наказанието си", обясняват съдиите относно предсрочното освобождаване на затворници. По думите им сезонът на процедурата е безусловен: "Държавното насилие за постигане на поправяне на извършителите на престъпления се ограничава в степента, в която действително е необходимо, за да постигне целта на наказанието; спестяват се средства; подпомага се с грижи и надзор правилната ресоциализация на осъдения след дълги години на изолация, с което в крайна сметка се намалява опасността от рецидив и се гарантира обществената сигурност". 
 
Те подчертават, че от 1968 година досега са постановени десетки хиляди предсрочни освобождавания. Обясняват и че решението на съда е преценка по доказателствата, които осъденият е дал за своето поправяне.
 
"Тази преценка е законно правомощие на съда и се прави въз основа на доказателствата по делото и тяхното правно значение", пишат още магистратите.
 
След като съдебният състав на Софийския апелативен съд единодушно е упражнил свое законно правомощие, никой няма легитимно основание да настоява той да реши делото по начин, който не съответства на вътрешното му убеждение, формирано въз основа на закона и доказателствата по делото отбелязва се в обръщението. "Противното е „улично“ правосъдие, което няма нищо общо с върховенството на правото, не гарантира равенството на всички хора пред закона, не носи справедливост, нито умиротворение", заявяват магистратите. Те определят призивите за линч и саморазправа със съдебния състав като абсолютно недопустими и алармират, че може да водят до опасна ескалация на напрежението и накърняват сигурността и личната неприкосновеност на съдиите. "Те застрашават справедливия процес, и то не само по сходни дела – защото се насажда впечатлението, че на съда може да се въздейства извънпроцесуално, ако бъде физически уязвен. Уважаеми граждани, след като системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава, се обръщаме към Вас с призив за осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир", завършват своето обръщение магистратите. 

Кому е изгодно да не бъде номиниран и евентуално избран за гл. прокурор Иван Гешев?

Предишна новина

Съдийската колегия с ново обръщение по освобождаването на Полфрийман

Следваща новина

Коментари

35 Коментара

 1. 35
  | нерегистриран
  0
  0

  ако е вярно че съдията е бил номиниран от БХК и като е знаел за това, както и че БХК открито лобира за предсрочно освобождаване на убиеца, защо не си е направил отвод? Това демонстративно гаврене с чувството за справедливост у хората прикрито зад съдебното решение и съдийски имунитет не уронва ли престижа на съдебната власт и не хвърля ли сянка на съмнение в нравствените качества и морала на съдиите

 2. 34
  | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #29 от "Борнео | нерегистриран":
  За теб си има член от НК и съответната следа, която си оставил тук.Една от причините за насилието е импотентността.  Ти ли ще ме учиш на право, бе, мършо долна?! Нещастен, страхлив, боклук! Националните предатели трябва да убиват публично! КРАЕН НАЦИОНАЛИЗЪМ ИЛИ СМЪРТ! Колко пъти ще го пиша?! А дали съм импотен ще разбереш от първа ръка ако те набарам!

  Дееба и сганта мръсна, как не съм го видял до сега тоя коментар...

 3. 33
  До Фенрир-кинолога | нерегистриран
  1
  -1

  Породата е бОлонка - от Болоня, което пък е град в Североизточна Италия.....В Булонския лес има булонски пес...

 4. 32
  адмирации към коментар № 3 | нерегистриран
  6
  -1  3

  |

  нерегистриран

  27 септември 2019, 09:09

  35

  -17

  Според мен реалните привърженици на ССБ са доста по-малко , защото голяма част от подписалите са го направили колкото да не обидят колегата , който обикаля . Напълно нормално е обществото да е доволно или недоволно от определен съдебен акт , нормално е политиците да се изказват /те това работят/ , вестниците да пишат и спекулират и пр. Нали това е демокрацията ? Съдебният състав на САС доста се изложи , а че има различни мнения по въпроса между съдиите говори и това , че СГС е отказал предсрочното освобождаване ….Редно е вдъхновителите на ССБ - една шепа съдии от ВКС - да разберат , че опитите им да управляват и манипулират всичко в съдебната система няма как да бъдат успешни . Твърдят , че се "борят с мафията" , но самите те са мафия - манипулират конкурси , създават си клика чрез политическата организация ССБ и чрез нея искат да дърпат конците . Всичко в ССБ се крепи на кариеризъм и обещания на съдии от ВКС , че ще помагат на определени колеги от долните инстанции да растат . Това е ядрото на "убежденията" в ССБ - "контрамафия" , която също е ….мафия .

 5. 31
  Призив! | нерегистриран
  6
  -3

  Всички съдии, съпричастни към жертвите, пострадалите, както и ощетените юридически лица,

 6. 30
  | нерегистриран
  26
  -1

  Болката на жертвите е разбираема.Бащата, какъвто и да е, е баща на мъртъв син.Синът, какъвто и да е бил, е мъртъв.И гневът от безсилие следва да бъде разбран.

