Сашо Дончев: Очевидна е връзката между акцията в КЕВР и скандала с Цацаров


Oчевидно е, че между стартиралите досъдебни производства срещу длъжностни лица в КЕВР във връзка с "Овергаз" и избухналия по-рано скандал за срещата на Сотир Цацаров със собственика на компанията Сашо Дончев има връзка. Това заяви самият Дончев в интервю за "Капитал". Той коментира като несериозен повода за прокурорската проверка в енергийния регулатор - сигнал за жалбата на "Овергаз" в Брюксел от 2011 г. заради злоупотреба с господстващо положение на държавната "Булгартрансгаз", подаден до главния прокурор 6 години по-късно.

Защо точно сега

Конкретно разследването на КЕВР е свързано с липсата на произнасяне от страна на комисията по жалба на "Овергаз инк" от 2011 г. Според прокуратурата това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред ЕК срещу БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", което още не е приключило.

"В цялата тази ситуация на показност може би е толкова смешно, глупаво и объркано формулирано - защото е правено едва ли не в условията на криза, на бързане", коментира Дончев действията на прокуратурата. "Ние сме подали сигнал за злоупотребата с монополно положение, нищо повече, и, разбира се, всяка информация, която поиска ЕК във връзка с това разследване, ние я предоставяме", каза той.

За обвинението в сигнала срещу него - че умишлено е създал затруднения на изпълнителната власт по отношение на правителствената програма в областта на природния газ, той посочи, че е много важно да се знае, че лошите неща в енергетиката костват на цялото общество не само много пари, но и изоставане в модернизацията. "Енергетиката генерира огромна корупция, а тези пари работят срещу обществото и срещу всичко онова, което всъщност създава и крепи едно общество", заяви той.

По думите му, ако прокуратурата си е била на място през всичките тези години, със сигурност нямаше да се налагат показни акции и демонстрация на активност. Дончев също така подозира, че вероятно вече е скалъпена версията, според която покойният председател на КЕВР Константин Шушулов, по чието време е бил подадена жалбата в ЕК, ще се окаже единственият виновен за евентуалната санкция от еврокомисията.

"Пълна глупост"

Друго разследване на КЕВР е свързано с разрешението за сливане на отделните газоразпределни дружества в "Овергаз мрежи". Прокуратурата ще установява дали действията на КЕВР тогава "не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газа". "Обвинението, че със сливането са запазени някакви монополни цени, е пълна глупост", коментира Дончев. По думите му този, който е съветвал прокурорите, очевидно не е запознат в детайли. "Ние не получаваме като ЕРП-тата висока цена срещу обещание да направим някакви инвестиции, а от години насам сме с недовзет приход, и то за много милиони. Така че аз нямам никакви притеснения. Всичко това, което се показва в тези формулировки, е некомпетентно и дълбоко невярно. Реално "Овергаз" не търгува с газ, а продава дистрибуция. Така че ние нямаме никакво отношение към цената на газа", поясни Дончев, който е и изпълнителен директор на компанията.

Прокуратурата в действие

Mеждувременно изземването на документи от КЕВР от страна на Специализирано звено "Антикорупция" продължи и във вторник. Действията се извършват със съдействието на ДАНС, уточниха от Върховната административна прокуратура. Оттам допълват, че предстои провеждане на разпити на свидетели. От енергийната комисия пък изпратиха съобщение, че ще се въздържат от предоставянето на информация и от публични коментари, свързани със започналото досъдебно производство.Акцията в енергийния регулатор дойде дни след като Сашо Дончев, който е и издател на вестник "Сега", публично огласи, че през март главният прокурор го е поканил на среща, на която индиректно го е заплашил заради редакционната политика на изданието, вменявайки му и че стои зад партията "Да, България" и телевизията BiT. Цялото интервю очаквайте в предстоящия брой на "Капитал"

Съдът не може да намери арабисти за вещи лица по делото срещу Ахмед Муса

Предишна новина

Испания прати в затвора студентка заради шеги в социална мрежа

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.