Сергей Станишев: Не трябва служебен кабинет, а избори


Истинската причина за протестите е, че хората изпитват затруднения, нямат повече търпение и е наранено чувството им за справедливост. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев в интервю за Нова телевизия.

Той обаче бе категоричен, че не трябва да се върви към служебен кабинет, а към избори и БСП трябва ясно да се обозначи като алтернатива.

"БСП не бива да участва в сделки и договорки. Има три сценария за изход след протестите. Първият е създаването на така наречен експертен кабинет. Той няма капацитет и доверие. Вариант 2 е извънредни избори. Вариант 3 - ако не мине, ГЕРБ да карат на инат до редовните избори", каза бившият премиер на България.

По думите му, всеки е в правото да иска всякакви оставки.

"Вчера видях най-различни плакати. Лични, групови. Има и такива, които пряко сочат капитализма като основна причина за неравноправието. Гледам в повечето европейски страни бюджетите влязоха в дефицити. В България за май сме в излишък. това означава, че мерките на правителството не дават резултат. И това оголи нервите на хората и тяхната чувствителност. Ние искаме да бъдем алтернатива на ГЕРБ. Хората протестират срещу този модел на силово управление, управление на зависимости. Управление, при което една партия изгради серия от зависимости", коментира Станишев.

Той каза още, че позицията нито на БСП, нито на голяма част от протестиращите, не се определя от интересите на Васил Божков, които иначе са видни и той ги заявява открито.

"Хората имат основание да протестират, живеят много тежко. Нека бъдем по-смирени и да предложим изход. БСП го предложи още преди протестите - вот на недоверие. Най-честният подход са избори. Не е вярно, че служебен кабинет ще счупи държавата, просто е много кратък периодът. През есента ситуацията в Европа ще се влошава икономически. Това правителство няма капацитетът да разработи истински социален план. Много шум се вдигна - 60-40, 80-20... А всъщност - нищо", продължи Станишев.

По думите му, социалистите ясно са заявили на чия страна са - на страната на протестиращите.

"Който предложи достатъчно убедителна промяна, достатъчно дълбока, той ще спечели доверието на хората. Затова съм притеснен, че ние в БСП повече се занимаваме с вътрешни въпроси. Искам да видя БСП да се мобилизира и да се превърне в истинска алтернатива. Трудно виждам сътрудничество с ДПС, защото за всяко едно партньорство и сътрудничество винаги ние плащаме цената. Важното е да си извлечем поуките от предишни коалиационно формули и подходи. За да не плати пак цената БСП. И най-важното - да свършим работа за хората. Хората имат нужда от промяна, България има нужда от промяна", заяви още Сергей Станишев.

Той призна, че при кабинета "Орешарски" желанието да се извади ГЕРБ от властта е било толкова голямо, че се "случиха грешки и платихме висока цена".

На въпрос за позицията за оставка на Иван Гешев Сергей Станишев каза: "След това, което се случи с побоя преди два дни, незабавно трябва да подаде оставка вътрешният министър. Тогава Борисов подаде оставка, защото бяха бити хора. Всички видяха как един младеж беше влачен. Не бива да се допуска да се окървави протестът. Не това е целта на хилядите, които протестират."

Той анализира и ролята на пандемията за излизането на хората на улицата. "Не трябва да се пренебрегва и това. Блокирането на икономиката - както в другите страни, така и в България. Десетки хиляди загубиха работа, стотици хиляди живеят с намалени доходи.

Тази ситуация води до оголване на всички нерви, изключителна чувствителност към всеки повод. И ако хората преди игнорираха редица нередности, свързани с управлението, сега нямат тази търпимост. И хората имат всички основания за това, заключи бившият премиер.

Все пак САЩ ще дават визи на студентите

Предишна новина

Със счупени стъкла и боя по фасадата осъмна сградата на бившия Партиен дом

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Корнелия Нинова | нерегистриран
  1
  0

  Внесохме петия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов за корупция. Искам да припомня, че първият вот на недоверие, с който започнахме битката си срещу паралелната държава, беше също за корупция. Различното в този вот е, че не просто се спираме на отделни десетки корупционни скандали за времето на правителството, а представяме пред вас и пред обществото механизми, мрежи, пипала, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява истинската. Създаде условия мафията да управлява България. Тази мрежа е симбиоза от няколко неща. Първо, в законите, които се приемат от мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ - институциите се използват за реализацията на тези интереси. Трето - назначават се хора, които да защитават и провеждат тези интереси. Четвъртият елемент - абсолютна безнаказаност на виновните за престъпления и на извършителите на нарушения. С този вот не просто искаме една партия да си отиде от властта и друга да започне да управлява, продължавайки с този модел. Искаме да разградим модела на олигархично-мафиотско управление. Досега основният ни проблем в битката срещу корупцията, която непрекъснато и последователно водим от 4 години, беше страхът на хората. Днес народът се освободи от страха и е на улиците на България. Ние, като единствената парламентарна партия, която последователно е отстоявала такава политика, днес внесохме народния вот на недоверие, който е на улицата, тук, вътре в парламента, където този проблем трябва да се реши с механизмите на парламентарната република. Оттук нататък най-важното е всеки да се определи - на коя страна е. Извън вота на недоверие, искаме да ви кажем, че протестите са справедливи. Опитите да бъдат дискредитирани трябва да бъдат спряни. Навън са хора почтени, от различни възрасти и професии, млади хора, дошли от чужбина, които искат справедливост. Ние подкрепяме тези протести и за пореден път призоваваме нашите членове и симпатизанти да се включат в тях в цялата страна.
  Днес чух г-н Борисов, вероятно изплашен от ситуацията в страната, да прави предложение, освен към коалиционните си партньори, и към опозиционните партии за общ план за стабилизация. Даваме нашия отговор предварително, за да не си губим времето: Българската социалистическа партия и ПГ на "БСП на България" няма да прави общ план за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти. Няма да правим сговор с олигархично-мафиотския модел на управление на страната. Приказките, че един такъв план може да помогне за преодоляване на кризата са думи на уплашен от ситуацията човек. Правителството показа, че е некомпетентно да реагира на предизвикателствата на кризата, че няма нито готовност, нито идея какво да прави. Единственият изход от ситуацията и условие за стабилизация, сигурност и просперитет е веднага да си подадат оставката и умни, компетентни, честни хора да поемат управлението на страната. Единственото съгласие, което могат да получат от нас и да постигнем единодушие с с г-н Борисов, е незабавната му оставка и поемане на управлението на страната от подготвени, квалифицирани, умни и честни хора.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.