Сенатът на САЩ утвърди кандидатурата на Ейми Кони Барет за член на Върховния съд

Сенатът на САЩ утвърди кандидатурата на Ейми Кони Барет за член на Върховния съд

Сенатът на САЩ в понеделник вечерта утвърди кандидатурата на съдията от апелационния съд на седми окръг Ейми Кони Барет за член на Върховния съд, предава ТАСС.

Кандидатурата на Барет беше подкрепена от 52 републиканци, 48 сенатори бяха против, сред които беше само един представител на Републиканската партия - Сюзън Колинс (от Мейн). Консерваторите укрепват позициите си във Върховния съд на страната. Те са излъчили шестима магистрати, а трима представляват либералния блок. Обсъждането на кандидатурата започна в неделя и продължи около 30 часа.

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс трябваше да присъства на вота в понеделник. В събота той заяви, че „никога няма да го пропусне“ за нищо на света. Но поради големия брой хора, заразени с коронавирус в кабинета му, вицепрезидентът трябваше да остане в резиденцията си. Церемонията по полагане на клетва на Барет ще се състои в понеделник вечерта в Белия дом. Тя ще положи две клетви, едната ще бъде за защитата и спазването на разпоредбите на конституцията, а втората – за съдебния процес.

Миналата седмица, преди гласуването на Барет в горната камара на съдебната комисия на законодателния орган, демократите бойкотираха и не присъстваха. В рамките на четиридневното изслушване в комисията протестиращи се събраха пред сградата на Конгреса, за да се противопоставят на кандидатурата на американския президент Доналд Тръмп. Полицията извърши няколко ареста. В същото време по-голямата част от американците подкрепят кандидатурата на Барет за позицията на член на Върховния съд, съобщи по-рано социологическата служба Gallup. Демократите изразиха загриженост, че след като бъде одобрена Барет, Тръмп ще осигури необходимия брой гласове във Върховния съд, за да отмени програмата за здравно осигуряване Obamacare, приета от администрацията на бившия президент Барак Обама.

Настоящият американски лидер многократно критикува тази програма и обеща да я премахне и замени с по-евтина. Така републиканците с мнозинство в Сената успяха да потвърдят кандидатурата на Барет преди общите избори, насрочени за 3 ноември. Демократите обвиняват републиканците в лицемерие. В подобна ситуация, когато място във Върховния съд се освободи през 2016 г., републиканците отказаха одобрение за кандидатурата на 44-ия демократичен президент Барак Обама, около осем месеца преди общите избори. Федералните съдии в САЩ се назначават доживотно по предложение на държавния глава. По този начин тези назначения, направени от президенти, са най-:дългосрочните“ и може би найважната част от вътрешното им политическо наследство.

Върховният съд има девет членове. От осемте настоящи членове петима бяха назначени от републикански президенти, двама от Тръмп. Демократическата партия поиска от ръководителя на Белия дом да се откаже от плановете за незабавно попълване на свободното място и да даде това право на победителя на президентските избори през ноември. Място във Върховния съд на САЩ беше освободено на 18 септември след смъртта на 87- годишната Рут Бадер Гинсбург. Тя беше втората жена в историята на страната, която стана съдия във Върховния съд, и служи на тази длъжност повече от 27 години

Още по темата

Гърците ще носят маски и докато са в собствените си автомобили

Предишна новина

Повишиха трима съдии във ВКС по стар конкурс

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.