Сезирането на КС не изключва провеждането на референдум за Истанбулската конвенция

Сезирането на КС не изключва провеждането на референдум за Истанбулската конвенция
Проф. Пламен Киров

"Ако има някакви съмнения, че текст на Международен договор влиза в противоречие с Конституцията, първо трябва да се отправи питане до Конституционния съд". Така ръководителят на катедра "Конституционноправни науки" в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" проф. Пламен Киров коментира пред "Правен свят" заявеното намерение от ГЕРБ да сезират КС преди ратифицирането от парламента на спорната Истанбулска конвенция. "Хубаво е, че има такова искане, защо правомощие на Конституционния съд по чл. 149, ал. 1 КРБ е да каже дали текстът на един международен договор противоречи на Конституцията преди ратификацията му", поясни Киров, който е бивш конституционен съдия.

Той не се ангажира с прогноза какво би било решението на съда, но коментира, че произнасянето на Конституционния съд до голяма степен ще даде отговори на въпросите, които битуват в този обществен дебат по темата. "КС единствен може да каже дали има или няма проблем с Истанбулската конвенция", допълни конституционалистът.

Последиците от решението на КС за предложения от БСП национален референдум за Конвенцията проф. Киров коментира с думите: "Това, че е сезиран КС и ще се произнесе по Конвенцията, не означава, че искането за провеждане на референдум отпада. При искането за провеждане на референдум става въпрос за това дали парламентът да ратифицира Истанбулската конвенция или да откаже. Тук не стои въпросът за конституционносъобразността ѝ, а за нейната целесъобразност и как тя би се вписала в българското законодателство. Дори КС да реши, че Конвенцията не противоречи на Конституцията, пак има място за провеждане на референдум." 

Според бившия член на Конституционния съд, ако конституционните съдии обявят Истанбулската конвенция за противоконституционна, "тогава не би имало смисъл от провеждането на референдум", защото нейното ратифициране ще е възможно само след изменение на Конституцията. "Ако КС реши, че няма противоречие с Основния закон, това не означава, че впоследствие българският народ няма да може да се произнесе на референдум относно ратификацията", коментира проф. Пламен Киров различните възможности след произнасянето на КС.

Още по темата

Еврокомисарите Мария Габриел и Вера Юрова защитиха Истанбулската конвенция

Предишна новина

От 23 свободни ведомствени жилища на съдебната власт, нито едно не е годно за незабавно настаняване

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  нормален | нерегистриран
  1
  0

  ИСТАНБУЛСКА ДЖЕНДЪРВЕНЦИЯ - Господи, спаси ни от обратните!

 2. 4
  Еми да | нерегистриран
  1
  0

  Сякаш е много сложно.

 3. 3
  КОЛЕГА НА ПРОФЕСОР КИРОВ | нерегистриран
  5
  -1

  ПАК СЕ ПОВТАРЯМ С ПРЕДХОДНИ "ВКЛЮЧВАНИЯ", ПО ПОВОД ИНТЕРВЮТА НА КИРОВ ПО ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ. ТЪЙ КАТО ВЪПРОСЪТ СЪДЪРЖА ПОРЕДИЦА ПРОБЛЕМИ, ТОЙ ОБХВАНА ПОЧТИ ВСИЧКО ВЪВ ВЕРИГАТА ОТ ПУБЛИКАЦИИ. АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ КАЗАНОТО И КАТО ЧЕ ЛИ МАТЕРИАЛНОПРАВНИТЕ И ПРОЦЕСУАЛНОПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ СЕ ИЗЧЕРПАХА.

