САЩ могат да отменят някои от ограниченията заради Covid-19 в началото на май


В началото на месец май Съединените щати могат да отменят някои от указанията за социална дистанция за справяне с Covid-19. По последни данни броят на жертвите на вируса в страната надмина 22 хиляди.

Един от водещите здравни експерти на администрацията на президента Доналд Тръмп - доктор Антъни Фаучи заяви, че е възможно в някои части от страната следващия месец да се стигне до облекчаване на рестрикциите. Все още не е ясно кога Белият Дом ще вземе решение. Тръмп е под натиск както от здравни експерти, които настояват за съобразяване с научните среди, така и от бизнеси, които срещнаха невиждани икономически предизвикателства. Консерватори-симпатизанти на президента са за по-бързо връщане към нормалния ритъм на работа.

За разлика от други демокрации по западен модел, в Съединените Щати не президентът, а местната власт определя кога и какви рестрикции да се налагат в подобни на сегашната извънредна ситуация.

Относно борбата с Covid-19 в неделя самият президент написа в Туитър: "Ние побеждаваме и ще победим във войната с невидимия враг!"

Междувременно в обширна статия в. "Ню Йорк Таймс" описа Тръмп като лидер, който не е действал достатъчно бързо отчасти заради осланяне на своите инстинкти и недоверие в държавни служители, за които той се съмнява, че са конспиратори. 

Д-р Фаучи, който е съветвал шестима президенти, коментира, че по-ранни действия за намаляване разпространение на вируса е "можело да спасят човешки животи." В интервю за CNN той сподели, че в началото е имало доста съпротива по въпроса за ограничителни указания и вземането на решение е било сложно. 

Във вторник се очаква Тръмп да обяви състава на работна група, чиято задача е да начертае план за преход обратно към нормалния живот.

Правото е средството, с което се постига добро

Предишна новина

В Испания през лятото ще трябва да се пази дистанция дори и на плажа

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.