  На път сме обаче с институционални усилия,от политически и пропаганпни напъни, да забъркаме и международен скандал по чисто наказателноизпълнителен казус.И да си пришием секакви непроверени кърпежи в процесуалния закон като стой та гледай, за да как беше„отговорим на обществените очаквания”. Дострашава ме като започват да отговарят на очакванията.Обикновено следват няколко проекти за поправки.Не, не сме бяла държава.50 нюанса мърсотия:)

  „Тълпите никога не са били жадни за истини. Те се отвръщат от неизгодната им очевидност и предпочитат да обожествяват грешката, ако грешката ги привлича. Който умее да заблуждава, лесно ги завладява; който се опитва да ги извади от заблуда, винаги им става жертва.”

  Една от причините вече да не убиваме лошите от нас с камъни на площада.

  Мястото за съдене е съд.

 7. 29
  Борнео | нерегистриран
  4
  -6
  До коментар #26 от "The Grey Knight | нерегистриран":
  Каква неизбежна отбрана, бе? Мангалите трябва да се убиват! Естествено, че ще му налетят! Трябваше него да убият!

  За теб си има член от НК и съответната следа, която си оставил тук.Една от причините за насилието е импотентността.

 8. 28
  Фенрир | нерегистриран
  2
  -6
  До коментар #24 от "страничен наблюдател | нерегистриран":
  чувал съм, че псето си падало по кучки, като майка ти, с която често са го засичали

  До коментар [#19 #399151] от "До 15": бУлонка си ти, защото си се пръкнал, когато майка ти едно време заработваше френски франкове в Булонския лес.  да, ама това лекенце - потомството й, което е от третия пол, със сигурност не е от мен.

 9. 27
  Съдия | нерегистриран
  16
  -9

  БЕЗ НЕЗАВИСИМ СЪД НЯМА НИТО ДЪРЖАВА , НИТО ЦИВИЛИЗОВАНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО , А КАМО ЛИ ПРАВОВА ДЪРЖАВА . !!! Това трябва да е ясно на всички пишещи тук - вкл. с имена на "рицари", котенца , кученца и т.н.Подписката е несвързана с конкретното производство и това е ясно заявено в текста на обръщението,за онези които могат да четат.За останалите ,няма никакво значение какво пише вътре , защото те първо пишат "по поръчка",независимо дали могат или не могат да го осмислят.Подписалите обръщението са несвързани с конкретни организации,на тях никой не може да им нарежда какво да мислят и какво да правят.Това са честни и почтени магистрати, които са загрижени за запазване на конституционните устои на страната.Ако върховната съдебна инстанция вземе да възобнови производство по УПО/което ще си е прецедент , както и да го погледнеш/,се питам дали това няма рязко да намали кандидатите да са съдии там.

 10. 26
  The Grey Knight | нерегистриран
  6
  -12

  Каква неизбежна отбрана, бе? Мангалите трябва да се убиват! Естествено, че ще му налетят! Трябваше него да убият!

 11. 25
  | нерегистриран
  5
  -7

  Ехаааа, тролски рицар защитник!!!! Да не ти бръкнах с пръст в раната? Или отзад???

 12. 24
  страничен наблюдател | нерегистриран
  3
  -8
  До коментар #21 от " | нерегистриран":
  И шефчетата плачкат и се карат, и притискат горкото псе, а?!?!

  чувал съм, че псето си падало по кучки, като майка ти, с която често са го засичали

 13. 23
  | нерегистриран
  8
  -7

  Ееее, не се пали така де, пази сърцето! При булонките е слабо място!

 14. 22
  бау бау | нерегистриран
  9
  -13
  До коментар #19 от "До 15 | нерегистриран":
  Бау бау е ....френска болонка и яде кафяви на цвят предмети, но не са кюфтета и миришат лошо!!! Той е трол и лае по поръчката на годподарите си! Сега са му задали опорна точка - кенгурото е невинно, а каскета е символ на соросоидната мечта за независим (т.е. на заплата при АБ) съд!!! Не му обръщайте внимание!

  Балкански Ганьо, дали т. нар. от теб "кенгуру" е невинно, действало при неизбежна отбрана или при превишаване на пределите й, ще стане ясно, когато делото му бъде възобновено, заради доказателствата, които не са били взети предвид при постановяването на присъдата - ако прокуратурата не направи искане, ще последва решение на ЕСПЧ за манипулирания процес и нарушеното право на защита на подсъдимия, въз основа на което така или иначе ще се стигне до процедура по чл.419, ал.1 от НПК. Това - за в бъдеще, а към момента има влязла в сила присъда, с която то е признато за виновно. Спор за това няма.

  Опорни точки на мен, за разлика от на теб, няма кой да ми спуска, а от обиди, отправяни ми от плазмодии, в случая - ти, не се засягам.

 15. 21
  | нерегистриран
  5
  -2

  И шефчетата плачкат и се карат, и притискат горкото псе, а?!?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.