САЩ и Израел обвиниха младеж за 2000 бомбени заплахи по цял свят


18-годишен американец е обвинен за отправяне на 2000 фалшиви бомбени заплахи по цял свят.

Мнимият терорист е бил задържан на 23 март в израелския град Ашкелон. Обвинението, повдигнато от израелски съд е второто срещу него. Миналия петък американското министерство на правосъдието също започна процес срещу младежа, който има и израелско гражданство.

Причината е, че между 4 януари и 7 март той е отправял заплахи за бомбени атаки и нападения с огнестрелно оръжие срещу еврейски центрове в щата Флорида.

На момчето се приписват и фалшиви предупреждения за бомби срещу летища, авиокомпании и училища по цял свят. Той е заплашвал и частни лица, като американския сенатор Ернесто Лопес.

Процесът в Израел ще е по осем обвинения, сред които шантаж, компютърни престъпления, пране на пари, притежание на незаконно оръжие, нападение срещу полицай, наркотрафик и притежаване на материали с педофилско съдържание.

Според родителите на обвиняемия, той страда от аутизъм и има мозъчен тумор, което влияе върху поведението му.

Властите в САЩ обявиха, че името на заподозрения е Майкъл Рон Дейвид Кадар. От Израел не разкриват официално самоличността му, съгласно законите в страната.

Обвиняемият ще бъде съден в близкоизточната страна. Освен САЩ действията му обхващат още десетина държави, които също са се включили в разследването.

Някои от провиненията му датират от 2015 година. По израелското и американско законодателство, той е бил непълнолетен по време на криминалната си дейност.

Бомбените заплахи добиха известност и се смятаха за признак за засилване на антисемитизма в САЩ. Броят на обажданията на заподозрения е довел до едновременни разследвания в няколко страни и изпращане на агенти на ФБР в Израел.

Запазват броя на комисиите в парламента

Предишна новина

Гледат мярката на мъжа, прострелял уличен музикант в София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.