САС решава в срок да върне ли на СГС делото срещу Огнян Донев за процесуални нарушения

САС решава в срок да върне ли на СГС делото срещу Огнян Донев за процесуални нарушения
Огнян Донев, снимка:БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) ще се произнесе в срок по делото срещу изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и неговия съдружник Борис Борисов за укриване на данъци в особено големи размери. Това стана ясно във вторник, когато въззивният съд трябваше да обяви публично решението си. Това на практика означава, че САС няма да осъди на този етап подсъдимите, а или ще потвърди оправдателните присъди на Донев и Борисов, или ще върне процеса на първата инстанция за допуснати процесуални нарушения, което е и по-реалният сюжет.

Припомняме, че през февруари 2019 година съдия Даниела Борисова от СГС оправда напълно изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и неговия съдружник Борис Борисов.  Разследването срещу Огнян Донев стартира преди седем години. Мотивите на съдия Борисова пък бяха прелюбопитни, като в тях магистратът изложи твърдението, че Донев е невинен, тъй като нямал специфично счетоводно образование и поради тази причина не бил способен сам да изчисли какъв е размерът на дължимите от него данъци.

Огнян Донев е обвинен, че е продал при седем блокови сделки голямо количество акции на "Софарма" на свързани с него дружества ("Телсо" АД "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД) извън регулирания пазар на цена от един лев за акция, вместо на пазарните цени, които са били около девет пъти по-високи. Според държавните обвинители сделките са сключени през пролетта на 2006 г., но година по-късно Донев не ги е декларирал. Според прокуратурата – Донев е трябвало да декларира над 400 млн. лв., на които да плати близо 63 млн. лв. данък, но не го е направил.

Още по темата

Смърт след токов удар = 0 волта отговорност

Предишна новина

Софийският университет с исторически успех на най-голямото в света състезание по международна търговска медиация

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.