СЕС даде знак на България, че трябва да измени начина на издаване на ЕЗА

СЕС даде знак на България, че трябва да измени начина на издаване на ЕЗА
снимка:БГНЕС

Съдът на Европейския съюз (СЕС) даде знак на България, че нормативната уредба по издаването на Европейска заповед за арест (ЕЗА) се нуждае от спешна промяна, за да се гарантират в по-голяма степен изискванията за ефективна съдебна защита, от която трябва да се ползват обвиняемите и подсъдимите.

Решението на СЕС идва след преюдициално запитване, отправено във връзка с изпълнението в Обединеното кралство на ЕЗА, издадена от Районна прокуратура Свищов по отношение на български гражданин. Според запитващата юрисдикция в българското право нито актът на прокурора, с който се разпорежда задържането на издирваното лице, нито ЕЗА, издадена от същия орган като продължение на този акт, подлежат на съдебен контрол преди предаването на издирваното лице. В следствие на което пита СЕС: „Когато се иска предаване на издирвано лице с цел наказателно преследване и когато и решението за издаване на национална заповед за задържане, и постановеното въз основа на него решение за издаване на европейска заповед за арест се вземат от прокурор без участието на съд, преди да бъде предадено издирваното лице, ползва ли се това лице от предвидената от Съда в решение от 1 юни 2016 г., Bob-Dogi (C‑241/15, EU:C:2016:385), защита на две равнища, ако:

а)      действието на националната заповед за задържане е ограничено до задържането на лицето за най-много 72 часа, за да бъде изправено пред съда, и

б)      при предаването му само съдът следва да реши — с оглед на всички обстоятелства по делото — дали да разпореди освобождаване или да продължи задържането?“.

Сред основните акценти в решението на СЕС е този, че актът на прокурора, с който се разпорежда задържането на издирваното лице за максимален срок от 72 часа, на който се основава европейската заповед за арест, трябва да се квалифицира като „подлежащ на изпълнение съдебен акт със същата юридическа сила“ като национална заповед за задържане. В този смисъл СЕС заключва, че защитата на правата на обвиняемите и подсъдимите предполага да може да се упражни съдебен контрол било по отношение на ЕЗА, било по отношение на съдебния акт, въз основа на който е издадена тази заповед, преди да се пристъпи към изпълнението ѝ. Накрая, съдът решава, че с приложението на процедурата за ЕЗА в българското законодателство „не са изпълнени изискванията, присъщи на ефективната съдебна защита, от която трябва да се ползва лице, срещу което е издадена европейска заповед за арест за целите на наказателното преследване, ако както европейската заповед за арест, така и съдебният акт, на който тя се основава, са издадени от прокурор, който може да бъде квалифициран като „издаващ съдебен орган“ по смисъла на член 6, параграф 1 от това рамково решение, но не подлежат на съдебен контрол в издаващата държава членка преди предаването на издирваното лице от изпълняващата държава членка“.

С решението на СЕС на практика става ясно, че българският Наказателно-процесуален кодекс (НПК) в сферата на издаването и приложението на ЕЗА следва да бъде променен, като в него да бъде предвиден изискуемият съдебен контрол. Това обаче може да бъде сторено едва след парламентарните избори, като се очаква още с встъпването на новите народни представители въпросът да бъде поставен на дневен ред, за да бъде приведено националното ни право с правото на ЕС.

Още по темата

Разкриха нелегална фабрика за цигари в Испания, българин е сред задържаните

Предишна новина

UNICEF с тревожна статистика: 10 милиона момичета ще встъпят в насилствен брак до края на десетилетието

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  д-р Попкутуев | нерегистриран
  0
  0

  Василев и Божков се оказаха прави за Гешев - слаб е, потвърди го и Европейският съд

  Решение по дело № С-648/20 на Съда на ЕС от преди часове прави невалидни европейските заповеди на Цветан Василев, Васил Божков и много други лица, издирвани от прокуратурата. Решението е много важно и е произнесено във връзка с издадена от Районния прокурор на Свищов Европейска заповед за арест на етап досъдебно производство срещу лице, което е било обвинено в кражба.
  Както се изрази водещата Люба Кулезич в своето предаване „Честно казано“ по Евроком: „Това решение нанася апокалиптичен удар върху действията на българската прокуратура по принцип и в частност. И така – сега са на ход Цветан Василев и Васил Божков, които на практика вече не могат да бъдат валидно екстрадирани, тъй като съдът не е бил сезиран от прокуратурата при искането за тяхното задържане още на етапа на досъдебното предварително производство. Така е бил нарушен принципът за двустепенен контрол и проверка-преценка от съд при издаване на Европейска заповед за задържане“.

