Сделката на жената на Лозан Панов е за избягване на ДДС и такси*

Сделката на жената на Лозан Панов е за избягване на ДДС и такси*
Сграда "Елемаг - Дипломат", в която Елисавета Панова и Лозан Панов живеят в апартамент от 172 кв. м., закупен на четири пъти по-ниска цена от реалната

Сделката на жената на Лозан Панов е за избягване на ДДС и такси. Може би и на Цецка Цачева, но там не съм виждал документите, докато тези на "Ганева 2000" ги публикуваха и от тях е видно, че си е купила правото на строеж. 
 
Това го научих от едни гърци, понеже там ДДС-то е 24% и всички са се научили да го избягват.
 
Когато купуваш апартамент от строителна фирма, тя е длъжна да начисли ДДС върху неговата продажна цена. Затова се продава земята и/или правото на строеж, преди още да са наляти основите (преди да има сграда изобщо, т.е. на изкоп). След това собственикът на това право за строеж (частното лице), наема (случайно същата) строителна фирма, за да му построи негова си сграда (или част от сграда) на неговото си (вече) място. В този случай на фирмата се заплаща само труда по себестойност и съответно само ДДС-то върху тази себестойност - обичайно около една трета от цената. ДДС-то и нотариалните такси върху земята, проектите, материалите и най-вече върху надценката се спестява съвсем легално. Надценката, т.е. печалбата на фирмата, пък се плаща кеш. А сделка за самия апартамент (и съответните данъци и такси) изобщо няма, защото изначално апартаментът си е твой и ти не го купуваш от никого - само си наел строителна бригада. В някои случаи (примерно при финансиране на сградата от банка), тези апартаменти се оформят като "обезщетение за собственика на земята".
 
Право на строеж мернах и в документите на Цветан Цветанов - с прехвърлянето на това право адвокатите на "Артекс" оправдаваха равностойността на заменката (явно не са му прехвърлили право на строеж върху терена на новата сграда, но той го е имал за старата).
 
 
*Авторът на коментара е един от първите български блогъри, създател на "Интернет Общество". Публикуваме го с негово съгласие. Заглавията са на "Правен свят".
 

Още по темата

Сделката с апартамента на Панова е класическа схема за укриване на данъци*

Предишна новина

Цветан Василев плащаше за дисредитиране на противници

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 9
  Древен грък | нерегистриран
  1
  0

  Калимера , кир Димитриос !  Не ще да е би грък , а някакъв марсианец този дето ти е наговорил тези схеми.Да не би да чуваш гласове, приятелю ?

 2. 7
  До 5 | нерегистриран
  6
  0

  Плебс, питай КОМПИРА Пацо, той ги разбира тия работи. Дори е приложил знанията си на практика за собствено обогатяване с апартамент. Ей така стават нещата. Е .... Сигурното е , че ще види длъжност Главпрок, през крив макарон. Сега в Дизела е нашата надежда :))))

 3. 6
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  8
  -8

  Честит рожден ден, Лозане! След 10 мин имаш празник! Лошо ни удариха, но не очаквахме, че и ти ще изкочиш с апартамент до ЦВ.Цв. Ти формално нямаш вина и ще държим тази позиция! Отговорността е лична! Иначе виж другите 10 Апартамента, как си ги закупил, да не се червим и там! И не на страха, приятелю! ????

 4. 5
  | нерегистриран
  8
  -8

  Моля прецизните юристи тогава да обяснят на нас, простия плебс, защо нямаме учредено право на строеж, защо не сме обезщетявани с апартаменти и защо не сме женени за един от тримата големи. То е ясно, че е защото сме прости и грозни, ама ако може така, по-юридически да ни го обясните. И кумовете да не пропуснете.

 5. 3
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 2
  Бойко | нерегистриран
  13
  -6

  Е щом започнахте да си служите с материали на блогъри -личи си докъде сте стигнали.То като сте го заяли тоя Лозан Панов все той ви е в устата.Още малко ще започнете да си преписвате "матрялите" и от вестник Шок.

 7. 1
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  6
  0

  Колеги, е се издържа на тази мръсотия

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.