САЩ не искат изваждането на прокуратурата от съдебната власт, но държат на по-голяма отчетност

САЩ не искат изваждането на прокуратурата от съдебната власт, но държат на по-голяма отчетност
Матю Бойс, заместник-помощник държавен секретар за Централна Европа, Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България (в средата), Бойко Борисов, министър-председател, снимка: Фейсбук-страницата на Посолството на САЩ

Американската страна не иска изваждането на прокуратурата от съдебната власт, но държи на по-голяма отчетност от българското държавно обвинение. Това се разбира от съвместното обобщение на заключенията от първото заседание на двустранния Стратегически диалог между правителствата на България и САЩ, който се проведе в сряда в Министерския съвет в София. 
 
"Сред нашите ключови приоритети са гарантирането независимите органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност, разширяването на балансирания достъп до Конституционния съд и обмена на добри практики за по-голяма независимост на съдебните органи и прокурорска отчетност. Посредством това ние се стремим към укрепване на демократичните институции, което повишава вярата на хората в изборния процес и правораздавателната система", гласи обобщението в частта за укрепването на демокрацията и върховенството на закона. "Работейки съвместно, двете правителства ще продължат текущия си диалог, включително по законодателни и процедурни предложения за укрепване на българските държавни институции, така че те да бъдат по-независими, прозрачни и ефективни", пише още в обобщението, в което се изтъква и, че "САЩ и България продължават да смятат, че корупцията подкопава демократичните институции, препятства икономическото развитие и просперитет и отваря вратата за вредни влияния"
 
Първото заседание на Стратегическия диалог бе открито от премиера Бойко Борисов и Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България. Представител от американска страна по въпроса за върховенството на закона е бил Пол Веки - регионален директор за Централна и Източна Европа и Близкия изток в Службата за развитие, подпомагане и обучение на чуждестранни прокурори към Департамента по правосъдие. Договореност за този диалог беше постигната на 25 ноември 2019 г. по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. Ръководител на американската делегация в София бе заместник-помощник държавен секретар за Централна Европа и специален пратеник по въпросите на Холокоста Матю Бойс, който замени в последния момент Дейвид Хейл, заместник-държавен секретар на САЩ, който не пристигна у нас заради събитията в Близкия Изток. 
 
САЩ настояват България да не си сътрудничи с Китай при изграждането и въвеждането в експлоатация на 5G мрежи у нас
 
От съвместното обобщение се разбира още, че САЩ настояват България да не си сътрудничи с Китай при изграждането и въвеждането в експлоатация на 5G мрежи у нас. Ето какво се казва по този въпрос:
 
Вземайки предвид факта, че безопасните мрежи за безжична комуникация от пето поколение (5G) ще играят съществена роля както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, Република България и САЩ декларираха желанието си да засилят сътрудничеството си по 5G. И двете страни подчертаха необходимостта от развитие, разполагане и комерсиализация на 5G мрежи на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона. Защитата на тези комуникационни мрежи от следващо поколение от пробиви и манипулиране, както и гарантирането на неприкосновеността и личните свободи на гражданите на Република България и САЩ е от съществено значение, за да се гарантира, че нашите граждани ще имат възможност да се възползват в пълна степен от невероятните икономически възможности, възникващи благодарение на 5G. 
 
Република България и САЩ подчертаха важното значение на това да се насърчава участието на пазарите за 5G на изпитани и надеждни доставчици на мрежови устройства и софтуер и доставчици на услуги, като се вземат предвид оценките за рисков профил, както и да се насърчават рамки, които поощряват максимални усилия за защита на 5G мрежите от нерегламентиран достъп или намеса. (САЩ разглеждат Китай като ненадежден партньор при разработването на новите 5G мрежи, вкл. и като заплаха за националната сигурност на съответната държава, която би ги експлоатирала - бел.ред.)
 
Република България и САЩ освен това отчитат, че доставчиците на 5G следва да предоставят продукти и услуги, които спомагат за иновации и насърчават ефикасност. Тези продукти и услуги освен това би следвало да спомагат за честна конкуренция и да насърчават свързаните надолу по веригата индустрии при максимален брой участници на пазара, където това е технически възможно.

