Пламен Георгиев за законодателните предложения, целящи обезсилване на спорното Тълкувателно решение на ВКС за "гражданската конфискация":

Сега ще видим кой реално иска отнемане на незаконно придобито имущество и кой е против

Сега ще видим кой реално иска отнемане на незаконно придобито имущество и кой е против
Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ

В понеделник председателят на Правната комисия на Народното събрание Данаил Кирилов внесе предложения за промяна на Антикорупционния закон. Инициативата е във връзка с Тълкувателното решение на Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд, с което се стопира т.нар. "гражданска конфискация". Законодателната промяна цели "обезсилването" на съдийското решение.

"Правен свят" потърси за кратък коментар председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИПламен Георгиев.

Г-н Георгиев, какви са конкретните последици от Тълкувателното решение на ВКС, отнасящо се до "гражданската конфискация"?

В понеделник беше първият резултат от Тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС). Конкретните последици са, че дела за повече от 21 млн. лв. ще бъдат прекратени. Първото беше на Христо Бисеров за 1,921 млн. лв. Най-важното, което трябва да кажа тук, е че това за нас са пари с незаконен източник. Но, предвид Тълкувателното решение, което фактически отменя "гражданската конфискация", защото вече решаващо започва да бъде наказателното производство, поради това, че г-н Бисеров в конкретния случай е оправдан. В останалите случаи, в които има оправдателни присъди и прекратени дела, независимо, че ние сме установили повече от 21 млн. лв. незаконно имущество, за което имаме искове, това са дела за корупция, за пране на пари, за данъчни престъпления, те ще бъдат прекратени.   

За мен Тълкувателното решение фактически изменя действителната воля на законодателя, защото и мотивите на законодателя по време на приемането на закона са повече от ясни - че се касае за "гражданска конфискация".  

В особеното си мнение 11-те съдии прекрасно се мотивират, но в крайна сметка това са последиците и оттук нататък това ни чака – масово прекратяване на дела. И съдиите (които ще прекратяват исковете на КПКОНПИ за "гражданска конфискация" - бел.ред.) няма да са виновни, те са длъжни да спазват закона. Проблемът е в самото Тълкувателно решение на ОСГК на ВКС, което за мен измени действителния смисъл на закона.

Председателят на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов внесе поправки в Антикорупционния закон именно в тази връзка. Ще успеят ли, според Вас, тези евентуални изменения да "обезсилят" Тълкувателното решение на ВКС?

Дай Боже, тези поправки да минат, защото е крайно време да е ясно, че не може да се тълкува законът превратно. За мен няма никакъв спор какво е действителното съдържание на закона и ако тези промени бъдат подкрепени, то всъщност това е начинът държавата да покаже, че застава плътно зад гражданската конфискация, която беше силно подкрепена от Европейската комисия в поредица от доклади. Сега е моментът цялата държава да застане зад нас. Ако държавата счита, че незаконно придобитото имущество не трябва да бъде отнемано и не подкрепи тези промени, тогава ние просто ще спазим закона и няма какво да направим. Но, дай Боже, законодателят да си влезе в ролята, защото в крайна сметка законите се пишат не от съда, а от Народното събрание. 

Откъде очаквате да дойде най-силният отпор срещу тези предложения на г-н Кирилов?

Честно казано, тук всички трябва да се убедим - и управляващи, и опозиция - че искаме борба с корупцията и искаме да отнемаме незаконно придобитото имущество. Всъщност, сега ще видим кой реално го иска и кой е против. По това ще разберем кой има от какво да се притеснява и кой няма да застане зад тези промени и да си направим извода. Защото Комисията работи ефективно, а това са дела за близо 3 млрд. лв., които реално оттук нататък, вследствие на това Тълкувателно решение, стават изцяло зависими от наказателното производство, което всъщност не беше идеята. Това е нещото, заради което получихме и толкова силна подкрепа в редица мониторингови доклади от ЕК. Защото виждаме реална воля за борба с корупцията. 

Г-н Георгиев, кой е най-големият враг на КПКОНПИ – организираната престъпност, "белите якички" или има и сред представителите на съдебната система?

