Сезират ОЛАФ за поръчките на зелените СИК и ВИС


Прокуратурата трябвало да спре предвидените за тази година 100 млн. лв., докато не се провери кой получава парите

Коалиция "За да останат хора в България" е сезирала Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за злоупотреба с европейски и бюджетни средства за сектор "Биоразнообразие" по програма "Околна среда". Това става ясно от писмо на сдружението, изпратено до ОЛАФ, Комисията по околна среда в Европейския парламент, да еврокомисаря по околната среда Кармену Вела и българската прокуратура.

От коалицията искат да се провери дали одобрените от екоминистъра програми защитават обществения интерес и околната среда, целесъобразни ли са и дали средствата, похарчени за тях, са допринесли за съхранение на биоразнообразието.

Сигнализираните институции трябва да отговорят и за наличие на конфликт на интереси и свързаност между лицата и организациите, които печелят тези конкурси.

"Да се провери детайлно кои дирекции на МОСВ и кои служители и по какви критерии изготвят заданията за поръчките. Има ли

съмнения за

опорочени

тръжни

процедури и

предизвестени

победители

Упражнен ли е необходимият контрол на изпълнението и отчетените документи". Това е останалата част от въпросите, отправени към институциите от коалиция "За да останат хора в България".

Оттам настояват ОЛАФ и българската прокуратура да проверят обстоятелствата около разработването на поръчките. Дали са правени проверки на терен и каква документация е водена.

От коалицията искат проверка на законността и начините, по които ще се разпределят предвидените за тази година 100 млн. лв. Докато тази проверка не приключи, прокуратурата да разпореди забрана за усвояването на парите за 2016 г. Записано е още, че трябва да се проследят и причините, поради които едни и същи неправителствени организации и свързаните с тях лица печелят търговете.

От справка за финансирането на проекти е видно, че близо

45 млн. лева са

концентрирани

в последните 8 г. в организациите от коалиция "За да остане природа в България".

От отговор на екоминистъра Ивелина Василева до депутата Стефан Кенов става ясно, че по програма "Околна среда" например за опазване на биоразнообразието са отпуснати над 5,7 млн. лв. безвъзмездно финансиране. Огромна част от парите са попаднали в организации от "За да остане природа в България".

Фондация "Биоразнообразие" например е получила 515 661 лв. за опазване на дивата коза и кафявата мечка. Други 433 658 лв. са били отпуснати за "планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвач".

"Зелени Балкани" като партньор на Съюз на ловците и риболовците в България изпълнява проект за 860 181 лева за опазване популацията на планинския кеклик. "Зелени Балкани" са имали финансиране от 651 156 лева за възстановяване на видове и местообитания с европейска значимост в Поморийското езеро. С 698 339 лева е бил финансиран проект за възстановяване на чаплови колонии в река Марица.

Като партньор на управата на парк "Сините камъни" по проект за възстановяване на популацията на лалугера "Зелени Балкани" са имали достъп до 411 909 лева. Над 566 000 е било финансирането за местообитанията на белошипа ветрушка, черен лешояд и царски орел. 196 000 лева са за план за язовир "Конуш", по който бенефициент пак са "Зелени Балкани".

"Световен фонд за дивата природа" има проект

за опазване

на есетрите

в България

за 1,349 млн. лв.

По програма LIFE финансирането на организациите от "За да остане природа в България" е общо за над 37,231 млн. лева. За опазването на египетския лешояд са отпуснати 2 625 742 евро, а бенефициент е Българското дружество за защита на птиците. Същата организация има проект за опазване на царския орел като партньор на "ЕВН Електроразпределение". Бюджетът е 3 984 874 евро. Българското дружество за защита на птиците си партнира и с агенцията по горите по проект за защита на орлите с общ бюджет от 1 784 330 евро, а за опазване на червеногушата гъска има 2 656 608 евро.

През миналата седмица от "За да останат хора в България" изпратиха и писмо до премиера Бойко Борисов, в което се казва, че по 50 млн. лева на година, или 250 млн. лева за 5 г., е получили група зелени самозванци, която води война срещу българските региони и българския туризъм. В сдружението участват представители на всички основни браншове в туризма, спортисти, ветерани, служители в тези сфери от Банско и региона.