 4. 2
  адвокат–сак | нерегистриран
  4
  -1

  http://kanal3.bg/news/bulgaria/society/69208-Varnenski-VUZ-gotvi-ddzendar-specialisti-za-detski-gradini-i-uchilishta Варненски ВУЗ готви джендър специалисти за детски градини и училища

  “Ексклузивно са разкрити две магистърски програми, обещават реализация и в администрацията 16:54 | 31 Януари 2018 г. Автор: Ива Капкова

  Варненският свободен университет разкри две джендър специалности с магистърски програми. С тях се готвят педагогически кадри за училище и детската градина, както и своеобразни джендър контрольори на работното място в държавната и в общинската администрация. Специалностите се рекламират като ексклузивни и са въведени от тази учебна година, вероятно в очакване на ратифициране на Истанбулската конвенция, която отива на Конституционен съд. "Джендър политики в педагогическите дейности" е програма, която въвежда студентите в спецификата на политиките по равнопоставеност на мъжете и жените, като разглежда проблематиката главно от юридическа, психологическа и социологическа гледна точка, е описано на страницата на ВУЗ-а. Обучението дава възможност въз основа на придобити интердисциплинарни знания да се изградят умения за осъществяване на обучение и възпитание насочено към преодоляване на стереотипите за ролята на мъжа и жената във всички сфери на обществения и семейния живот, пише още на сайта. Акцентите в обучението са психология на отношенията между мъжа и жената, психологически особености на мъжа и жената, полови роли и социално общуване, психология на половите различия в педагогическата дейност, полови роли и полови стереотипи в образованието, половоролеви стереотипи и полова дискриминация. На бъдещите студенти се обещава практика и стаж в областта на равенството между половете по проекта на МОН "Студентски практики" в детски градини и училища, КАКТО И В ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНАСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ. Втората магистърска програма пък е наречена "Джендър политики и правна сигурност" Дипломиралите се магистри могат ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ КАТО СЛУЖИТЕЛИ В ПУБЛИЧНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, както и в неправителствения сектор при формирането и реализирането на политиките по равенството. Обучението дава възможност въз основа на придобити интердисциплинарни знания да се изградят умения за формиране и реализиране на политики по равенството, изготвяне на оценка на въздействието по признак "пол", съгласно изискванията на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. В процеса на обучение студентите ще придобият умения да изследват различни проблеми и явления на джендърните различия, обещават от ВУЗ-а. Студентите ще изучават "ДЖЕНДЪР ПЛАНИРАНЕ И ДЖЕНДЪР БЮДЖЕТИРАНЕ", както и европейски и национални политики по равенство на половете - gender mainstreaming (джендър мейнстрийминг), поясняват от Варненския университет. Ще усвояват тънкостите на оценка на въздействието по признак "пол" и кои са показателите за равнопоставеност.

  След завършването им можело да си намерят РАБОТА В ОРГАНИТЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ, понеже по закона за равнопоставеност на жените и мъжете те са задължени да назначават служители, които изпълняват функциите на координатори по равнопоставеност на половете. Заплатите си ще заработват, като правят оценка на въздействието по признак "пол". Ето защо дипломиралите се магистри могат да се реализират като служители в публичната администрация, както и в неправителствения сектор при формирането и реализирането на политиките по равенството, чертаят розово бъдеще от университета. Завършилите магистърската програма се изграждат като висококвалифицирани специалисти, които могат да преподават описаните учебни дисциплини, а придобитите компетентности имат "широко практическо приложение", успокояват създателите. Обучението по двете магистърски програми се осъществява от Варненския университет "Черноризец Храбър" съвместно с ИНСТИТУТА НА ДЪРЖАВАТА И ПРАВОТО при Българската академия на науките.Заместник-ректор на ВУЗ-а пък е бащата на министъра по европредседателството Лиляна Павлова.“  Рибата е в морето, а някои вече са решили да приготвят тигана- т.е. да папкат от държавният бюджет...Този материал потвърждава становището ми, че се готви прогласяването на джендър идеологията за ДЪРЖАВНА ИДЕОЛОГИЯ В Р. БЪЛГАРИЯ- нещо , изрично ЗАБРАНЕНО от чл.11 ал.2 от КРБ.

 5. 1
  адвокат–сак | нерегистриран
  9
  -1

  Доволна съм от възможността за прилагане и на двата правни инструмента.КС трябваше да бъде питан за съответствието на поне 6-7 членове и параграфи от ИК и нашата конституция. Фактът,че чрез ИК в България се обявява за държавна идеология джендър идеологията, също буди тревоги.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.