Зачестяват примерите на сексуални престъпления срещу малолетни в България. За предотвратяване на тази негативна тенденция преди дни правителството предложи по-сурови наказания срещу извършителите. „Правен свят“ вече представи законопроекта за промени в Наказателния кодекс, който разписва завишаване на наказанията срещу сексуалното насилие и сексуалната експлоатация на деца под 14-годишна възраст, като  за установен такъв вид престъпление лишаването от свободата да бъде 10 години, а не осем, както досега.

Експертите определят сексуалните престъпления и особено тези, извършени спрямо малолетни, за едни от най-тежките, а статистиката показва, че в голяма част извършителите не получават ефективни присъди.

„Един от проблемите е трудното доказване на такова престъпление в съда, защото не винаги има доказателствен материал, който да докаже по безспорен начин вината на обвиняемия. Лично аз, меко казано, се изненадвам всеки път когато в съдебна зала чуя присъда „Пробация“ за такива престъпления и за мен това е крайно несправедливо, както и подобни дела да се протакат с години, каквито примери също имам в практиката си. Дори присъда от 10 години е несправедлива на фона на причинената травма, която е за цял живот“, заяви в коментар за „Правен свят“ криминалният психолог Велина Владимирова.

По думите й осакатяването на един индивид и неговото семейство би трябвало да бъде наказвано доста по-строго, като е крайно време в България да се въведе регистър на сексуалните престъпници, които са били осъждани ефективно или не.

„Този тип престъпници изискват строг контрол, проследяване и рестрикции от страна на органите на реда. Като добър пример в тази посока мога да посоча САЩ. Швеция е друга държава, която има сериозен проблем с нивата на сексуалните престъпления. Те, обаче, имат изработен механизъм за работа със случаи на сексуално посегателство, който включва експерти от всички сфери, имащи отношение – от медицинския персонал, който се среща първи с жертвата, през разследващите специализирани екипи, психолози, социални работници и пр. – всички обучени как се работи с жертви на сексуални престъпления и какъв доказателствен материал е нужен, за да се стигне до успешно идентифициране и осъждане на извършителя. В Англия, например, преди години въведоха изследванията с полиграф /PCSOT или Post-Conviction Sex Offender Testing/ за лица, осъждани за сексуални престъпления. В света има добри практики, които ще се радвам, ако някой ден и ние започнем да прилагаме“, заяви още Владимирова.

Този вид практики могат да бъдат превантивни или свързани с упражняването на контрол върху поведението на такива престъпници. Третата категория са насочени към наказанията, които е справедливо да получават.

„Педофилията е тежка парафилия и в този смисъл психиатрично разстройство, което представлява абнормно или неестествено привличане, повтарящи се сексуални фантазии, импулсивни желания или поведения, включващи сексуален акт с деца. Степента, в която могат да поддържат връзки с възрастни или с противоположния пол, варира. Педофилите се делят на две категории – преференциални, такива, които предпочитат сексуален акт с деца и ситуативни, които извършват сексуални действия с деца при определени обстоятелства. Педофилите често имат и някакво личностно разстройство, често самите те са били жертви на насилие в детството си, имат малоценностни преживявания, дефицити в емоционалната сфера и като цяло неспособност да осъществяват и подържат връзки и трайни взаимоотношения със зрели индивиди“, обясни още криминалният психолог.

Като извод от практиката си експертите изтъкват, че в голяма част от случаите жертвите познават насилника – той е член от семейството, приятел на родителите, съсед или друг възрастен, който често има достъп до детето. Такива примери не липсват. Само преди ден стана ясен случай на блудство с 12-годишно момиче в Казанлък. След разкриването на деянието беше задържана 47-годишна жена, на която беше наложена мярка „домашен арест“. Обвиняемата и пострадалата живеели в едно и също населено място. 47-годишната жена работела в сферата на услугите и имала почти ежедневен контакт с пострадалата. През есента на 2020 година започнала да обръща специално внимание на момичето, като първоначално изпращала множество съобщения в социалните мрежи, а след това започнала да я черпи с храна и напитки, транспортирала я с автомобила си.