От коалицията казват в писмото, че псевдоеколозите спрели проекти за над 3 милиарда лева, обезлюдили цели общини, отнели са хляба на стотици хиляди хора, а само от областите в Рила и Пирин се изселили десетки хиляди граждани.

Въпросната група усвоявала милионите чрез проекти за броене на гъски, развъждане на лалугери, местене на лешояди, гонене на миди, бране на билки, събиране на изпражнения на мечки и какво ли още не.

От коалицията твърдят, че

взетите 250 млн.

лева не са

допринесли с

нищо за

природата

на България - голяма част от парите били откраднати, а ефектът от проектите е нулев. Нито въздухът станал по-чист, нито водата - по-бистра, нито биоразнообразието станало по-разнообразно. С част от парите въпросните хора финансирали и ударите срещу българските региони и туризъм. От коалицията предупреждават Борисов, че с част от парите са финансирани и удари срещу правителството, а кабинетът бил изправен пред зелена олигархия.

Поради това от "За да останат хора в България" искат да бъдат спрени поръчките на псевдоеколозите, както направил премиерът с други, за които имало съмнения, че може да има злоупотреби.

Запознати с проектите на зелената олигархия твърдят, че те били така структурирани, че отчетността да е практически невъзможна - например броят се птици, развъждат се лалугери, местят се лешояди от една планина в друга, правят се гнезда за морски птици и др.

В крайна сметка се оказвало, че голяма част от парите за опазване на околната среда се крадат, а ефектът от проектите е нулев. Така зелените извличали дивиденти за себе си, усвоявайки публичен ресурс, без да внасят данъци, осигуровки, без да създават нови работни места.

Натрупаните средства превръщали въпросната екологична група в доста креслива, но без да има чувствителна поддръжка в обществото. Икономически наблюдатели определят действията им като на мутрите от 90-те - те застраховат, те казват кой къде ще има бизнес, с колко ще се откупва, което ги превръщало в зелени СИК и ВИС.

Милиони левове за броене на птици и помощ за риби да плуват

В сигнала до ОЛАФ от коалиция "За да останат хора в България" посочват и част от поръчките, които трябва да бъдат проверени. Общата им стойност е над 60 млн. лева.

Посочените бенефициенти са "Зелени Балкани", свързани с Тома Белев - член на Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ, "Българско дружество за защита на птиците", ВВФ - в организацията работят Веселина Кавръкова - съпруга на Тома Белев, и Любомир Костадинов, Александър Дуцов и Константин Иванов, фондация "Биоразнообразие", в която са Петко Цветков, член на националния съвет на ПП "Зелените", и Стефан Аврамов, "СДП Балкани", където са Андрей Ралев, ковчежник на ПП "Зелените", Андрей Ковачев, бивш съпредседател на ПП "Зелените", Катерина Раковска - съпруга на Андрей Ковачев и съветник в съвета, разпределящ парите за биоразнообразие в МОСВ.

Сред изброените проекти имало такива с общо финансиране от 10 млн. лева за броене на лешояди, соколи, орли и ястреби. 4 млн. лева имало за опазване на пеликани край Бургас, които обаче измрели. 5,5 млн. лева са за план как да се опази червеногушата гъска. В него били поискани още 50 млн. лева за самото опазване. Друг проект - за 800 000 лева, предвиждал как да се помага на риби в река Русенски Лом да плуват.

Финансиране от 2 милиона лева имало за отглеждане на дива коза, заплождане на пеперудата "Червен Аполон" и за търсене на спокойни храсти за дива мечка. Партньор по проекта е Природонаучният музей към БАН. Негов зам.-директор е Стоян Бешков - член на национален съвет на ПП "Зелените" и кандидат-депутат от Кърджали, където е роден Тома Белев.

Туристическа полиция тръгва по хотелите

Предишна новина

Прокуратурата допълни обвинението по делото за смъртта на сина на шефа на ДАНС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.