Септември - българският модел за борба с корупцията

Септември - българският модел за борба с корупцията
Протест в защита на кмета на Септември Марин Рачев затвори пътя между Велинград и София в района на село Варвара, снимка: bnt.bg  

Тези дни призваните да борят корупцията институции решиха да опровергаят медийните и политически критики, че у нас нищо не се прави. Доколко успяха, времето ще покаже. Какво се случи - кметът на община Септември бе уличен в корупционна схема и след 24-часов престой в полицията, напусна ареста срещу рекордната гаранция от четвърт милион лева, която ще обжалва. С това т.нар. "румънски модел" бе на практика приложен в малката община, намираща се между София и Пазарджик и е на път да придобие славата на Септемврийския модел на борба с корупцията. Случиха се и две други знакови събития – съд потвърди рекордни гаранции от по 200 000 лв. на разследвани за осигуряване на фиктивно обучение по медицина на чужденци, както и решението на втора съдебна инстанция, с която бе оставено в сила искане за налагане на запор над средствата на крупен бизнесмен, с интереси в политиката и медиите, на стойност от 200 000 000 лв.

Браво на държавното обвинение, че промени тактиката – вече не иска налагането на постоянен или домашен арест или подписка, а настоява за парична гаранция, в размер, който ще даде отговор на въпроса възможно ли е с прозрачен бизнес и една заплата човек да си плати, за да остане "на свобода". Как кмет на община с около 25 000 жители ще има 250 000 лв., за да си плати гаранцията, ще се чудят хората. Също както ще се чудят как бивш ректор и неколцина други служители на едно от престижните висши учебни заведения у нас ще имат по 200 000 лв., пак за гаранции.

Как кметът на Септември отговори на разследващите го правораздавателни институции? Отговор – с жив щит от свързани с него протестиращи и "опорни точки", че е поръчан, неудобен и т.н. Да ви се струва познато? Същото чухме и от бизнесмена със запора от 200 млн. лв. Да – противниците на държавните обвинители не са случайни, като започнеш от кмета на малката община, минеш през ректора и стигнеш до едрия бизнесмен. Ако продължим да калкулираме мощта, която прокуратурата мобилизира срещу себе си само за няколко години, се оказва, че държавното обвинение си е "спечелило" врагове, разполагащи общо с няколко милиарда финансов ресурс, било то в лева, евро или долари.

Първата съвместна операция на Специализираната прокуратура и новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) в община Септември показва и колко масово се е мултиплицирал познатият от село Галиче модел на Ценко Чоков - на всесилния феодал, който хем е властта, хем държи целия бизнес."Няма лошо, нали направи много за наше село", казват местните. Какво се получава? Хем всички искаме да преодолеем от години мъчещия ни крещящ дефицит на справедливост, хем вечно се самонавиваме, че сме най-корумпираните в Европа, но само докато това не ни засяга пряко или този, от когото зависи нашият просперитет. Хем искаме корумпираните в затвора, хем стискаме палци и доволно потриваме ръце, ако разследващите се провалят.

"Спонтанните" протести на жителите на община Септември показват и до какво води систематичната и мотивирана атака срещу държавата и нейните институции, в частност – прокуратурата, МВР и КПКОНПИ. Блокираните междуградски пътища в защита на Марин Рачев са пряк резултат от войната, която олигархични кръгове, техните медии и личните им политически проекти отдавна водят срещу институциите. Логично е разследвани и подсъдими да търсят начин да опонират. Все още не се е намерил обвиняем, който да харесва прокурора, няма затворник, който да признае, че е виновен, дори Андрешко не би платил задълженията си към държавата. Народът ни "все иска да мине тънко" – сам банкерът Буров е забелязал това.

Но тук в задачата се пита: защо достойни магистрати – съдии (най-често), но понякога и прокурори, и следователи, се подлъгват и участват в недостойната война срещу институциите? Защо честни и почтени хора се плъзват по сценария на олигарсите, на Чоков, на кмета от Септември, за когото се твърди, че се е договарял сам със себе си?

Галиче беше пример. Там всички се радваха на управника, защото нямало престъпност. После се оказа, че стабилността била гарантирана с побои и палежи. Сега в Септември всички обичат кмета, стигайки дотам, че директорката на училището, психоложката, учители и ученици да напуснат школото в учебно време, за да протестират в подкрепа на обвиняемия политик. Всички заедно срещу държавните институции, вършещи си работата.