Президентът свиква КСНС заради кризата в Близкия изток

Предишна новина

Условна присъда за работодател, опитал да изнасили две служителки

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 20
  БОКО | нерегистриран
  0
  -1

  ЗАБРАВИХ ДА ТИ КАЖА, ЧЕ БАРНИ С НЕГОВИТЕ БЛЯБОСАНИ КВАЛИФИКАЦИИ "ТРИМАТА ГОЛЕМИ" ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИ. ХОРАТА ВИ КАЗВАТ ОТЧЕТНОСТ НА ПРОКУРАТУРАТА И НЕЗАВИСИМОСТ НА СЪДА.

  БОКО РАЗБРА ЛИ ИЛИ ТРЯБВА ДА ТИ СЕ ПОВТАРЯ. ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТЪРКВА ДО КОЙТО И ДА Е ВЪРХОВЕН СЪДИЯ, А И ДО ДРУГ, А ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВЕН СЪД ТРЯБВА ДА ГО ЗАБОЛИ ВРАТА ДА ГЛЕДА ТОЛКОВА ВИСОКО. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ Е ПРЕДСЕДАТЕЛЯ - ДОРИ И НАЙ-ЛОШИЯ ЮРИСТ ДА Е. ТАКАВА ТРЯБВА ДА Е СИСТЕМАТА.

  РАЗСЛЕДВАНЕТО НА СЪДИЯ ПРИ ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ - ОСОБЕНО ПРИ ПЪРВОИНСТАНЦИОННИТЕ СЪСТАВИ ОТ ЕДИН СЪДИЯ НЕ Е ПРОБЛЕМ , НО ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ, КОИТО ДА СА С РАЗРЕШИТЕЛЕН РЕЖИМ ОТ ВЪРХОВНИЯ СЪД СЛЕД МОТИВИРАНО ИСКАНЕ.

  КОНТРОЛА НАД ВЪРХОВНИТЕ СЪДИИ Е ЧРЕЗ ИЗБОР ОТ ГРАЖДАНИТЕ И С МАНДАТ. ФЕДЕРАЛНАТА ПРОКУРОРКА МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДОСТАВИ ПЪЛНА ИНФОРМАЦИЯ КАК СЕ ПОСТИГА КОНТРОЛ И ОТЧЕТНОСТ.

  ЛОШОТО ОБАЧЕ Е, ЧЕ ИМА ОПАСНОСТ ДА ТЕ ИЗВЕДАТ С БЕЛЕЗНИЦИ:)))) ЕДИН ДЕН ОСОБЕНО ПРИ СЛУЧАЙ КАТО ОНЗИ, КОГАТО КАЗА, ЧЕ СИ ОБЕЩАЛ ДА НЕ ДОПУСКАШ ИНСПЕКТОРИ В ОНЯ ЗАВОД ИЛИ БЕЛЕЗНИЦИТЕ ОДМА ТРЯБВАШЕ ДА ТИ СЛОЖАТ СЛЕД ИЗКАЗВАНЕ ПРИ ЦВ. РИЗОВА, КЪДЕТО КАЗА, ЧЕ ОТ ТЕБЕ Е ЗАВИСЕЛО ДАЛИ Л.ПАНОВ ЩЕ БЪДЕ ИЗБРАН.

 2. 19
  ГЕШКА | нерегистриран
  0
  -1

  ГЕШКА,

  ИМА ЛИ ПРОБЛЕМ, АКО ПРОКУРАТУРАТА Е В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ И БАРНИ ПРЕДЛАГА НА ПРЕЗИДЕНТА НАЗНАЧАВАНЕ НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР, КОЙТО ИМА ПРАВА САМО В ПИСМЕНА ФОРМА НА МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ.КАЗВА МУ СЕ ПРОЗРАЧНОСТ. ДА ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ПРИ ОСНОВАНИЕ ПРЕЗИДЕНТА МОТИВИРАНО ДА ИЗДАВА УКАЗ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ. ИМА И ДРУГА ПОДРОБНОСТ - ВСЕКИ ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР ДА МОЖЕ ДА ПОВДИГА ОБВИНЕНИЕ НА МИНИСТРИ, АКО С ДЕЙСТВИЯТА СИ СА ИЗВЪРШИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, КОЕТО Е ЗАСЕГНАЛО И РАЙОНА В КОЙТО Е ЮРИСДИКЦИЯТА МУ И ОКРЪЖНИЯ СЪД В РАЙОНА ДА Е ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ.