При други случаи се използва и друг подход. Педофилите намират начин да се сближат с възрастни, които имат деца, за да могат да се възползват от доверието и близостта.

„Професионалният термин за това е „grooming” – ухажване на възрастните, печелене на тяхното доверие и това на децата, за да осъществят намеренията си. Системните насилници на деца обикновено не причиняват видими физически травми на децата, защото това би хвърлило светлина върху проблема и случващото се. Те окуражават децата да пазят случващото се в тайна, само между тях си. Постигат го като пазят снимки, като предупреждават за срама, който семейството би понесло, ако тайната бъде разкрита, като обвиняват детето, че е започнало това, като възнаграждават детето с подаръци, като казват на детето, че разкриването би съсипало семейството, че сексуалното насилие е израз на тяхната “любов” към детето и прочие“, посочи още криминалният психолог Велина Владимирова с уточнението, че в България има висок процент на латентност – реално сексуалните престъпления са много повече отколкото са докладваните такива.

Данните показват, че латентността при този тип престъпления е висока в цял свят и това се дължи на чувството на вина и безпомощност, изпитвано от жертвата в повечето случаи. Когато жертвите са деца положението се усложнява, защото те са зависими от възрастните, по-несигурни от възрастните, по-безпомощни от възрастните и по-манипулируеми.

„Педофилите се възползват от това и по различни начини карат децата да мълчат за преживяното. Затова е много важно родителите да са запознати с промените в поведението и настроението, които често съпровождат преживяването на подобен тип виктимизация. Основните и най-често срещаните са: самообвинение – промени в начина на обличане, говорене, поведение и пр.; усещане за умора, болки в тялото /лице, ръце, гърди; изменения в менструацията и пр./; проблеми с апетита – загуба на апетит, стомашни болки, повръщане, прекомерно хранене и пр.; проблеми със съня – кошмари, безсъние, говорене по време на сън; развиване на фобии – защитни механизми /страх от асансьори, стълби, да остават сами и т.н./; чести смени на настроението – неадекватни реакции, сарказъм, тъга и прочие“, каза още експертът.

Несъмнено е, че сексуалните престъпления са животозастрашаващи събития, които оставят трайна следа в живота на жертвите и техните семейства. Това е достатъчна причина у нас да се въведат по-строги законодателни мерки, по-строги наказания, проследяване и подобряване стиковката между различните институции, чиято работа е свързана с разследването на сексуални престъпления и грижата за жертвите.

До момента законопроектът с промените в Наказателния кодекс, разписващ по-сурови наказания срещу сексуални престъпления с малолетни, е внесен в деловодството на Народното събрание. Предстои идеите да бъдат гледани от компетентните парламентарни комисии, а след това да стигне и до пленарната зала. До тогава експерти се обединяват около мнение, че е нужна засилена превенция и по-тежки наказания за извършителите, а за да се стигне до тях е необходим и обновен подход по разследванията на подобни деяния.

Велина Владимирова е криминален психолог. В периода 2008 - 2013 година е служител в сектор "Криминална психология" на Института по психология на МВР. Като криминален психофизиолог има  завършен Пълен курс на обучение на работа с полиграф и Oбучение за провеждане на полиграфски изследвания на осъждани сексуални насилници (PCSOT – Post Conviction Sex Offender Testing и Advanced PCSOT) в Backster School of Lie Detection, Сан Диего, САЩ. Тя е сертифициран обучител за работа с полифизиограф от Backster School of Lie Detection, САЩ. Член е на Американската полиграфска асоциация (АПА) и на Дружеството на психолозите в Република България.

Още по темата

Съдия и двама обвинители, кандидати за европейски делегирани прокурори, се отказаха

Предишна новина

Следователят Бойко Атанасов се яви за европейски делегиран прокурор, за да атакува Гешев с претоплени инсинуации

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.