  На 04.06.2020 година главният прокурор Иван Гешев е в Ябланица, където бори престъпността. Пред журналисти той заявява: „Срещу Васил Божков са изпратени документи в ОАЕ. Цветан Василев и Божков имат едни и същи интереси – те имат интерес да има слаба държава и прокуратура. Очаквам в скоро време да бъдат екстрадирани. Никой не обвинява американската държава, че един гангстер 16 години се укрива в САЩ. Интересът на двамата обвиняеми е да има слаба прокуратура, за да може да бъде командвана, да може да си крадат, както досега 30 години, безнаказано, да не бъдат издирвани, да не бъдат прибирани в арестите. Тези хора е нормално да развиват фалшивите новини как българската прокуратура не си е свършила работата и затова се укриват“, гордо добавя обвинител №1.

  Оказва се, че Европейският съд е на мнение, че българската прокуратура е слаба и не си върши както трябва работата.

  Гешев винаги е твърдял, че прокуратурата е силна. Друга е истината: имаме силова прокуратура, ръководена по силов начин. Тя е превърната от предшественика му и от него в силов орган, в бухалка срещу всички неудобни на властта и по-конкретно на кръга около Делян Пеевски, към който принадлежи самият Гешев. Самият Гешев е зависим от Пеевски, Борисов и Доган, защото без тях никога не би се оказал там, където е сега.

  Фактът, че нито Сръбските съдебни власти, нито тези в ОАЕ реагират положително на исканията на Гешев за екстрадиция на банкера Василев и бизнесмена Божков е показателен. Не е важно колко обвинения им е повдигнала прокуртурата – тя това умее, - драмата е в липсата на годни доказателства. Пет хиляди страници обвинителен акт по делото „КТБ“ вече над две години не могат да убедят никого, че Гешев разполага с нещо сериозно за този съдебен процес, крепящ се на съмнителни свидетелски показания.

  Същото важи и за много други граждани, освен тези двамата. Десетки българи минават през арестите, биват мачкани с проверки или издирвани в чужбина, тъй като прокуратурата не е сезирала съда при искането за тяхното задържане още на етапа на досъдебното производство. Така е бил нарушен принципът за двустепенен контрол и проверка-преценка от съд при издаване на Европейска заповед за задържане.
  Ибрици на властта вече обвиниха в корупция двама американски сенатори и изразиха съмнения относно писмото на Европейската прокуратура, с което се повдига въпросът около номинирането на 7 от общо 10-те кандидати за българската квота. Мръсни внушения бяха направени и по адрес на Лаура Кьовеши, шеф на Европейската прокуратура.

  И Европейският съд ли сега ще бъде обвинен в корупция и некомпетентност? Гешев и гешевистите май само това могат…

 2. 5
  Аха | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #1 от "! | нерегистриран":
  Това са саботьори! Намесена е Русия, ДС, либералните евроджендъри и ЦРУ. Антон Тодоров да ги изобличи!

  Не забравяй, че по принцип у нас най-крив е президентът!

 3. 4
  Кой писа закона? | нерегистриран
  8
  0

  Този път проблемът е в некадърната законодателна власт!
  То и най-често си е там всеки наш проблем, де.
  Работи се "на парче", лобистки, по поръчка, некадърно, от хора, които професионално закон не са виждали.
  Чичолини.

 4. 3
  Пак ли срамове? | нерегистриран
  8
  -1

  Айде пак не сме разбрали добре.

  https://www.dnes.bg/temida/2021/03/11/sydyt-na-es-evropeiskite-zapovedi-za-arest-izdavani-ot-bylgariia-nevalidni.482885

  "Според българското законодателство такава заповед се издава от прокуратурата и не подлежи на съдебен контрол за преценка основателна ли е тя. Няма и възможност издирваният да може да я обжалва на нито един етап до предаването му на българските правоохранителни органи, е констатирал съдът в Люксембург, предаде БНР."

  Това, човешиките права, у нас за нищо ги нямаме. Постоянно някой трябва да ни подсеща!

  И май отново пак само ние!

 5. 2
  shadow of the eagle | нерегистриран
  7
  -1

  Съдът дал ЗНАК????? :):):):):):):):):)

 6. 1
  ! | нерегистриран
  17
  -1

  Това са саботьори! Намесена е Русия, ДС, либералните евроджендъри и ЦРУ. Антон Тодоров да ги изобличи!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.