Същото се случва отвъд Дунава. Но събитията в Северната ни съседка са описани като героичен епос, а у нас – мафията била завладяла институциите, разчиствайки си сметките с неудобните й опоненти в политиката и бизнеса. Защо прочитът е един за Букурещ и диаметрално противоположен за София?

Защото определени кръгове имат за цел да дискредитират прокурорите и най-вече обвинител № 1. Значи, когато българските правораздавателни органи тръгнат срещу корупцията, това ще бъде неглижирано или ще бъде определено за PR и фалшиво помпане на мускули. Ако същото прави Лаура Кьовеши – то тя е днешният Крали Марко на Балканите. Да, ама не. Схемата със сатанизиране на неудобните институции е ясна, вече разгадана и опровергана с дела и действия, не с думи и анализи в собствени и свързани медии или в маргинални политически субекти.

Същите тези кръгове вече си имат и нова мишена. Ако досега беше само главният прокурор, то новият "обичаен заподозрян" се оказва председателят на доскорошната КОНПИ – Пламен Георгиев. Защо ли? Просто защото си върши работата. Припомням, че въпреки кампанията срещу него персонално и институцията, която представлява, две съдебни институции потвърдиха законността на действията на независимата държавна комисия по искането за налагане на запор от 200 млн. лв. (За справка – цялата организация на Европейското председателство, включително ремонтите на НДК и Резиденция "Бояна", струват с около 50 млн. лв. по-малко).

Сигурно не звучи в унисон с модерността, но браво на държавното обвинение и служителите на КПКОНПИ, които не се спират пред местни феодали, държащи всичко в една община, а вероятно ползващи се с политическа протекция, нито пред крупни представители на лобистки и властови кръгове. Нека свързаните с тях медии и публични говорители се подсмиват на ръководителите на правоохранителните институции. Но да не забравяме, че въпреки пропагандата, народът е този, който ще си каже тежката дума – на кого вярва и на кого няма доверие. А той – суверенът, трябва да е наясно, че докато "бие" срещу държавните институции и подкрепя надсмиващи се над призваните да бранят интереса на гражданите прокурори и агенти на службите, няма как да преборим корупцията. Защото се оказва, че проблемът често е и в самите нас. Защото протестите в защита на уличен в корупция в Септември са като протеста пред Съдебната палата в София. И двата са организирани по една и съща причина – прокуратурата е засегнала нечие спокойствие. А резултатът от подобни "протести" е дискредитиране на институциите на държавата. Същата, която е на всички ни. Не на самозабравилия се феодал от Галиче, на проверявания за сделки за 13 млн. лв. кмет-бизнесмен на Септември или на присъстващите на сбирка в лъскавия хотел "Балкан".

Остава да се надяваме, че прокурорите и агентите на службите няма да спрат дотук, а ще наложат диктатура, от която един бивш министър на правосъдието много се страхува. Вероятно, защото тази диктатура ще е диктатура наистина, но на правото и на справедливостта.

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са в областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.

Още по темата

Срещу четвърт милион лева ВСС пак ще регулира натовареността на магистратите

Предишна новина

Александър/Спас е обвинен за още измами

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 6
  | нерегистриран
  2
  0

  "Септемврийския модел"

  Направо деветосептемврийски модел. Браво на другарите Бойко и Курнела. Цял кмет, макар и на малка община. Малка, но пък на пътя за София. А той Бойко си взима министрите от кръстопътя. Не е видял кмета като е минавал по пътя, не го е направил министър. Значи не просто кмет, а направо почти министър. Не някакъв си катаджия за едни 20лв. Какъв скок само!

 2. 4
  Дидо дъвката | нерегистриран
  3
  -1

  некой май трупа "публикации" за защита...

 3. 3
  ДС | нерегистриран
  0
  -1

  ехе :)тука някои май се четка или се опитва да изпише вежди на някои :)))

 4. 2
  Това какво е - памфлет, критична статия, апотеоз на корупцията или просто възхвала на статуквото | нерегистриран
  3
  -2

  Това писание съдържа самочувствието на нравоучение с конгресни посоки и жалони. Интересно от кой амвон се произнасят слова като тези.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.