  ПИТАЙ ФЕДЕРАЛНАТА ПРОКУРОРРКА ДАЛИ ОТ ДВЕТЕ СИСТЕМИ ЩЕ ИЗБЕРЕ ... БЪЛГАРСКАТА.

  САМО ДА НАПОМНЯ, ЧЕ В ГЕРМАНИЯ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР УКАЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ДВАМА ЖУРНАЛИСТИ И МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО ГО ... ИЗМЕТЕ. ПО-ВИСОКА СТЕПЕН НА НЕНАМЕСА И НЕСМЕНЯЕМОСТ ТРЯБВА ЗА РЕДОВИТЕ ОПЕРАТИВНИ ПРОКУРОРИ, А НЕ ЗА ГЛАВНИЯ.

  ПРИ ЗЛОУПОТРЕБА НА ПРОКУРОР И ИСК СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА - СЪДЪТ КАТО ПРИСЪДИ ВМЕСТО 50 000 , А ЕДНИ 500 000 ЛЕВА - НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ, ЧЕ НЕ Е НЕОБХОДИМА И ОТЧЕТНОСТ. САМИ ЩЕ СЕ ГОНЯТ :)))МОЖЕ ДА СТЕ УВЕРЕНИ, ЧЕ ВМЕСТО ПРИ СЕГАШНАТА ПРАКТИКА ЗА ПРОКУРОР ДА КАНДИДАТСТВАТ ПО ОКОЛО 30 ДУШИ - КАНДИДАТИТЕ ЩЕ СПИХНАТ ДО 2-3, ЗАЩОТО НЯМА ВЕЧЕ ЛЕСНИ ПАРИ.

 3. 18
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 17
  Въпросът Геле е друг | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #13 от "geleto | нерегистриран":
  Колеги, останала ли ни е поне малко национална гордост. Рядко съм изпитвал по-голямо чувство на унижение като българин и български гражданин. Ние колония ли сме, полуколония ли, какво? поначало скандално е изобщо представители на американската държава да ни обясняват какви промени искат или не искат в нашето законодателство, а още по-скандално е да им се дава трибуна за такива изказвания от самите български власти. Всяка уважаваща себе си държава би реагирала много остро на подобни изказвания. Само си представете, ако това се беше случило например с Гърция как щяха да реагират гръцките власти, а и гръцкото общество. А какво правим ние... Ако ще управниците ни да са най-корумпираните в целия свят, ако ще законодателството ни да е най-некадърното в целия свят, това си е наш вътрешен проблем. Дали ще паднат визите за САЩ зависи от много фактори, но не бива в никакъв случай да минава през потъпкване на националното ни достойнство, защото когато го загубим, губим всичко, губим и малкото уважение от другите, на което можем да се надяваме; както досега е имало визи, ще има и занапред и няма да се споминем от това. Отговорете си - всеки за себе си - вие овце ли сте или нация.  Не е въпроса дали сме или не сме. Сме. А на кого сме? Защото и тук мисля управляващите са леко раздвоени.

 5. 16
  Генерала | нерегистриран
  5
  -3

  Иранците не са араби , перси !

  Боко да не се прави на ударен от ракета носител , пет милиарда /откраднати/не се укриват лесно от тях ! Ще слуша и изпълнява ,ако трябва още самолети на рисунка ще купи ,че ако се репчи , лошо му се пише !

 6. 15
  До повечето от предните коментиращи! | нерегистриран
  5
  -12

  Драги, другари и другарки от един сесебейдки съюз, ами много се сте накокорили бе!Брей, ми то като гледам, май и коментарите, и съответните минуси, и плюсове за тях, да не сте ги писали вие, бе?Какъв стил, акуратност.., бре..., "умни И красиви", бе!Да се смее ли човек, да плаче ли?

 7. 14
  Кир Велики | нерегистриран
  18
  -2

  Държавата, която има за президент терорист, ще ни учи на демокрация и върховенство на закона?! Донълд Дък го игра обвинител, съд и изпълнител на смъртно наказание. Доказателства никакви, само твърдения, голословни. Безочие и лицемерие, подкрепяно от управлявашите България. Предлагам отказите на ПРБ да се обжалват директно пред Херо или Хера, така и не разбрах как се казва тази жена.

