САЩ разследват Харвард и Йейл за недекларирани чуждестранни дарения и финансирания

САЩ разследват Харвард и Йейл за недекларирани чуждестранни дарения и финансирания
Университетът в Харвард

Американското Министерство на образованието стартира разследване на университетите в Харвард и Йейл за потенциално непредставяне на дарения и вноски, получени от редица държави по света, сред които Китай и Саудитска Арабия, предават от Bloomberg, цитирайки The Wall Street Journal, които първи съобщават за мащабното разследване.

Подозренията са, че университетът в Йейл не е разкрил най-малко 375 милиона долара през последните четири години, а в Харвард липсва подходящ контрол за проследяване на получените пари, посочва министерството в съобщение от 12 февруари.

"Тук става въпрос за прозрачност", казва секретарят по образованието Бетси ДеВос. "Ако колежите и университетите приемат чужди пари и подаръци, техните студенти, дарители и данъкоплатци заслужават да знаят колко и от кого са получили. Освен това законът изисква това", допълни той.

Отделът по образование може да отнесе въпроса до Министерството на правосъдието, ако училищата не разкрият исканата информация. Представители на Харвард и Йейл заявяват, че училищата разглеждат искането на отдела за образование и подготвят отговор.

САЩ събират данни за чуждестранни връзки с колежи повече от 30 години. Те се стремят да съберат повече информация за задграничните пари, предоставени на колегиите за безвъзмездни средства или договори и искат по-добро отчитане на това финансиране. През последната година става ясно, че има "широко несъответствие в американските университети", посочва говорител на отдела за образование пред Bloomberg. Конгресът "балансира академичната свобода и националната сигурност" чрез задължение за отчитане на договори или дарения от всякакви чужди източници на стойност над 250 000 долара през една календарна година.

Правителствените служители обвиняват висшите учебни заведения в САЩ, че искат пари от чуждестранни граждани, правителства и компании, които биха могли да търсят разпространение на пропаганда.

Министерството в сряда е изпратило писма до университетите с искане за предоставяне на записи, свързани с дарения или договори от чужд източник. През изминалата година Масачузетският технологичен институт и Университетът в Мериленд също получиха подобни писма, които бяха публикувани на уебсайта на отдела за образование. Сред тези чуждестранни източници са Китайската народна република; Huawei Technologies; ZTE Corp; правителствата на Русия, Иран, Саудитска Арабия и Катар; Лаборатория Касперски; и други образувания, свързани с тези правителства. Искат се и документи, свързани с Китайската програма за хиляди таланти - правителствена програма за набиране на чуждестранни изследователи.

По правителствени данни на колективно училищата в страната са получили почти 1 милиард долара от 2013 г. до юни 2019 г. Даренията на Харвард и Йейл са най-големите сред частните учебни заведения в САЩ, съответно около 41 милиарда и 30 милиарда долара.

Новините за разследванията идват, след като миналия месец на професор по химия от Харвардския университет и други двама китайски граждани бяха повдигнати обвинения в три отделни случая с твърдения, че лъжат САЩ за участието си в китайското правителство. Д-р Чарлз Лийбър, който е председател на катедрата по химия и химическа биология в Харвард, е обвинен в лъжа за работа с няколко китайски организации, чрез които той е събирал стотици хиляди долари, заявява американският прокурор Андрю Лелинг по време конференция в края на миналия месец. Това се явява проявление на репресията срещу кражба на интелектуална собственост, спонсорирана от Китай и свързана с "Плана за хиляди таланти".

Този арест хвърля нова светлина върху връзките, които университетите имат с Китай. Центровете за китайско езиково и културно образование се разпространяват в американските университети. Федералните власти съобщават, че случаите подчертават "продължаващата заплаха", създадена от китайското правителство, което използва учени и изследователи, за да открадне американските изследвания и технологии.

Доклад на подкомитета на Сената от миналата година установява, че близо 70% от американските училища, които са получили над 250 000 долара от Ханбан (ръководената от китайското правителство централа на Института Конфуций), не са успели да отчетат правилно тази сума. "Финансирането на Институт Конфуций идва с низове, които могат да компрометират академичната свобода", се казва в доклада.

Не се спазват екологичните норми - ще си продадеш яхтата и някоя от вилите и ще си монтираш пречиствателни устройства

Предишна новина

Най-сетне – ревизия на приватизацията!

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 3
    | нерегистриран
    1
    0

    Просто е...обявяват деканите за корумпирани и ги гонят от страната. Иначе още чакаме доказателства за Миталов...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.