(Смее се.) Враговете са много и е естествено организираната престъпност никак да не е доволна от това, че им се отнемат средствата, които са придобили по нечестен път. Те, естествено, са най-големият враг.

Тук проблемът е вече кой подкрепя техните интереси. Това е големият проблем, но категорично организираната престъпност е един от основните врагове на Комисията. Защото тя се доказа в последните години, че работи ефективно и отнема имущество от престъпници и от лица, които незаконно са забогатели, дори да не са те престъпници.

Още по темата

Съдийската колегия пак влезе в спор дали да намали или да увеличи състава на КАК

Предишна новина

Предаде се Евлоги Станоев-Бирмата - сочен за бос на нелегалните фабрики за цигари

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 23
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #19 от " | нерегистриран":
  Скритата идея за съществуването на тази комисия - през последните 5-6 години - е точно тая , да служи като бухалка за "прочистване" на пространството от неудобни бизнесмени . Да , има и дела за "пълнеж" - срещу сводници , крадци на дърва /леле каква организирана престъпност/ , ДДС-ари и пр. Обаче основната идея е ако някой "надигне глава" и откаже да се "отчита" на управляващите , или не дай Боже почне да спонсорира "опасни" опозиционни партии , или почне много да лае по сайтовете - бързо и експедитивно да му "откъснат главата" , да му ликвидират бизнеса и да го вкарат в девета глуха . Помните ли Софиянски ? За него с години бяха събирали компромати и като започна да набира сили и да е политически фактор , веднага му образуваха 10-15 дела . Е , след време го оправдаха , но вече беше елиминиран политически . Не че защитавам Софиянски , но това е начинът , по който се действа у нас и то все чрез прокуратурата , а сега и чрез КПКОНПИ. Всички ще повярваме в КПКОНПИ ако образува преписка срещу Бойко Борисов , срещу Доган , срещу Валери Симеонов или срещу Сидеров . Колко време ще издържи правителството ако КПКОНПИ започне проверка срещу Бойко Борисов . Ама няма да стане , преписките са срещу "ренегати" като Трайчо Трайков или Бисеров . ПОМНЕТЕ ХАШОГИ И ТОЙ БЕШЕ РЕНЕГАТ. Да сме далече от Саудитска Арабия , колко да сме далече ….

  "Европейци сме ний, ама все не сме дотам." Това са думи на Алеко Константинов, написани в прочутото му литературно произведение "Бай Ганьо". Фразата дава ясна картина на случващото се в България още в края на XIX век и за опитите на страната ни да стигне едно европейско ниво. Съветът на ЕС на 06/11/2018 г. прие регламент относно взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация с широк обхват на типовете конфискация по наказателноправни въпроси, като например основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация. Но вие, безмозъчните тролове и прочие грантова сволоч, не искате да има основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация. Вие, внуците и правнуците на Бай Ганьо сте достойни наследници на своя прародител и продължавате и XXI век да целувате клептоманите и олигарсите на още по-друго място и да заклеймявате по форумите опитите на страната ни да стигне едно европейско ниво. Вие, безмозъчните внуци на Бай Ганьо, надминахте дядо си.

 2. 22
  Сега ще видим | нерегистриран
  1
  0

  "кон боб яде ли?"

 3. 21
  До 10, 13 и 15 | нерегистриран
  1
  -3

  Подкрепям изводите Ви във всяко отношение! Но хубавото е, че истерията на тия тролчета показва колко много ги боли!!!! И ще ги боли все повече!

 4. 20
  Virtualis | нерегистриран
  3
  -6
  До коментар #10 от " | нерегистриран":
  Абе нещастници хейтърски - какво значение има кой и какво прави, щом ще върне парите на народа? Защо заради вашите просташки ежби с прокуратурата слагате справедливостта и закона отзаде си, тролове смотани!

  Не е ли ясно кого защитавате вие при това положение, както и Лизан, Брадатия,Радан, и прочие грантова сволоч...  Много точно казано!

