САС остави Валентин Димитров в затвора

САС остави Валентин Димитров в затвора

Бившият шеф на "Топлофикаия"-София Валентин Димитров се изкара своеобразна жертва на изпълнителната власт. В жалбата си до Софийския апелативен съд срещу отказа на СГС да го освободи предсрочно от затвора, той е написал, че определението на първата инстанция не е обективно, защото е съобразено с интересите на изпълнителната власт и взето под "мощен медиен натиск".

Тричленен състав на САС отхвърли жалбата му и го остави в затвора, като изрично посочи, че оставя без коментар възраженията на Димитров за намеса на изпълнителната власт и оказване на обществен натиск, защото няма никакви доказателства за това.

Бившият шеф на столичната топлофикация е в затвора от 20 ноември 2015 г. Той бе осъден на 3 години затвор по делото за безстопанственост. По него Димитров беше признат за виновен, че е разпилял имущество на "Топлофикация" за над 320 000 лева, похарчени за луксозни стоки като джет, джакузи, огромни количества захарни изделия, скъпи сирена, алкохол, различни аксесоари, лекарства, хранителни добавки и др. Остават му да излежи още 10 месеца и 9 дни.

На 5 юли СГС отхвърли молбата му да бъде предсрочно освободен като мотивът беше, че превъзпитанието му е не е завършено, въпреки положителната промяна у осъдения.

САС напълно споделя мотивите на първата инстанция. Съдиите Пламен Дацов, Светла Букова и Атанаска Китипова изтъкват, че действително наказанието е започнало да дава коригиращ ефект, но процесът на поправяне все още не е приключил.

Факт е, че Димитров е получавал награди в затвора, има примерно поведение, нисък риск от рецидив, но все пак трябва да се вземе предвид деянието, за което е осъден, защото то е в пряка връзка със самото изтърпяване на наказанието и последиците, които се целят с неговото поправяне, казва САС. И още: "Изискванията за преценка за поправянето на Димитров следва действително да бъдат защитавани, съобразявайки се с нанесените щети на бюджета и рефлексията в обществото при извършване на деянието и оттам отношението на осъденото лице към същото това деяние".

Според апелативните съдии бившият шеф на "Топлофикация" все още не е покрил изцяло критериите за поправяне, "за да може в пълна степен да се приеме като категоричен извод, че процесът по превъзпитание и осъзнато поправяне е завършил".

"Това, че има дължимо поведение, което е задължително съобразно мястото на изтърпяване на наказанието и съответните правила, които следва да се спазват там, не означава, че Димитров се е поправил до такава степен, че да се приеме, че процесът при него е завършил изцяло, а оттам и да се направи и изводът, че по-нататъшният му престой в мястото за лишаване от свобода е безпредметен и той вече е до такава степен приключил, че няма какво повече да се даде като корекция. Последното е не голословен извод, а преценен съобразно отрицателните становища, за които вече бе споменато", сочи САС.

Определението е окончателно.

Още по темата

Адв. Мария Петрова получи световното отличие за най-добър млад учен по медицинско право

Предишна новина

Апелативният съд увеличи присъдите за убийство на студент по хомофобски подбуди

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Изи | нерегистриран
  1
  -2

  Дацов пак се изхвърли!!! Що бе Дацов, що бе Пламене ти трябваше да ....власта отдзат.

 2. 4
  Марко | нерегистриран
  4
  -4

  Топлото остава на все още на "държавна издръжка" би било много по-подходящо заглавие за статията ...;)

 3. 3
  | нерегистриран
  2
  -4
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Имаше налице всички условия Димитров да го пуснат:

  -осъден е за първи път за ненасилствено престъпление

  -срокът не е голям на наказанието,, и вече е изтърпял половината

  -имал е изрядно поведение на затворник, не е наказван, но е многократно награждаван

  -престъплението , за което е осъден е извършено преди много години- 2004г  Като гледам, генералната превенция в този случай още даже не е запонала да проявява, та да има основание да бъде пуснат предсрочно. Няма грам разкаяние за престъпление, което е предизвикало възмущение в цялата страна.

  "В жалбата си до Софийския апелативен съд срещу отказа на СГС да го освободи предсрочно от затвора, той е написал, че определението на първата инстанция не е обективно, защото е съобразено с интересите на изпълнителната власт и взето под "мощен медиен натиск"."

  Като да са го вкарали да му връчат Нобелова награда за мир. Ни следа от разкаяние!

 4. 2
  ***************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 1
  | нерегистриран
  7
  -2

  Имаше налице всички условия Димитров да го пуснат:

  -осъден е за първи път за ненасилствено престъпление

  -срокът не е голям на наказанието,, и вече е изтърпял половината

  -имал е изрядно поведение на затворник, не е наказван, но е многократно награждаван

  -престъплението , за което е осъден е извършено преди много години- 2004г

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.