САЩ обвиниха шестима хакери от руското военно разузнаване за кибератаки


САЩ обвиниха шестима хакери от руското военно разузнаване за няколко от най-големите кибератаки в света, съобщава БТА. Шестте лица и съконспираторите им са използвали зловреден софтуер, за да извършват кибератаки във Франция, Грузия, Нидерландия, Южна Корея, Украйна, Великобритания и САЩ, се казва в обвинителния акт, цитиран от агенциите.

Сред мишените на хакерите са били електроенергийната мрежа на Украйна, френските избори през 2017 г., Зимната олимпиада в Южна Корея през 2018 г., парламента на Грузия и американски болници.

"Министерството (на правосъдието на САЩ) обвини тези руски офицери в извършването на най-подривната и разрушителна поредица компютърни атаки, приписвана на една единствена (хакерска) група, включително чрез използването на зловредния софтуер "Нот Петя" (NotPetya)", съобщи заместник главният прокурор на САЩ по националната сигурност Джон Демърс.

Шестте лица са част от група, наричана от експертите по киберсигурност с името "Сандуърм Тийм" (Sandworm Team).

Единият от обвиняемите - Анатолий Ковальов, има повдигнати обвинения отпреди това за намеса в американските президентски избори през 2016 г.

Според обвинителния акт шестте лица са офицери от руската военна разузнавателна служба ГРУ. Що се отнася до кибератаката срещу френските избори през 2017 г., в обвинителния акт се посочва, че нейна мишена е била например партията на президента Еманюел Макрон.

Що се отнася до Зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея, през 2018 г., на нея беше забранено участието на руски атлети заради държавно спонсорирана допинг програма.

Сред обвиненията обаче няма такива за намеса в американски избори.

Според прокуратурата на САЩ целта на кибератаките, за които са обвинени лицата, е била прокарване на геополитическите интереси на Русия.

Великобритания обвини същата хакерска група за участие в руска киберофанзива за саботиране на Олимпиадата в Токио, като тяхна мишена са били и предстоящите Параолимпийски игри в японската столица. Според британски представители хакерите са извършвали "кибер разузнавателни" операции във връзка с игрите. Повече подробности не бяха дадени, единствено, че мишена са били организатори, доставчици и спонсори на Олимпиадата.

Япония не потвърди твърденията за кибератаки

Организационният комитет за олимпийските игри Токио-2020 заяви днес, че "не са забелязани значителни вредни въздействия" от евентуални кибератаки срещу работата му, предаде Ройтерс.

Игрите, насрочени за миналата година, бяха отложени за тази заради пандемията от коронавируса.

Междувременно главният говорител на японското правителство, цитиран от Ройтерс, каза днес, че не бива да се подценява опасността от злонамерени кибератаки и увери, че страната ще продължи да прилага мерките си за киберсигурност, за да гарантира успеха на олимпийските игри в Токио.

Европейската комисия предлага санкционен списък за нарушения на човешките права

Предишна новина

Маските в Румъния задължителни на закрити и открити обществени места

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    с 200 в ........ | нерегистриран
    2
    0

    Е, и ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.