 5. 19
  | нерегистриран
  18
  -1
  До коментар #16 от "Унуфрий | нерегистриран":
  Пламенчо,

  Ще ти повярвам на думите, когато твоята Комисийка започне да си върши работата обективно и безпристрастно, а не избирателно и не по поръчка на твоите господари, на които ти всеки ден засвидетелстваш верността си. Ще ти повярвам, когато запорираш имотите на Баце, Кой и Топлотехника. Мислиш ли, че цена от 5 хилки съответства на реалната за активи на стойност 50 млн. за ТЕЦ, но иначе Панов бил купил барака по морето с реална цена 100 хилки? Кога най-сетне комисийката ти ще разнищи въпроса как едно дебело момче, нямащо в началото 2 лв. на г..а си според признанията на баща му, с когото уж отдавна не поддържали контакти, стана милионер в зелено без да си мръдне и малкия дебел пръст и на когото ти вярно служиш? И накрай един съвет от мен - много неприятно впечатление прави постоянното ти присъствие по медиите. Очевидно прокурорчето в теб често избива в стил много медийно пушилка, но скромни реални резултати. Това за пореден път доказва старата максима, че в голямо тяло обичайно се крие малък ум...

  Скритата идея за съществуването на тази комисия - през последните 5-6 години - е точно тая , да служи като бухалка за "прочистване" на пространството от неудобни бизнесмени . Да , има и дела за "пълнеж" - срещу сводници , крадци на дърва /леле каква организирана престъпност/ , ДДС-ари и пр. Обаче основната идея е ако някой "надигне глава" и откаже да се "отчита" на управляващите , или не дай Боже почне да спонсорира "опасни" опозиционни партии , или почне много да лае по сайтовете - бързо и експедитивно да му "откъснат главата" , да му ликвидират бизнеса и да го вкарат в девета глуха . Помните ли Софиянски ? За него с години бяха събирали компромати и като започна да набира сили и да е политически фактор , веднага му образуваха 10-15 дела . Е , след време го оправдаха , но вече беше елиминиран политически . Не че защитавам Софиянски , но това е начинът , по който се действа у нас и то все чрез прокуратурата , а сега и чрез КПКОНПИ. Всички ще повярваме в КПКОНПИ ако образува преписка срещу Бойко Борисов , срещу Доган , срещу Валери Симеонов или срещу Сидеров . Колко време ще издържи правителството ако КПКОНПИ започне проверка срещу Бойко Борисов . Ама няма да стане , преписките са срещу "ренегати" като Трайчо Трайков или Бисеров . ПОМНЕТЕ ХАШОГИ И ТОЙ БЕШЕ РЕНЕГАТ. Да сме далече от Саудитска Арабия , колко да сме далече ….

 6. 18
  Знаещ | нерегистриран
  20
  0

  Толкова е елементарно,че чак е невероятно.Основен враг е организираната престъпност,както се казва в интервюто.Кое съдебно производство установява дали едно лице е част от организираната престъпност или не е такава част ? Познахте.Това е единствено и само наказателното производство.Няма как да гониш някого чрез гражданска конфискация, ако наказателен съд не е казал ,че той е елемент от организираната престъпност/или не е какъвто и да е друг неорганизиран престъпник/.

 7. 17
  гражданин | нерегистриран
  17
  -1

  При наличието на чл. 253 от НК и чл. 253а ал. 3, за какво точно съществува КПКОНПИ, освен да служи като бухалка? Същата работа може да я върши прокуратурата в нормален наказателен процес...

 8. 16
  Унуфрий | нерегистриран
  28
  -1

  Пламенчо,

  Ще ти повярвам на думите, когато твоята Комисийка започне да си върши работата обективно и безпристрастно, а не избирателно и не по поръчка на твоите господари, на които ти всеки ден засвидетелстваш верността си. Ще ти повярвам, когато запорираш имотите на Баце, Кой и Топлотехника. Мислиш ли, че цена от 5 хилки съответства на реалната за активи на стойност 50 млн. за ТЕЦ, но иначе Панов бил купил барака по морето с реална цена 100 хилки? Кога най-сетне комисийката ти ще разнищи въпроса как едно дебело момче, нямащо в началото 2 лв. на г..а си според признанията на баща му, с когото уж отдавна не поддържали контакти, стана милионер в зелено без да си мръдне и малкия дебел пръст и на когото ти вярно служиш? И накрай един съвет от мен - много неприятно впечатление прави постоянното ти присъствие по медиите. Очевидно прокурорчето в теб често избива в стил много медийно пушилка, но скромни реални резултати. Това за пореден път доказва старата максима, че в голямо тяло обичайно се крие малък ум...