 8. 13
  geleto | нерегистриран
  24
  -4

  Колеги, останала ли ни е поне малко национална гордост. Рядко съм изпитвал по-голямо чувство на унижение като българин и български гражданин. Ние колония ли сме, полуколония ли, какво? поначало скандално е изобщо представители на американската държава да ни обясняват какви промени искат или не искат в нашето законодателство, а още по-скандално е да им се дава трибуна за такива изказвания от самите български власти. Всяка уважаваща себе си държава би реагирала много остро на подобни изказвания. Само си представете, ако това се беше случило например с Гърция как щяха да реагират гръцките власти, а и гръцкото общество. А какво правим ние... Ако ще управниците ни да са най-корумпираните в целия свят, ако ще законодателството ни да е най-некадърното в целия свят, това си е наш вътрешен проблем. Дали ще паднат визите за САЩ зависи от много фактори, но не бива в никакъв случай да минава през потъпкване на националното ни достойнство, защото когато го загубим, губим всичко, губим и малкото уважение от другите, на което можем да се надяваме; както досега е имало визи, ще има и занапред и няма да се споминем от това. Отговорете си - всеки за себе си - вие овце ли сте или нация.

 9. 12
  Свински свят открива дълбини | нерегистриран
  3
  0

   За по-малко от 4 години на поста тя печели като водещ обвинител три важни дела:   United States v Harrison et al. – за сложна инвестиционна измама, включваща основатели на спортните напитки OXYwater, отмъкнали от инвеститорите си над 9 милиона долара;   United States v Foster – произтичащ от тоз ислучай дело за мениджър, измамил известни в обществото клиенти и извършил данъчни измами;   United States v Hoyo – измама срещу двама социално слаби американци, от които са откраднати половин милион долара под формата на акции и пенсионни вноски; в този случай Ким представя толково убедително тезата на обвинението, че след седмица делото приключва, защото обвиненият предлага да признае вината си.

  Тази копира гешефстки успехи, баси.

 10. 11
  Мъди Уотърс | нерегистриран
  28
  -2

  Не знам сащ на какво не държат, но явно са ГО стиснали яко, за туй.....

 11. 10
  бай Хой | нерегистриран
  34
  -3

  Като каква се явява "американската страна" за нашата държава и в частност за съдебната ни система, та си позволява такива заключения и искания?!? Я да си представим обратния случай - нима някой ще ни допусне изобщо да даваме мнения за устройството и структурата на американската съдебна система? Ама нали упрваляващите ни в момента лижат US задници ... нищо не бива да ни учудва. Такава държава просто е обречена на бавно и мъчително изчезване. Язък за почти 1340 годишната ни славна история ...

 12. 9
  тоа пъ | нерегистриран
  18
  -17
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  САЩ не държи на извеждането на прокуратурата от съдебната система, но аз държа. Мястото на прокуратурата е към полицията, и шефовете на РПУ-та да могат да дават указания на прокурорите.  И шефа РПУ-то да дава указания на съдията, нали,и един мармот да завива шоколад. Спри тревата момко

 13. 8
  гост | нерегистриран
  18
  0
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Че те САЩ може да поискат българската прокуратура да стане част от Американската съдебна система - ама нас това какво ни интересува?! Много ми е интересно, ако Русия или Китай, например, вземат да си дават оценките по толкова чувствителни за Бъглария въпроси, при това толкова публично, каква ще е реакцията на вожда.  Ами мoже да ги заплаши с "напляскване",както се изцепи един друг умник преди време. Само дето не уточни как ще ги пляска - с ръце или ду*е.

 14. 7
  Аут, гъ.олизци! | нерегистриран
  48
  -4

  Какви точно се явяват САЩ по отношение на нашата съдебна система? Крайно време е това некомпетентно и продажно правителство да си ходи и да не се допуска до власт никога вече. Това са национални предатели.

 15. 6
  Зеро Мустафа от Гранд хотел Будапеща | нерегистриран
  30
  -1

  И аз не искам да се заигравате с всякакви араби заедно с вашите проклети израелски провокатори, но уви!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.