Само 18 съдии гледат делата за корупция срещу властимащи и магистрати

Само 18 съдии гледат делата за корупция срещу властимащи и магистрати
Сградата на Специализирания наказателен съд на ул. "Черковна" в София, снимка: архив 

Вчера, четири дни преди влизането в сила на последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат преминаването на делата за корупция от Софийския градски съд (СГС) в Специализирания наказателен съд (СпНС), председателят на спецсъда е депозирал искане за увеличаване на щатния състав с 15 съдии. Съдия Георги Ушев се опасява, че спецсъдът няма капацитет да поеме делата, които предстои да постъпят през следващите месеци. Това съобщи представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев след днешното заседание на Пленума.

В СпНС ще влязат с около 30% повече дела след промяната на НПК, която влиза в сила от 5 ноември 2017 г.. Делата ще нараснат с около 2000 след промяната на подсъдността, стана ясно още от думите на Магдалинчев. Към момента в СпНС правораздават 18 съдии, на които са разпределени повече от 4600 дела. "Според него (Георги Ушев - бел.ред.) СпНС става едно от най-натоварените съдилища с тази магистратска численост, която е 18 човека и трудно би могла да поеме и допълнителните дела, които се предвиждат с измененията", посочи Магдалинчев.

И още един въпрос остава нерешен – материалната база или съдебните зали, в които ще се провеждат заседанията на Специализирания съд, както и работните помещения за спецмагистратите. "Въпросът за преоборудването стои и предвид приемането на бюджета на съдебната власт. Ние сме заявили пред Министерството на финансите, че битовото устройване, увеличаването на числеността на администрацията, както и на служителите, също трябва да се вземат предвид", допълни представляващият ВСС. Магдалинчев изрази очаквания този въпрос, както и темата със средствата за допълнителни възнаграждения на спецмагистратите, да станат обект на дискусии между първо и второ четене на бюджета за 2018 г.

"По отношение на бонусите - вчера бяхме в Комисията по правните въпроси в парламента точно по този повод. По наши разчети, това изменение в Закона за съдебната власт (ЗСВ) (допълнителното възнаграждение от до 6 заплати за спецмагистратите – бел.ред.) ще доведе до увеличаване на нашия бюджет с около 4 млн. лв. Те отвърнаха, че са в течение", заяви Боян Магдалинчев. Въпреки че ВСС единодушно се обяви срещу допълнителните възнаграждения на спецмагистратите, парламентът гласува въвеждането им.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че също е разговарял с Георги Ушев по отношение преминаването на делата за "висока корупция" от СГС в спецсъда, но според него все още нямало яснота колко точно дела ще бъдат прехвърлени. 

На въпрос на "Правен свят" – защо едва сега Пленумът на ВКС е взел решение да сезира Конституционния съд за поправките в НПК, Панов се оправда с лятната ваканция на магистратите. "Както знаете, лятото е период, в който магистратите, след като са изписали делата си, са в съдебна ваканция", обясни Панов. Промените в Кодекса, регламентиращи прехвърлянето на делата за "високата корупция" в Специализирания съд, бяха гласувани още в края на м. юли, а съдебната ваканция продължава до средата на септември. Решението на Пленума на ВКС бе взето едва миналия петък. 

Пленумът на ВСС прие информация за изпълнението на бюджета на съдебната власт до 30 септември

Предишна новина

Независимите и свободни медии са основата на плураристичната демокрация

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  | нерегистриран
  3
  -2

  "Само 18 съдии гледат делата за корупция срещу властимащи и магистрати"  Нещо не схванах заглавието - това тафтология ли е или в България магистратите нямат никаква власт? Или пък авторът на заглавието има сериозни пропуски в образованието си?

 2. 9
  RRR | нерегистриран
  14
  -6

  Е, сега ще поработят, щото до сега само с два реда пишеха ,че нямало данни за тяхна компетентност и разпращаха по държавата батаците си.Сега и проверки ще им се налага за възлагат, че и по същество да решават някоя и друга преписка.Товара е голям ,да знаете.

 3. 8
  112 | нерегистриран
  18
  -5

  Ами, с новите бонуси заплатите им ще се вдигнат с до 50%. Защо и натоварването да не се вдигне с до 50%? Или реципрочността е лошо нещо?

 4. 7
  RRR | нерегистриран
  22
  -4

  Специалните органи нямат капацитет от създаването си, да не плачка Ушев сега.С талаша, дето влезе с тромбетки там, това ще е.

 5. 6
  Свръхнатоварност на СпНС и АпСпНС | нерегистриран
  24
  -5

  За евентуални нови 26 дела, изразяват желание за нови 15 магистрати, сериозно ли?

 6. 5
  има решение | нерегистриран
  10
  -6

  Ще вземат от бройките на бутиковия СГС и ще ги дадат на Сп.С!

 7. 4
  Добро утро! | нерегистриран
  14
  -5

  Местиме ги и антикорупционния резултат е 0 ! Това е и целта![[_66580_]]

 8. 3
  | нерегистриран
  10
  -15

  Реално погледнато този съд трябва да бъде обезпечен за разглеждане на тези процеси. Това е правилното държавническо поведение. Останалото са борби между лобита.

 9. 2
  Адвокат | нерегистриран
  17
  -12
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Да бе вместо по две дела годишно на съдия, някои от тях ще имат по три!

  Това е в апелативния спецсъд. В първоинстанционния са натоварени. Аз се явявам често при тях. Редовно се чака за зала. Заседават по 14 човека на ден /от 18/!

 10. 1
  | нерегистриран
  37
  -10

  Да бе вместо по две дела годишно на съдия, някои от тях ще имат по три!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.