 9. 15
  ******* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 14
  | нерегистриран
  1
  -2

  В нарушени на ЕКПЧОС,,,, ПЗР,ЗИД чл.146-148 а,,,,,д.в. бр.21/17 март 2000г.- с решение № 166/10.май 2000г.по н.д. №50/2000г. ВКсъд,незаконосъобразно оставя в сила присъда ЛОС за престъпление по чл.148 ал.2 НК,/ за обида и клевета с приписване на подкуп./, ./,вместо налагане на Административно наказание –глоба по реда на чл.78а НК ,видно и от искане на главния прокурор №1377/08г.за възобновяване ,оставено без разглеждане от ВКсъд..

  След решението на ВКсъд, за мен последваха потенциално непоправими последици привеждане присъдата в изпълнение от прокуратурата Враца ., с писмо Н-522/98г.от 06.06.2000г на Рс Враца ,за спешно изпълнение на присъдата за изпълнение . “Докладчика” от ВКсъд,не е приложил ,а е следвало да приложи изменението и допълнението на Наказателния кодекс обнародван в ДВ бр.21 от 17 март 2000г. и изискванията на $.26 от Преходните и Заключителни разпоредби на този закон,,че висящите производства към дена на влизане на закона в сила за престъпления по чл.146-148 а се довършват по досегашния ред,ако в тримесечен срок от влизането на закона в сила пострадалия поиска това. “Решение”№ 166/10 май 2000г.на ВКсъд,с което оставят в сила въззивно решение на врачански окръжен съд по ВНОХД №358/99г.,е прието на 10 май 2000г.,именно в този тримесечен срок.,без пострадалият и неговият адвокат да са поискали производството да продължи по старият ред. . Нарушени са едновременно двата закона /старият и новият/,тъй като докладчика прилага стария,които не е трябвало да приложи ,а новия закон източник на права след обнародването му в ДВ бр.21/17 март 2000г..,вчастта на ПЗР ЗИД чл.146-148а НК, $.26,даже и не тълкува ,нито прилага за да може присъда ЛОС №245 от 9.7.99г. по нох.д. №522/98г.Рс Враца,да влезе в сила,вместо глоба по чл.78 а НК.,и да докарат на държавния чиновник/баща на прокурор ,сега съдия/ 2516лв.неим. щети,с лихва 1850лв.без да е поискана.Видно от гореописаното върховния касационен съд,за мене е източник на злини,вместо стожер на закона. 11. 13
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 11
  в | нерегистриран
  20
  -2

  По заглавието-принципно прокуратурата следва реално да иска отнемане на незаконно придобито имущество, а защо не го прави това е въпрос с ясен отговор.

 13. 10
  | нерегистриран
  7
  -35

  Абе нещастници хейтърски - какво значение има кой и какво прави, щом ще върне парите на народа? Защо заради вашите просташки ежби с прокуратурата слагате справедливостта и закона отзаде си, тролове смотани!

  Не е ли ясно кого защитавате вие при това положение, както и Лизан, Брадатия,Радан, и прочие грантова сволоч...

 14. 9
  | нерегистриран
  33
  -4

  Няма ли в тая българска прокуратура един интелигентен и без комплекси индивид? Колеги, спрете с толерирането на нищожества за ръководни кадри !

 15. 8
  Строй се, преброй се! | нерегистриран
  36
  -5

  Този КРАСИВ УМ, заедно с другия на Дани де Киро, иска да ни каже - който не е с нас /разбирай Пеевски/, е за Прокопиев и с-ие. Елементарно Уотсън, като цялото РПУ - наречено КПКОНПИ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.