Само трима липсват до попълването на съдийската КАК

Само трима липсват до попълването на съдийската КАК

Близо месец и половина след конституирането на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) "само" още трима членове липсват, за да се запълни съставът й. Това стана ясно след проведено заседание на Пленума на Върховния касационен съд (ВКС), на което върховните магистрати трябваше да изберат двама съдии, които да влязат в КАК – един специалист по търговско право и един по гражданско. Кандидатите бяха бившият съдебен инспектор Димана Йосифова от Софийски градски съд и Добрин Кючуков от Окръжен съд – Ямбол. С 56 гласа "за" те излъчиха само Кючуков за член на Комисията, тъй като Йосифова не успя да събере нужните гласове.

Проблем обаче в КАК има – членовете й все по-трудно взимат решения, тъй като до момента в състава й липсваха общо четирима души, а освен това е затруднено и осигуряването на нужния кворум. За това алармира зам.-председателят й Красимир Шекерджиев преди две седмици по време на заседание на Съдийската колегия, на което призова да се изменят правилата така, че да се намали минималния кворум от 11 на 7 членове, за да не се стигне до пълен блокаж на работата. Освен това в състава на комисията липсват и двама членове от квотата на самата Колегия, след като Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков я напуснаха. В крайна сметка кадровиците се обединиха, че е по-удачно първо да решат кой измежду тях да заеме местата на оттеглилите се, а след това да пристъпят към промяна на правилата и отложиха дебата. Въпросът обаче и тази седмица бе отложен за решаване, макар и включен в дневния ред на Колегията.

Така с избора на Добрин Кючуков за член на КАК празни места остават за двама членове на Съдийската колегия и за един съдия, специалист по търговска материя, чийто избор трябва да бъде направен отново от Пленума на ВКС. Предстои председателят на съда да открие нова процедура за подаване на документи от желаещите и да насрочи ново заседание на Пленума.

Специализираната прокуратура обвини двама по казуса "Джи пи груп"

Предишна новина

Правителството даде 8 млн. лв. на МВР за дълговете към съдебните лекари

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.