САЩ наложиха санкции на губернатора на Хонконг


Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу губернатора на Хонконг Кари Лам, най-новото действие на администрацията на Тръмп, насочено към ограничаване на влиянието на Пекин върху полуавтономния китайски град, пише европейската редакция на Politico.

Лам бе добавенa в петък към списъка на „Специално определени граждани“, управляван от Службата за контрол на чуждестранните активи - агенцията на Министерството на финансите, натоварена с налагането на икономически и търговски санкции.

„Като част от усилията си за прилагане, OFAC публикува списък на физически лица и компании, които са собственост или контролирани от, или действащи за или от името на целеви държави“, обясняват от ведомството. Тези активи са блокирани и на американците „по принцип е забранено да се занимават с тях“.

Добавянето на Лам към списъка идва седмица, след като тя обяви, че Хонконг ще забави с година изборите си за Законодателен съвет, предварително планирани да се проведат през септември, поради опасения от коронавирус.

Прессекретарят на Белия дом Кейли МакЕнани разкритикува решението на Лам миналия петък, като заяви, че „подкопава демократичните процеси и свободи, които са в основата на просперитета на Хонконг“.

МакЕнани също така заяви, че решението на Лам да използва своите извънредни правомощия за отлагането представлява „само най-новото в нарастващия списък на нарушени обещания на Пекин, който обещаваше независимост и свободи на хонконгския народ до 2047 г. в китайско-британската съвместна декларация“.

Задържаха началника на щаба на основната съперничка на Лукашенко

Предишна новина

Скара, бира, но без плаж и море, отново заформиха окупаторите на столицата по булевардите

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  ДАР | нерегистриран
  0
  0

  Според източник от Вашингтон, български политик и олигарх е разследван от Конгреса на САЩ (The United States Senate's Committee on Homeland Security and Governmental Affairs - HSGAS) за публична корупция чрез финансиране на американска лобистка компания със средства с неясен произход, които са предназначени за корумпиране на американски политици. През месец февруари на 2020 г. Международният отдел на FBI (International Corruption Unit) засича прехвърляне на големи суми пари към американската компания, за които има основателни подозрения, че отново са предназначени за влияние над американски политици. Във фокуса на разследването е българският политик и олигарх. Парите са прехвърляни от компанията Soda Communications Bulgaria към американската Blue Star Strategies. Във връзка с това разследване на Конкреса на САЩ има запитване от The Wall Street Journal към HSGAS: дали огромните суми пари към Blue Star са изплащани от полулярен български политик и олигарх? С Делян Пеевски се свързва компанията "Дореко комерс", която имаше търговски договор с "Юрий Гагарин" и продаваше продукцията му. Собственикът ѝ от Британските Вирджински острови Doreco Limited си създаде и рекламната агенция "Сода комюникейшънс" през 2014 г., която веднага започна да обслужва "Булгартабак". "Дореко комерс" е собственик и на "Принт трейдинг" - дружеството-инвеститор в печатница на медиите на Делян Пеевски и майка му Кръстева.
  Източникът изтъква още, че на фона на разследванията на САЩ и продължаващите 32 дни антиправителствени протести в България, оставката на българският министър-председател Бойко Борисов, свързван в САЩ с Делян Пеевски, е очаквана до дни. Цялата западна преса е залята с публикации, сочещи Борисов като нарицателно за политик и държавник, символ на корупцията и беззаконието в България и Европейския съюз (ЕС). Той е пример за това - какво всеки един имащ власт или стремящ се от тук нататък към властта не трябва да бъде и поради всичко това предсрочните избори в България ще бъдат скоро факт.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.