Секс с дете под 15 години е изнасилване във Франция

Секс с дете под 15 години е изнасилване във Франция

Парламентът във Франция прие единодушно законодателни промени, с които сексуалните отношения с деца на възраст под 15 години се обявяват за изнасилване и се наказват с до 20 години затвор, съобщи Ройтерс. И в момента възрастта за сексуални отношения по взаимно съгласие във Франция е 15 години, но френските прокурори досега изискваха доказателство за недоброволност, за да повдигнат обвинение в изнасилване.

"Това е исторически закон за нашите деца и за нашето общество", заяви в парламента министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети. "Никой пълнолетен насилник няма да може да претендира за взаимно съгласие с непълнолетно лице под 15-годишна възраст".

Част от депутатите са имали опасения, че възрастта, под която сексуалните отношения автоматично се смятат за изнасилване, може да криминализира доброволния секс между непълнолетен и само с няколко години по-възрастно лице. Затова беше включена клауза "Ромео и Жулиета", която позволява сексуални отношения между непълнолетен и лице, което е до 5 години по-възрастно от него. Тази клауза няма да се отнася до случаите на сексуално насилие.

Промените също така обявяват за изнасилване кръвосмешението с непълнолетно лице под 18 години.

Във Франция, която отдавна се наслаждава на образа си на страна на съблазняването и романса, сексуалният тормоз над жени и деца от години минаваше незабелязан или прикриван във високите ешелони на властта и сред известните личности. През последните години обаче страната преосмисли много неща.

Движението МеТоо се оказа повратна точка за Франция. За това допринесе през 2020 г. и публичното заклеймяване на френски писател, писал открито за своята педофилия.

Франция вече затегна законодателството си по отношение на сексуалните престъпления през 2018 г., като криминализира сексуалния тормоз по улиците. От тогава подсвиркващите след жените и агресивно похотливите индивиди са изправени пред заплахата от глоби, налагани на място.

Още по темата

Ще стане ли партийната субсидия 1 лв.?

Предишна новина

Проф. Близнашки: Защо е този ужас от прокуратурата?

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  5
  0

  Подобен закон да въведат и в България-щото нали знаете по махалите с шведи на колко години раждат.

 2. 1
  Докато в България... | нерегистриран
  0
  0

  Секс със собственото ти 5-годишно дете... се води родителска любов и съответно бива оставено на "любящия" родител за отглеждане...докато другия е принудат и на втора инстанция да плаща да се гаврят с детето му ....Колко всъщност сме далеч от Франция, Европа и Света?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.