САС отказа да върне на поста видинския кмет


Софийският апелативен съд не уважи молбата на видинския кмет Герго Гергов да бъде върнат на поста и потвърди отстраняването му от длъжност. Мотивът е, че Гергов би могъл да повлияе на разследването, ако се върне на кметската позиция.
Гергов бе отстранен от длъжност заради злоупотреби на 21 август. Прокуратурата поиска отстраняването му, за да бъде намален рискът от евентуален натиск над свидетели. Междувременно адвокатката му Ина Лулчева направи паралел с друг случай от обществен интерес, свързан с подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който е обвиняем. Съдът обаче обърна внимание на факта, че Гунев е излязъл в неплатен отпуск, веднага след като му е повдигнато обвинение за престъпление по служба. В случая, въпреки че бил отстранен, Гергов излязъл в платен отпуск и продължил да получава заплатата си. Видинският градоначалник пуснал молба за едномесечен платен отпуск от 25 август, която била подписана от шефа на Общинския съвет. Това обаче е в разрив с Кодекса на труда, според който служителят няма право да получава трудово възнаграждение, когато е отстранен от длъжност.
В началото на юли първоначално като обвиняем по разследване на ДАНС за злоупотреби по служба бе привлечен зам.-кметът Добромир Дилов. Тогава от Окръжната прокуратура във Видин съобщиха, че се проверяват десетки сигнали срещу кмета Гергов, но все още не бяха образувани досъдебни производства. От кметството признаха, че при провеждането на обществена поръчка за избор на доставчик на хранителни продукти водещ критерий не е била цената, а срокът на доставка и разсрочено плащане. Това е причината част от артикулите да са по-скъпи.

"Риск монитор": В България има срастване на политиката с криминалния сектор

Предишна новина

Петдесет и една държави подписаха споразумение, което слага край на банковата тайна

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.